Bebek sahibi olmak için beslenmeye dikkat

Beslenmenin tüm vücut fonksiyonları gibi üreme fonksiyonlarını da etkilediğini biliyor musunuz? Bu hafta üremeyi olumsuz ve olumlu etkileyen beslenme biçimlerini yazdım.

Bebek sahibi olmak için beslenmeye dikkat

BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr

Bebek sahibi olmak isteyenler; bu konuda yalnız değilsin! Günümüzde çiftlerin yüzde 10-15'i doğurganlık sorunları ile karşı karşıya kalmaktadır. Yaş, doğurganlığı etkileyen en önemli faktör olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde çoğunlukla çiftler kariyerleri için çocuk sahibi olmayı ertelemekte, yaş nedeniyle doğurganlık sorunu yaşamaktalar.

BESLENME BU KONUDA YARDIMCI OLABİLİR Mİ?
Beslenmenizde yapacağınız değişiklikler; adet döngüsünü düzenlemeye, hormon seviyelerini olumlu yönde etkilemeye, düşük riskini azaltmaya, canlı doğum şansını arttırmaya ve sperm sayısını ve kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

FOLİK ASİDİN ÖNEMİ
Araştırmalar, yüksek folat alımının daha iyi doğurganlık, daha az gebelik kaybı ve daha başarılı doğurganlık tedavisi sonuçları ile bağlantılı olduğunu gösteriyor. Yeşil yapraklı sebzeler gibi folat zengini yiyecekleri yemek, yumurtlama oranlarını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Ispanak, kuşkonmaz ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzelerin yanı sıra tahıllar da zengin folat kaynaklarıdır.

YUMURTA VE SÜT
Kolin, inositol, A ve E vitamini bakımından zengin olan yumurta protein değeri açısından da en iyi besinlerden biri. Yumurta, önemli ölçüde demir de içeriyor; haftada 4 yumurta tüketmenizde fayda var. Yeni araştırmalara göre az yağlı süt ürünleri yumurtlamaya zarar verdiğine dikkat çekiyor, normal yağ oranı içeren süt ürünlerinin tüketilmesini öneriyorlar.

KARBONHİDRAT MİKTARINI DA AYARLAYIN
Rafine tahıllar, işlenmiş karbonhidratlar, beyaz ekmek, makarna, pirinç ve yüksek yağlı, kek, bisküvi ve hamur işleri gibi yüksek şekerli yiyeceklerde bulunur. Bunlar, kan dolaşımında çok hızlı bir şekilde emilirler ve kan şekeri ve insülin seviyelerinde bir yükselmeye neden olurlar. Ayrıca insülinin kontrolsüz salgılanmasının yumurtlama oranları üzerinde olumsuz etkileri olduğu öngörülüyor. Beslenmede kan şekerini ani olarak yükseltmeyen glisemik indeksi düşük karbonhidratlar daha çok tercih edilmelidir. Kepekli tahılların arasında kepekli ekmek ve makarna, kahverengi pirinç, yulaf, kinoayı sayabiliriz.

FAZLA ET ZARARLI OLABİLİR
Daha yüksek çinko seviyeleri daha iyi sperm ve sperm kalitesi ile de ilişkilendirilmiştir. Yağsız hayvansal proteinli yiyecekler, çinko ve B12 vitamini içeriğinden yüksektir. Son araştırmalar demir eksikliğinin de ovulasyonu olumsuz yönde etkilediğini gösteriyor. Demir içeriği yüksek besinler arasında ilk sırada et ve et ürünleri yer alıyor. Et, A ve B grubu vitaminlerinden ve çinko, fosfor ve selenyum gibi zengin mineraller içeriyor. Haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün beyaz et ve 3 gün balık tüketimi yeterli.

FINDIK YEMELİSİNİZ
Yumurtlama oranlarını, açıklanamayan kısırlığı ve sperm kalitesini artırmak için daha fazla bitki bazlı protein ekleyin. Fındık gibi yağlı tohum ve baklagiller, bitki bazlı protein olarak önem taşır ve E vitamininin iyi kaynaklarıdır. Araştırmacılar sperm motilitesi (hareketliliği) sorunları olan erkeklere selenyum ve E vitamini ile desteklendiğinde, sperm kalitesinin ve hareketliliğinin arttığını bulmuşlardır.

YAŞAM TARZI FAKTÖRÜ DE ÖNEMLİ
-Aşırı az ya da fazla kilolu olmamalısınız. Sağlıklı kiloda olmayı hedefleyin; fazla kilolu olmak hormon düzeylerini, adet döngülerini ve sperm miktarlarını ve kalitesini olumsuz yönde etkiler.
-Yoğun egzersiz yerine, hafif yapılan spor daha faydalı olabiliyor.
-Kesinlikle stres ile kısırlık arasında bir ilişki olduğu düşünülmektedir, stresi yönetmek doğurganlık potansiyelinizi artırabilir.
-Sigara içmek erkeklerde sperm, kadınlarda yumurta kalitesini düşürebilir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.