'Zeytinyağının iyisini isteyen beni buluyor'
'Zeytinyağının iyisini isteyen beni buluyor'
Halil Bezmen’in hayat arkadaşı Rengin Suar, kendi adını taşıyan zeytinyağı markasıyla adından söz ettiriyor. Ayvalık’ta yaşayan çift, Halil Bezmen’in yeni kitabının lansmanı için geldiği İstanbul’da ‘Rengin Suar Zeytinyağı’nın tantımını da yaptı.
'Zeytinyağının iyisini isteyen beni buluyor'
Ayvalıklı mısınız?
Rengin Suar: Öyle sanıyor herkes, büyükannem ve büyükbabam 50’lerde oraya yerleşmiş. Köşesinden Ayvalıklıyım diyelim. Pirina kokuları arasında büyümek bambaşka, ayrıcalıklı. Ayvalık’a geldiğimizi öyle anlardık, zeytinyağı kokusundan. Anneannem çok güzel yemek yapardı; aklımda bir yerlerde kalmış demek ki.
Zeytinyağı üreticisi oldunuz ama bambaşka bir mesleki geçmişiniz var, değil mi?
Suar: Halkla ilişkiler, reklam, siyasi lobi faaliyetleri, sanat, sosyal psikoloji derken iş hayatım devam etti. Sonra 40’larda erken emekli oldum bir kaza geçirmiştim. Zor bir dönemdi. Altından kalkmam da zor oldu aslında; kolum yaralanmıştı ve elimi bile oynatamıyordum. Çok çalıştığım bir dönemdeydim. Tedavi süreci yaşam kalitemi çok düşürmüştü. Zeytinyağı ile tedavi oldum, kolum bu sayede açıldı diyebilirim.
'Zeytinyağının iyisini isteyen beni buluyor'
Size sağlık verince de kopamadınız zeytinyağından, öyle mi?
Suar: Aynen, bir de çok meraklıydım. Kim ne üretiyor, nasıl üretiyor diye hep araştırırdım. Ankara’da Düzen Laboratuvarı kurucusu Yahya Laleli’nin üretmeye başladığı zeytinyağı tesislerinde bir iş yapmaya kalktım. Bana çok destek oldu, zeytinyağı konusunda konferanslar veren bir bilim adamıdır. Yatırım imkanı olan, sistemiyle ürettiği yağın kalitesini artıran biridir Laleli. Çok emek vermek lazım. Bugün İtalya’da verilen emeği vermeye başladık bazı özel kurumlar olarak.
Sağlıklı yağ nedir? Bütün zeytinyağları sağlıklı mıdır?
Suar: Kaliteli üretimle gelen ve zeytinin besin değerlerini kaybetmeden sofraya gelen yağdır. Bunu sağlamak için üretim planlarını iyi yapıp işin başında olmak gerekir. Maliyeti pek düşünmemek gerekir. Soğuk sıkım diye 30 derecelerde sıkım yapanlar var. Biz oksijenle mümkün olduğu kadar buluşturmadan, kapalı sistem makinalarla çalışıyor ve hijyene çok önem veriyoruz. Hız çok önemli bir de. Aynı gün içinde zeytin toplanıp, aynı gün içinde sıkılmalı.
Saklanması da önemli, siz teneke kutu yaptınız.
Suar: Dikkat ederseniz kapak da çok özel, hemen kullanıp kapatmak lazım. Yağın saklanması, dışardan gelen havayla temas etmeden durması lazım. Işık bile etkiliyor yağı. İyi korunmazsa, asit değeri artar. Yağ kutusunu hep temiz tutmak da lazım.
'Zeytinyağının iyisini isteyen beni buluyor'
Çok marka var artık..
Suar: Ne güzel, bu şekilde görüyor, bilgileniyor insanlar. Ancak rafların başında durarak anlatamam ki farkımı. Marketlere vermiyorum bu yüzden. İnternet sitemden benimle iletişim kurup yağını ısmarlıyor ihtiyacı olan. Anında sıktırıp gönderiyorum. Depoda bekleyen ürünü yollamıyorum. İyiye alışan iyiyi istiyor. Misyonum ‘Sağlıklı zeytinyağını nasıl üretirim, nasıl iş geliştiririm, pazarlamayı nasıl yapabilirim’ oldu. İyisini yaptım her işin. Hangi yağın tadı iyi geliyorsa o iyidir aslında. Ama bir adım öteye gidip, daha iyisi var mı diye düşünüyorsan o noktada beni buluyorsun. Adımı verdim markama, üzerinde fotoğrafım var.
Bu da ilginç aslında, kadınlar sizi sevmeyebilirdi!
Suar: Sevdi ama erkekler aldı eve getirdi sarışın kadının yağını! İlk başta kim bu kadın dediler... Hemen benimsediler ve bana güvendiler. Bir riskti aslında fotoğraf koymak.
Neye dikkat edelim zeytinyağı alırken?
Suar: Nerede üretildiği önemli, etiketleri iyi okumak lazım. Kontrollerin daha sık ve sağlıklı olması lazım.