Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
1982, Kopenhag doğumluyum. ODTÜ ve Danimarka Teknik Üniversitesi'nde inşaat bölümünde lisans ve yüksek lisansımı tamamladıktan sonra Bilkent Üniversitesi'nde MBA yaptım. 2007'den bu yana babamın kurduğu firmamız, Alter Uluslararası Mühendislik ve Müşavirlik Şirketi'nde yöneticilik yapıyorum. Aynı zamanda enerji yatırımları yapan Yenertek firmasının da yönetim kurulu üyesiyim. Ayrıca Tügiad Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi'yim ve yurtiçinde ve yurtdışında farklı mühendislik ve müşavirlik birliklerinde üyeliklerim bulunuyor. Kaan ve Efe adında iki çocuğum var.
Firmanız Alter'den bahseder misiniz?
Alter, yurtiçi ve yurtdışında 45 senedir mühendislik ve müşavirlik hizmeti sunan bir firmadır. Merkezi Ankara'da olan firmamızın, yurtiçinde İstanbul, Adana, İzmir, Muğla ve Eskişehir, yurtdışında da Kiev, Bosna ve Pakistan'da şubeleri var. Ayrıca bu sene içine Türki Cumhuriyetler'e ve Afrika pazarına açılmayı hedefliyoruz. 500 adetin üzerinde iş bitirmemiz ve sürekli istihdam ettiğimiz 150'den fazla çalışanımız ile sektördeki önde gelen firmalardanız. Biz; su ve toprak kaynakları yönetimi, gelir getirmeyen suyun azaltılması, baraj, kentsel altyapı tesisleri, arıtma tesisleri, taşkın, ulaşım, yenilenebilir enerji, doğal afet risklerinin azaltılması, güçlendirme projeleri ve bina konularında; başlangıç aşamasından tamamlanma aşamasına kadar geçen tüm süreçte planlama, tasarım, inşaat kontrollüğü dahil tüm aşamalarda, yerel kurumlara, uluslararası finansman kuruluşlarına ve özel yatırımcılara teknik müşavirlik hizmeti ve proje yönetimi hizmeti sunuyoruz.
Konut projeleriniz nasıl gidiyor?
Alter olarak biz, konut, toplu konut, eğitim yapıları, okul, hastane vb. kamu binaları, endüstriyel tesisler, spor kompleksleri ve sosyal hizmet binaları alanında, mali ve teknik olarak, 'İnşaat Projeleri Yönetimi' hizmeti veriyoruz. Bugüne kadar Türkiye, Libya, Yemen, Suudi Arabistan ve Pakistan'da benzer hizmetler sunduk. Biz, tüm süreç boyunca özel ya da kamu, İşveren'in teknik danışmanı olarak yanında yer alıyoruz. Sürecin başından sonuna kadar işin içinde yer alabiliyoruz. İlk aşamada projenin yatırım planlamasından başlayarak projenin fiziki ve mali uygulanabilirliğini ortaya koyan fizibilite çalışmasını yapıyoruz. Akabinde projenin tüm teknik detaylarını içeren tasarımı yapıyoruz. Tasarım bittikten sonra ihale dokümanlarını belirleyip ve ihale sürecinde destek veriyoruz. Seçilen inşaat firmalarını proje boyunca teknik ve mali anlamda denetliyoruz. Bu süreçte yıllarca uluslararası sözleşme mevzuatına göre tamamlanmış olduğumuz inşaat kontrollüğü işlerindeki bilgi birikimimiz ve tecrübeden yararlanıyoruz. Projelerimizde mutlaka 'enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji' konularına hassasiyet gösteriyoruz. Bu konuda kazandığımız tecrübeyi projenin her aşamasına taşımayı bir sorumluluk olarak görüyoruz.
Türkiye'de deprem konusu fazlasıyla gündemde. Bu konuda özellikle mikrozonlama ve üstyapı için güçlendirme çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Son yıllarda Türkiye, depremler, taşkınlar ve toprak kaymalarından kaynaklanan çoklu tehlikeler ile karşılaşmakta. Depremler cana ve mala verdiği doğrudan zararların yanında, iş durması, üretimin azalması ve yeniden yapılanma maliyetleri gibi dolaylı etkilerle de ülke ekonomisini olumsuz yönde etkilemektedir. Alter merkezi idare ve yerel yönetimlere afet risk yönetimi için yeni teknolojilerin ve metotların uygulanmasını destekleyen çok disiplinli hizmetler sağlamaktadır. Firmamız, toplu konut alanlarını doğrudan ilgilendiren 'Hasar Görebilirlik ve Mikrozonlama' çalışmasını, İstanbul, Kocaeli, Bursa ve Balıkesir'de gibi yoğun şehirlerin ilçelerinde tamamlamıştır. Firmamız, bölgesel olarak afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme, tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemeyen kanun çerçevesinde 'afet riski altındaki bölgeleri' belirleyebilmektedir. Bu da özellikle belediyelere sunduğumuz önemli bir hizmettir. Firmamız, aynı zamanda, mevcut binaların güçlendirilmesi konusunda uzmanlaşmıştır. Her tür bina için, deprem şartnamelerine uygun olarak; yapısal risklerin değerlendirilmesi, sismik aktiviteye karşı hasar görebilirliğinin değerlendirilmesi, yerleşim yerine özel mevcut jeoteknik verilerin derlenmesi, yapısal verilerin irdenlenmesi, bina rölevelerinin hazırlanması, geçmiş doğal hasarlar için hasar kayıtlarının incelenmesi, destructive ve non destructive olmayan örneklemelerin hazırlanması, beton ve betonarme basınç dayanımı testlerinin yapılması ve bunlara bağlı olarak fayda maliyet analizi sonucunda yıkım kararı yerine güçlendirmesi makul çıkan yapılarda güçlendirme projelerini yapıyoruz. Deprem kuşağında yer alan ülkemizde, daha fazla can ve mal kaybına sebebiyet verilmemesi adına mevcut yapılarda güçlendirme projelerininim yapılmasını fazlasıyla önemsiyoruz.