Diyet sürecinde amaç normal yaşamınızı sürdürmek olmalı, sosyal yaşantınızı kısıtlamamalı, kendinizi eve hapsetmemelisiniz. O zaman pratik çözümler üretmelisiniz. Özellikle çalışıyorsanız ofis yaşamının gerekleri, seyahatler, toplantılar, geç saatlere sarkan çalışma programı, yetiştireceğiniz sunum, sıkışıp kaldığınız trafik... Bunlar için yanınızda, elinizin altında, masanızın çekmecesinde, çantanızda aç kalmanızı engelleyen sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmalısınız. Ara öğünler için kolay taşınabilir seçenekler seçin. Kutu sütler, yoğurtlar, kolay taşınan taze ve kuru meyveler, grisini, üçgen peynirler, poşetteki bitkisel çaylar, küçük kilitli naylon poşetlerde taşıyacağınız badem salatalık, kiraz domatesler... Beslenmenize ilave edeceğiniz ara öğünler, metabolizma hızını artırmanın yanı sıra, kan şekerini dengede tutar, çabuk acıkmayı ve bir sonraki öğünde çok fazla yemeyi engeller. Bu öğünlerde şunları tercih edebilirsiniz: Kuru meyve ile birlikte yağlı tohumlar, 3 kayısı ve 2 ceviz veya kuru erik ve badem, 1 kutu az yağlı yoğurt ve 1 porsiyon taze meyve, beyaz peynir ile yarım simit, 1 kutu yoğurt ve 10 fındık, yarım paket diyet bisküvi ve light süt ile hazırlanmış nescafe, salatalık, domates, havuç...
SALATADA SONSUZ SEÇENEK
Önceleri sefertası adını verdiğimiz kaplarla taşınan yemekleri artık sağlıklı cam kavanozlarda taşımak trend oldu. Salatalarınızı yapıyor ve cam kavanozlarda iş yerinize götürüyorsunuz. Hem sağlıklı hem besleyici salatalar, sağlıklı, hafif ve pratik seçeneklerdir, kısa sürede hazırlanabilirler. İçine katacağınız pek çok malzeme ile doyurucu ve besleyici özellikte olmaları ise tamamıyla sizin yaratıcılığınıza kalıyor. Yeşil salata, marul, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler su ve lif içerir, çiğnenmesi gerektirdiğinden yeme hızını azaltır doygunluk hissi oluşmasını sağlar. Salatalar hazırlandıkları yeşilliklerle C vitamini, folat kaynağıdır. Domates, havuç, biber ilavesi ile beta karoten ve likopen gibi antioksidanlarla bağışıklık sisteminizi güçlendirirler.
SOS HAZIRLAMAK İÇİN
İlave edeceğiniz sosları baharatlar, maydanoz, nane, dereotu, kekik, fesleğen, taze otlar, sirke ve limon ile hazırlayabilirsiniz. Sızma zeytinyağı ise biraz kalori içermekle birlikte yağda eriyen vitaminlerin emilimi için gereklidir. Taze ot ve hafif ekşimsi tatlar tuza olan gereksiniminizi azaltır. Zeytinyağı, limon hardal, fesleğen, sirke, soya sos, nar ekşisi, yoğurt kullanarak sağlıklı değişik lezzette soslar hazırlayabilirsiniz. Malzeme çeşitliliğini çoğaltmak sizin marifetinize ve hayal gücünüze kalıyor. Salataları protein içerikli yiyeceklerle birleştirebilirsiniz, ızgarada veya haşlanmış olarak et, tavuk, balık, yumurta ilave edebilirsiniz. Bir çok mevsim sebzesini çiğ, haşlanmış, közlenmiş, ızgara yapılmış olarak salatalarınıza ekleyebilirsiniz. Kuşkonmaz, patlıcan, ıspanak, semizotu, börülce, taze fasulye, taze soğan, kuru soğan, kırmızı soğan, soya filizi, turp, bezelye, mısır, biber, domates, salatalık, közlenmiş biber, kapari, havuç, kırmızı lahana, pancar, brokoli, Brüksel lahanası, haşlanmış havuç, haşlanmış kabak, mantar, haşlanmış patates, salatalık turşusu, siyah zeytin, yeşil zeytin, kiraz domates, kurutulmuş domates, enginar kalbi, avokado gibi... Listeyi dilediğiniz gibi uzatmak elinizde. Salatalarınızı ceviz, badem, susam, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, çörek otu, çam fıstığı, keten tohumu ile zenginleştirebilirsiniz. Nar, armut, ananas, portakal, vişne, üzüm, kuru incir, kuru kayısı, yaban mersini gibi meyvelerle süsleyebilir, salatalarınıza farklı lezzetler kazandırabilirsiniz. Salatalarınıza peynir ilave edebilirsiniz. Tam yağlı peynirler çok fazla doymuş yağ içerdiğinden daha az yağlı olanları tercih etmelisiniz ya da miktarını azaltmalısınız. Beyaz peynir, lor peyniri, tulum peyniri, küp kaşar peynir, dil peyniri, kaşar pane, parmesan peyniri, ızgara hellim peyniri, mozarella peyniri, cheddar peyniri, gravyer peyniri, rokfor peyniri gibi sayısız alternatif bulabilirsiniz.