Banu KAZANÇ
Gıda seçimi karmaşık bir süreçtir. Birçok farklı faktör, seçilen ve tüketilen gıda türünü etkiler, ancak uygun gıda hazırlama becerisi de önemli bir rol oynar. Yiyecek hazırlama ve pişirme konusundaki becerilerin eksikliği, seçimleri kısıtlayabileceği için sağlık üzerinde etkili olabilir. Hazırlanan yiyecekler, ev ortamından uzaklaştıkça, porsiyonları büyür, ki taze yiyeceklerle, düzenli olarak yemek yapan kişilerin daha sağlıklı olduğu söylenebilir. Yemek pişirmek; kişiye malzeme seçiminde maksimum esneklik sağladığından, beslenme açısından dengeli mönüler oluşturulması, tuz, doymuş yağ, şeker gibi malzemelerin kullanımında daha titiz davranılması mümkün olur.
YEMEK PİŞİRMEYİ ÖĞRENİN
Araştırmalar, evde sıklıkla yemek pişiren bireylerin diyet kurallarına uyma olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermektedir. Meyve, sebze, tahıl ve kalsiyum bakımından zengin besinler daha fazla tüketilmektedir. yağlardan, özellikle doymuş yağlardan zengin ve rafi ne yiyeceklerle beslenmektedir. Evde yemek yapmak, porsiyon boyutunu daha rahat kontrol etmenizi sağlar. Yemeğe ilginin artması ile neyin nasıl üretildiği ve ne yediğimiz önem kazanmaya başladı. Eğer kişi, belirli gıdalarla yemek seçimlerini sınırlandırıyorsa ve bu yiyeceklere bağımlı hale gelmişse; kendini bu seçeneklere hapsetmiş olur, beslenmesini kısıtlar. Yemek yeme cazibesini yitirir monoton bir hal alır. Hormonlu, genetiğiyle oynanmış gıdaların, beslenmenizde sıklıkla yer alması, ekolojik dengenin bozulması, bunların sağlık üstündeki olumsuz etkileri tartışılır oldu. Bu nedenle dışarıda yenilen fast foodlar, yerine ev yemekleri tercih edilmeli. Günümüzde yiyecek hazırlama becerileri kolaylıkla geliştirilebilir. Aslında, gastronomi ve mutfak sanatları eğitimi almak moda oldu; eskinin usta çırak ilişkisiyle edinilen meslek grubu boyut değiştirdi. Şimdilerde aşçı olmak isteyen gençlerin sayısı artıyor, yemek pişirme bir hobi gibi görülüyor. TV'de yemek pişirme programları, yemek kitapları ve dergilerin popülerliği ortada. Mutfak ve yemek pişirme pek çoğunun, özellikle de erkeklerin ilgisini çekmeye başladı. Artık onlar da yemek programlarını izliyor, kitapçıda yemek kitabı raflarının önünde daha fazla vakit geçiriyorlar, birbirlerine tarifler vermeye, yaptıklarının fotoğrafını çekip sosyal medyada yayınlamaya başladılar. Şirketler elemanlarının katıldığı çeşitli yarışmalar yapıyor, ödül olarak yemeklerin hazırlandığı workshop'lara katılmalarını teşvik ediyorlar. Bir tür insan kaynaklarının hazırladığı kurum içi iletişimi arttırmaya yönelik uygulamalarda bulunuyorlar. İş sonrası yemek pişirme kulüpleri, bunların sonucunda dönemin trend'i yemek yapmak diyebiliriz.
GÖZÜNÜZDE BÜYÜTMEYİN
Bahanelerinizi tahmin edebiliyoruz! Pişirilmesi, yemesinden uzun süren bir yemek hazırlamaktan tutun da, yemek tariflerinin iki ila dört kişi için hazırlamak üzerine ölçülendirilmesine kadar çok çeşitli olabilir. Oysa ki 30 dakikadan daha kısa sürede yapılabilecek çok fazla yemek var. İzliyorum, yalnız yaşayanlar bir süre sonra ne yapıyorlar; akşam yemeklerini sürekli dışarıda yemeye başlıyor veya dışarıya çıkmak zor geldiğinde eve sipariş veriyorlar. Biliyorum, yemek hazırlamak kolay olmalı diyorsunuz. Kolaylık birçok yolla tanımlanabilir: Zaman tasarrufu bir kolaylık unsuru, ancak yemek açısından kolaylık aynı zamanda yiyecek hazırlama için gerekli olan fiziksel ve zihinsel çabayı en aza indirgeme anlamına da gelebilir. Yemek yapmayı kolaylaştıran o kadar çok araç ve gereç var ki... Yoğun olan, zamanın kendilerine yetmediğini dile getiren çalışanlar, alışveriş yaparken sorun yaşıyorlar, genellikle düzenli alışveriş yapmıyorlar ya da ne kadar malzemeye ihtiyaçları olduğunu kestiremiyorlar, çoğunlukla buzdolaplarında aldıkları şeyler çöpe atılıyor. Alışveriş için vaktiniz olmadığı bahanesinin arkasına sığınmayın. Sağlıklı beslenme, doğru alışverişle başlar...