Yeşil sebzelerle zindelik kazanın

Yeşil renk doğanın, canlılığın rengidir, insanları olumlu yönde etkiler, huzur ve güven verir. Beslenmenizde yer alan yeşil sebze ve meyvelerin ise sağlık ve zindelik için inanılmaz katkıları olur

Yeşil sebzelerle zindelik kazanın

Yeşil yapraklı sebzeler, A, B, C, E gibi vitaminler ile potasyum, kalsiyum, demir, magnezyum gibi minerallerden zengindir. Ayrıca, bünyelerinde bol miktarda su bulundururlar, yağ içermezler, düşük kalorilidirler. Lifleri çokça içerdiklerinden açlığınızı kontrol etmenize yardımcı olur. Uzun süre tok tutarlar, bu nedenle diyet yaparken rahatlıkla yeşil sebzeleri tüketebilirsiniz. Bitkilerin yeşil rengini sağlayan, yaprağında bulunan klorofildir. İlkbaharın bize sunduğu yeşil sebze ve meyveler içindeki oldukça fazla olan klorofil, sindirim sistemini düzenler, kanın temizlenmesinde, vücudun toksik etkilerden arınmasına yardım eder. Yeşil bitkileri mümkün olduğunca çiğ olarak tüketmek veya kısa süreli pişirilmesine özen göstermeniz gerekir, bünyelerindeki klorofilden bu şekilde daha fazla yararlanmak mümkün olur. Yeşil renkli bitkiler pigment olarak güçlü bir antioksidan olan lutein içerirler. Luteinin rengi sarıdır, bitkilerdeki Yeşil renk doğanın, canlılığın rengidir, insanları olumlu yönde etkiler, huzur ve güven verir. Beslenmenizde yer alan yeşil sebze ve meyvelerin ise sağlık ve zindelik için inanılmaz katkıları olur klorofil maddesiyle birleştiği için yeşil renkli olarak algılanırlar. Yeşil olan sebze ve meyveler, kanserle mücadele yetenekleri olan fitobesinleri ve güçlü antioksidanları içerirler. Vitamin ve mineral deposu olan fitokimyasallar; vücudumuzu, maruz kaldığı serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korumaya yardım ederler. Yeşil renkleri ile kabak, salatalık, bezelye, kuşkonmaz, ıspanak, pazı, semizotu, yeşil fasulye, pırasa, bamya, enginar, lahana, roka, tere, marul, bakla, brokoli, Brüksel lahanası, yeşil soğan, yeşilbiber, maydanoz, mercanköşk, fesleğen, biberiye, kekik gibi otlar, elma, armut, avokado, yeşil üzüm, kivi gibi meyveler güçlü antioksidanlardır.

VİTAMİN KAYNAĞI

C vitamini vücuda kolajen dokular için gereklidir. Eklem esnekliğine katkısı ile kıkırdakları tutan artrit şikayetleri azaltır. Sağlıklı cilt ve saçlar için C vitamini içeren besinlerle güzelliğinize katkı sağlar. Sağlıklı gözler için, yeşil sebzelerde bulunan C vitamini, lutein, zeaksantin ve benzeri antioksidanlar katarakt ve makula dejenerasyonu riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan E vitamini yaşlanmaya karşı korur, cildi sağlıklı tutmak için C vitamini ile birlikte çalışır. K vitamini, yağda çözünen bir vitamindir. Kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur, kemiklerin sağlığını korur, kemik erimesini (osteoporoz) ve arterlerin ve diğer yumuşak doku kireçlenmesini (kalsifikasyonu) önler. K vitamini bakımından zengin olan yeşil sebzeler: Maydanoz, lahana, ıspanak, Brüksel lahanası, pazı, yeşil fasulye, kuşkonmaz, brokoli, lahana, hardal yaprakları, şalgam, kekik, marul ve salata, adaçayını sayabiliriz.

KALBİNİZİ KORUR

Yeşil sebzeler, folik asit zenginidir. Yeşil sebzeler arasında en fazla folik asit ıspanakta bulunmaktadır. Folik asit büyük ölçüde beyin fonksiyonlarının geliştirilmesinde ve hafızanın kuvvetlenmesi üzerinde etkilidir. Ayrıca, serotonin üretimine katkı sağladığı için depresyona ve ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olur.

BOL LİF İÇERİR

Lifler, kanser riskini azaltılmasında, insülin seviyelerinin düzenlenmesinde, düşük kan basıncı daha düşük kolesterol seviyesi sağlanmasında etkilidir.

KANSIZLIĞA İYİ GELİR

Yeşil sebzeler demir yönünden de zengindir. Ispanak, maydanoz, marul, yeşil biber, brokoli, kuşkonmaz ise bol miktarda demir de içerdiğinden kansızlığa ilaç gibi gelir.

MİNERAL ZENGİNİ

Özellikle yapraklı yeşilliklerin hafif buruk acı bir tadı olur, bu onların yüksek düzeyde kalsiyum içerdiğinin de göstergesidir. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum zenginidirler. Kalsiyum kemiklerimizin oluşumunda yer alır, osteoporoza karşı korur. Kalsiyum dengesi özellikle kalp ve kas fonksiyonları için de önemlidir. Bir besinin ne kadar iyi bir kalsiyum kaynağı olduğu, emilimi ile birlikte değerlendirilmelidir. Potasyum ise yüksek tansiyon ve felç riskine karşı kan basıncı yönetimine katkıda bulunur. Brüksel lahanası, brokoli, kuşkonmaz, yeşil fasulye, dolmalık biberde bulunur. Magnezyum, tip 2 diyabet ve insülin direncine karşı önerilir. Ispanak gibi bitkilere yeşil rengi veren klorofil molekülü bulunan sebzeler magnezyum için iyi birer kaynaktır.

Banu KAZANÇ

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.