Yılbaşı akşamı nasıl olsa fazla yemek yiyeceğiniz düşüncesiyle, gündüz hiçbir şey yememe hatasına düşmeyin. Aç kalırsanız, iştahınızı denetlemekte zorlanırsınız. Geceye başlamadan, partiye gitmeden önce; alkolün etkisini yavaşlatmak için tam yağlı bir bardak süt içmenizi öneririm.
Eğer alkol alacaksanız....
Ağır içmeye gayret edin. Bir saatten önce kadehi bitirmemek doğrulur. Tercihiniz tek tip içkiden yana olsun; farklı içkileri karıştırmayın. Buzla hem içme hızını azaltmış hem de alkolü seyreltmiş olursunuz. Aç karna alkol almayın. Kokteyllere dikkat etmelisiniz, meyve sularıyla hazırlandığından; kalori değerleri daha yüksektir. Şarap (beyaz veya kırmızı) tercih edebilirsiniz. Rakı ve viskinin alkol seviyesi daha yüksek olduğu için kalorisi de daha fazladır. Yine de iki kadehi aşmamak koşuluyla içebilirsiniz. Alkol alırken su içmeyi de unutmayın.
Atıştırdıklarınıza dikkat edin
Alkol yanında tüketilen mezeler, kuruyemiş, şarküteri ürünleri, dip sosları, çerez, cips gibi daha doğrusu 'abur cubur' midenizi rahatsız eder. Açık büfelerin çekiciliğine kapılmayın. Cips ve kuruyemişlerden kaçınmalısınız. Atıştırmalık olarak limon suyuna batıracağınız havuç ve salatalık dilimleri ya da meyve ile bir avuç fındık tüketebilirsiniz.
Yılbaşı yemeğinde neler daha sağlıklıdır?
Başlangıç olarak pastırma gibi şarküteri ürünleri, karides, kalamar gibi kabuklu deniz ürünleri ya da mayonezli mezeler yerine, yoğurtla hazırlanmış mezeler, peynir, kiraz domatesler, hindi füme ya da somon füme yemeniz daha sağlıklıdır. Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez klasiği, mönüde hindi olmasıdır. Hindinin kolesterolü oldukça düşüktür ve sindirimi daha kolaydır. Ekmek yemezseniz yanında kestaneli pilava tüketebilirsiniz.
Tatlı olarak ne yemeliyiz?
Tatlı seçimini yine bir yılbası klasigi olarak 'kabak tatlısı' ya da daha hafif meyve ve sütlü tatlılarından yana olusturmalısınız. Tatlınızı paylasmak sahane bir tercih olur.
İlerleyen saatlerde ne yenmeli?
Aşırı alkol aldığınızda, geç saatlerde midedeki asit salgısı artacağından; midede rahatsızlıklar başlayacaktır ve buna bağlı açlık hissedebilirsiniz. Yağlı olmayan çorba iyi bir alternatiftir.
Ertesi gün dinlenmek için ne yapmalıyız?
Alkol aldınız, çok geç yattınız, çok fazla yediniz. Uyandığınızda baş ağrısı ve yorgunluk hissetmeniz normaldir. Toksinlerden kurtulmak için su, taze meyve suları ve bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Kızılcık suyunun, vücudu toksinlerden arındırıcı etkisi çok güçlüdür. Domates suyu da içeriğindeki potasyum ve C vitamini ile enerji verir; metabolizmayı hızlandırır. Domates suyuna limon suyu ekleyebilirsiniz. Muz yiyebilirsiniz. İsterseniz az yağlı bir süt ile smootie hazırlayabilirsiniz veya bir kaşık bal ilave ederek yoğurt ile karıştırabilirsiniz. Yemeğe fazla yüklenmeyin hafif öğünler tercih edin. Havuç, patates, maydanoz, ıspanak ve kerevizden oluşan bir kase sebze çorbası, vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek salata yanında yağsız kaliteli proteinler tercihiniz olmalıdır.
Banu KAZANÇ