Yaz meyvelerine genel bir bakış

Yaz meyveleri, birbirinden parlak ve göz alıcı renkleri, enfes kokuları, harika lezzetleri ile tezgahlarda bizlere adeta gülümsüyorlar... İşte, yaz meyveleri ve onların binbir derde deva içerikleri...

Yaz meyvelerine genel bir bakış

Yaz meyveleri su içerikleri ile sıcak yaz günlerinde susuzluğumuzu giderirler. Vitamin ve mineral açısından zengindirler böylelikle yaz aylarında ter ile kaybettiğimiz sıvıları ve mineralleri yerine koymamıza yardımcı olurlar.

Ahududu: Kanı temizler, vücutta biriken zehirli maddelerin atılmasını sağlar. Terletir ve idrar söktürür. Kabızlığı giderir. Dinçlik verir.

Armut: Lifli, hazmı kolay ve mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir. Yüksek tansiyonu olanlara çok faydalıdır. A vitamini yönünden oldukça zengin bir meyve olan armut, böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar ve idrarı bollaştırır. Bunun yanında sinirleri yatıştırıcı, zihinsel yorgunluğu azaltıcı özelliği vardır.

Böğürtlen: Cildi gençleştirir, hücre yaşlanmasını geciktirir. Kan şekerini dengeler, kanı temizler, cildi güzelleştirir. C vitamini deposudur ayrıca B grubu vitaminleri de içerir.

Çilek: Bol miktarda A, B1, B2, C ve K vitamini, protein, şeker, meyve asidi, demir, fosfor, sodyum, kalsiyum ve potasyum içerir. Dişlere ve diş etlerine iyi gelir, diş taşlarının oluşmasını engeller, cilde canlılık kazandırır. Sakinleştirici etkisi vardır.

Dut: Kalsiyum, demir, B1, B2 ve C vitamini yönünden zengin olan dut birçok hastalığa iyi gelir. Beyaz dut ateş düşürücü ve idrar söktürücü etkiye sahiptir, bağırsak solucanlarına karşı fayda sağlar, iyi bir kan yapıcıdır. Karaduttan elde edilen şurup ise, ağız hastalıklarına karşı kullanılır.

Erik: Erik bol miktarda B vitaminleri içermektedir, ayrıca potasyum ve magnezyum minerali açısından da zengin bir meyvedir. Meyve olarak yenir, kurutularak hoşaf ve çeşitli yörelerde değişik pestil yapımında kullanılır. Kan şekerini çok yavaş yükselttiği için tercih edilir.

İncir: Çok lifli bir besin olan incir hem lezzetli bir meyve hem de sağlık açısından çok yararlıdır. A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra, sodyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve demir mineralleri açısından oldukça zengindir. Öksürük ve boğaz ağrılarını geçirir. Kandaki kolesterol oranını düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı vücudu korur.

Kiraz: İçeriğinde antosiyanin maddesi ile güçlü bir ağrı kesicidir. Diüretik özelliktedir, yani vücuttan su atımını sağlar, böbreklerin ve karaciğerin toksik maddelerden arındırılmasına yardımcı olur. Potasyum içeriği ile de sağlığa yardımcı olmasını yanı sıra kadınların özellikle belirli dönemlerde vücutlarında meydana gelen su tutulmaları ve ödemin atılmasında oldukça etkili olabilir.

Kayısı: Kemikleri kuvvetlendirir, kansızlığa iyi gelir, sağlıklı cilt ve saçlar için önerilir. Lifli bir meyve olduğu için bağırsakları korur, içerdiği selüloz ve pektin sayesinde, kabızlık çekenler için yardımcıdır.

Kavun: B vitamini, brom ve iyot içerir, sinirleri yatıştırır, kanı temizler ve kolay bir uyku sağlar. Damar tıkanıklığı ve kansızlık için de önerilir.

Karpuz: Yüzde 95'i su olduğu için büyük ölçüde sıvı ihtiyacını karşılar, ayrıca kilo vermek isteyenlere beslenmelerinde destek olabilir. İyi bir C vitamini deposudur. Karpuz, hem likopen, hem de vitamin ve mineral açısından zengin, kırmızı rengi ile kendini gösteren beta-karoten içeriği ile de antioksidan kapasitesi yüksek bir yaz meyvesidir.

Şeftali ve nektarin: Bol miktarda A, C ve B vitaminlerini içeren şeftali potasyum deposudur. Sindirim sistemini çalıştırır, hazmı kolaylaştırır, idrar söktürerek böbrekler için yarar sağlar. Nektarin şeftaliden daha sert ve daha az suludur en önemli özelliği içeriğindeki beta karoten şeftaliye göre daha yüksek miktarda içermesidir. Aynı zamanda iyi bir C vitamini kaynağıdır.

Üzüm: Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, kansızlığı giderir. Üzüm kabuğu ve çekirdeği değişik antioksidan maddeleri bulundurur. Böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenler, karaciğeri temizler, çekirdekleriyle yenirse hücre yenileyicidir.

Yenidünya: A vitamini deposudur. Görmeye ve büyümeye faydalıdır. Eti ve kabuğunun rengi, meyvenin A vitamini kaynağı karoten yönünden zengin olduğunu gösterir.

Vişne: Vişnenin besin değerleri kiraza benzer. Ancak şeker oranı daha düşük olduğundan, vişnenin tadı ekşi ya da mayhoş olur. Aynı nedenle kalorisi de kirazdan düşüktür. Ateşi düşürür. İdrar söktürür, ishali keser. Uyku problemi olanlar için, içeriğinde bulunan meletonin sayesinde, uyku düzenleyicidir. Vücuda rahatlık verir.

Banu KAZANÇ

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.