Uykunun ardından metabolizmanın çalışması için enerjiye ihtiyacı vardır. Aksi halde kan şekeri düşük olduğu için baş ağrısı, uyuklama, mide ağrısı, kas yorgunluğu, kararsızlık, öfke, konsantrasyon düşüklüğü gibi şikayetlerle güne başlanır. Enerji ile dolu olarak güne başlamak ve gün boyunca daha verimli olmak için ilk kural, kahvaltı yapma alışkanlığını benimsemektir.
KAHVALTIDA NELERİ YEMEK GEREKİR?
Vücuda enerji veren karbonhidratlar kahvaltının en önemli parçalarından biri olmasına karşın beslenmede bir tek karbonhidrata ağırlık verilmesi doğru olmaz. Protein ve karbonhidratların olduğu bir öğün daha dengelidir ve uzun süre tokluk hissi sağlar. Yüksek glisemik indekse sahip şeker yüklü karbonhidratlar kan şekerinizi hızla yükseltip hızlı olarak düşürürler, protein ile dengelenmiş bir kahvaltı ile kandaki şeker seviyeniz daha dengeli olur. Kahvaltınızı her gün çeşitlendirmelisiniz. Ekmeginizi her gün farklı seçmelisiniz.
Yeşil veya siyah zeytini tuzunu çıkarıp, haftada beş adet yiyebilirsiniz.
Lor peyniri, taze kaşar peyniri ve dil peyniri, daha az yağlı peynir çeşitleridir.
Az yağlı bir peynirle hazırlanmış bir tost ve yanında bir fincan sütlü kahve hızlı ve besleyici bir tercihtir. Peynir ve yumurta gibi her ikisi de yüksek proteinli gıdaları birleştirerek, kahvaltı için omlet yapabilirsiniz veya yumurtayı katı olarak hazırlayabilirsiniz. Pastırmalı yumurta, kızarmış sosis, tereyağı sürülmüş reçelli ekmekleri ise yasaklamayı sevmediğim için, ancak ara sıra canınız çok çektiğinde yemenizi önerebilirim. Kahve içmeyi seviyorsanız, bunun en uygun zamanı sabah saatleridir.
Çalışan insanların çoğu kahvaltıyı atlamak gibi ortak bir strateji geliştirmiş durumda. Böylelikle kilo vermeyi hedefleniyorsanız yanılıyorsunuz. Öğün atlarsanız, bir sonraki öğünde iştahınızı kontrol edemez ve daha çok yemek istersiniz, ayrıca metabolizmanızı da yavaşlatacağınızdan daha az kalori harcarsınız. Gerçekten sabah kahvaltı için vaktiniz yok veya kendinizi iştahlı hissetmiyorsanız, kahvaltıyı iki küçük öğüne ayırabilirsiniz.
Evden çıkmadan önce bir bardak süt içine kahvaltı gevreği, haşlanmış yumurta, tam tahıllı kraker ve bir parça peynir, tost, içine kuru veya taze meyve ilave ettiğiniz 1 kase yoğurt yiyip, yaklaşık bir-iki saat sonra bir meyve veya 3 ceviz, 10 fındık gibi ara öğünle daha enerjik olabilirsiniz.
PEYNİR İLE MEYVE BİRBİRİNE ÇOK YAKIŞIR
Peynirlerle meyveler çok hoş birliktelik oluşturuyor. Beyaz peynir + elma dilimi / kaşar peynir + portakal dilimi / eritme peyniri + armut / dil peyniri+ ananas / labne peyniri + avokado/ keçi peyniri + incir birbirine çok yakışıyor.
YUMURTA İYİ BİR SEÇİM
Doyucu bir kahvaltı için haftanın birkaç günü yumurta yiyebilirsiniz. Yumurtanızı katı, rafadan, menemen şeklinde, az yağlı çırpılmış yumurta veya sebzelerle hazırladığınız bir omlet iyi bir seçim olabilir.
KAHVALTIM TATLI OLSUN DİYENLERE
Tatlıdan vazgeçemeyenlere sabahları doyurucu bir başlangıç için değişik bir öneri; ezerek püre haline getirdiğiniz yarım avokadoya bir kaşık bal, ceviz ve tarçın ekleyebilirsiniz.
YOĞURT VE MEYVE
Yoğurtlu meyve salatası: 4-5 yaban mersini, 1 adet şeftali, 2 yemek kaşığı kahvaltılık gevreği 2-3 kaşık yağsız yoğurtla karıştırıp kahvaltıda yiyebilirsiniz. Güne taze meyve, yulaf, müsli gibi tahıl ürünleri ve yağsız bir yoğurtla serin serin başlamaya ne dersiniz?
AVOKADO VE HİNDİ FÜME
Kızarmış çavdar ekmeği üzerine, küçük doğranmış domates ile birlikte avokadoyu hindi füme ile birlikte tüketebilirsiniz.
DOMATES, SALATALIK, BİBER, MAYDANOZ
Kalorisi düşük bir o kadar da kahvaltınızı zenginleştiren yiyecekler ile tabağınıza renk, kahvaltınıza lezzet getirebilirsiniz.
Banu KAZANÇ