Yaşsız kadınların parlak dünyası: 'Takvim Kızları'

Yaşlı kadınlardan oluşan ‘Takvim Kızları’ adlı Amerikalı dans grubunun belgeseli yapıldı. Nazlı Keçili, belgesele konu olan Takvim Kızları’nın hikayesini kaleme aldı.

Yaşsız kadınların parlak dünyası: 'Takvim Kızları'

Nazlı Keçili

artkolik.net

Yaşı kaç olursa olsun kadınların engel tanımazlığını gözler önüne seren bir örnekle daha karşı karşıyayız: 'Takvim Kızları...' Unicorn şapkaları, gökkuşağı tütüleri ve beyaz tüylü botlarıyla 30 orta yaş üstü kadın Florida'da şov dünyasının altını üstüne getiriyor. 'Takvim Kızları' olarak adlandırılan bu grup, pop şarkıları için hazırladıkları koreografik danslar ile oluşturdukları gösterilerini yılda 130 kez sahneliyor. Dansçıların hiçbiri profesyonel değiller ve ekibin mentorluğunu üstlenen Katherine Shortlidge de 71 yaşında.

Gösteri dünyasında görmeye alışık olmadığımız tarzda bir grup olan Takvim Kızları'nın serüveni New York ve Los Angeles'taki seçkin sinemalarda gösterime giren yeni bir belgesel ile beyaz perdeye taşındı. Belgeseli çeken İsveçli film yapımcıları Maria Loohufvud ve Love Martinsen, popüler kültürde yeri olmadığı düşünülen bu kadınların başarısını sinemaya taşımakla yaş almış kadınların görünürlüğünü artırmayı hedeflemiş. Çocuklarını büyütmüş ve kariyerleri sona ererken yeni bir yön arayan kadınlar, "Neden bir dans grubu oluşturamasın" sorusunun yanıtı niteliğinde bir belgeselle izleyiciyle buluşmayı planlamışlar.

Takvim Kızları, sahneledikleri performans sayesinde daha önce hiç giymemiş olabilecekleri kostümler ve ışıltılı makyajlar ile kendilerini fiziksel ve yaratıcı olarak zorluyor ve başkaları yerine kendilerine öncelik vermeye odaklanıyor.

Grup üyeleri birbirlerini tesadüfen bulmuş. Örneğin; dejeneratif işitme kaybı nedeniyle erken emekli olan eski polis memuru Nancy, grubun bir alışveriş merkezindeki performansını izledikten ve kendisinin farklı bir versiyonunu ifade etme şansını gördükten sonra gruba katılma kararı almış.

Başlangıçta grubun bir araya geliş hikayesini, yeni nesil bir yaşlanma hikayesi olarak tanımlasalar da şu anda bunu bir altın çağ olarak görüyorlar.

Belgeselin aynı zamanda evli bir çift olan yönetmenleri, gittikleri bir tatil sırasında, grubun bir performansına denk gelmiş. Danslarını gördükten sonra büyülendiklerini söyleyen yönetmenler, hemen grubun direktörü ile iletişime geçmiş ve Takvim Kızları'nı iki yıl boyunca filme almışlar. Daha fazla grup üyesiyle konuştukça, dansın kadınların benlik algısını ne kadar değiştirdiğinden etkilenerek çekimleri belgesele çevirmeye karar vermişler.

Amerika'nın bir eyaletinde faaliyet gösteren küçük bir dans grubu, tüm dünyaya kadınların 60'ından sonra da şov dünyasında var olabileceğini gösteriyor. Takvim Kızları, bugün yaşa bağlı sağlık problemleri, geleneksel ileri yaş algısına ters düşen kararlarını desteklemeyen partnerler ve emeklilik yaşının üzerinde çalıştıkları için karşılaştıkları yasal problemlerle boğuşsalar da unicorn şapkaları ve parlak kostümleri ile önyargılara meydan okumaya devam ediyorlar.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.