Hazırlayan: Nazan ORTAÇ nazan.ortac@sabah.com.tr
Baharın gelmesiyle yaz tatili için hayaller kurmaya başlarız… Destinasyonlara bakıp, rezervasyon yaptırmak için harekete geçeriz. Bu bahar da farklı başlamadı, ta ki şubat ayında Covid-19, Avrupa'ya ulaşana kadar… Bizim neslin bugüne dek yaşamadığı bir durum yaşadık, tüm dünya üç aylığına tamamen kapandı, evlerimizden çıkamaz olduk. Virüse yakalanmamak, hayatta kalmak, birinci önceliğimiz oldu. Pandemi riski hala devam ediyor ama salgının büyük oranda kontrol altına alınmasıyla ve en önemlisi de yazın gelmesiyle birlikte yeniden tatil hayalleri kurmaya başladık. Bazılarımız yazlıklarına göçtü bile, bazıları planlarını yaptı, bazıları da hala ne yapacağına tamam olarak karar veremedi… Karar veremeyen tarafta yer alıyorsanız, hazırladığımız dosyanın size ilham vermesini diliyoruz…
RAKAMLARDA BÜYÜK DÜŞÜŞ VAR
Seyahat planlama platformlarının sahibi Booking Holdings, 2020 yılının ilk üç ayında seyahat rezervasyonlarının bir önceki yıla göre yüzde 51 oranında azaldığını açıkladı. Otel rezervasyonlarında ise yüzde 43'lük bir düşüş var. Booking CEO'su Glenn Fogel, mart ayının en çok rezervasyon yapılan ay olduğunu belirterek, geçen yıla göre yüzde 60 düşüş yaşadıklarını belirtti. Nisan ayında korkunun tavan yapmasıyla ise tüm dünyada seyahat rezervasyonları yüzde 85 oranında azaldı. Bu arada belirtmekte fayda var; Glenn Fogel de koronavirüse yakalandı. 27 bin çalışanı olan holding, tamamen evden çalışarak, Holding'in işleyişini sağladı. TripAdvisor da benzer açıklamalar yaptı. Mart ve nisan rezervasyonları ve gelirlerinin yüzde 90'dan fazla düştüğünü söyledi. 8 milyondan fazla iş partneri olan TripAdvisor'ın CEO'su Steve Kaufer da bir video mesajı yayınlayarak, çok zor zamanlardan geçtiğimizi ama grup olarak iş partnerlerini tamamen destekleyeceklerini açıkladı.
NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Sağlık endişelerimiz devam ediyor, ama öte yandan dünya normalleşme sürecine de girdi. Uzmanların dediğine göre, önlemler alarak, günlük hayatımıza devam etmeliyiz. Peki, bu yaz tatil yaparken dikkat etmemiz gereken noktalar neler olacak? İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nail Özgüneş, "Yaz mevsimine yaklaştığımız şu sıralarda; tatil yapabilecek miyiz ya da nasıl ve ne şekilde geçirebileceğiz sorusu, herkesin aklına geliyor" dedi ve şu önerileri sıraladı: "Öncelikle nasıl bir ulaşım sağlayacağımız önemli. Ulaşım hangi şekilde olursa olsun; ister uçak otomobil şeklinde, ister özel otomobille, ana önlemleri unutmamalıyız. Hangi yolla amaçladığımız yere gidersek gidelim, yanımızda bulunan kişilerden belli ölçülerde uzak duracağız. Ailemiz ile birlikte bir seyahat söz konusuysa; bu konuda biraz daha hoşgörülü olunabilir ancak, ailemiz dışındaki yakın olmak zorunda kaldığımız insan topluluklarına, mümkün olduğunca kısa süreli ve belli bir mesafede kalmaya çalışmalıyız. Seyahat ile ilgili işlemlerimiz sırasında; mümkün olduğu kadar az eşya ya da objeye temas etmeli, en kısa sürede işlemlerimizi bitirerek, o bölgeden uzaklaşmalı ve bu işlemler bittikten sonra en yakın lavaboya giderek iyice ellerimizi yıkamalıyız. Özel aracımızla seyahate giderken de, mümkün olduğunca konaklama yerlerindeki insanlardan uzak durmalıyız. Ihtiyaç olduğu kadar yakınlaşmalı, ihtiyaç olduğu kadar alısveriş yapmalı ve fazla temasta bulunmamalıyız."
HAVUZ VE DENİZ RİSKLİ DEĞİL
Prof. Dr. Naİl Özgüneş, "Havuz ve denizler koronavirüste risk taşımıyor" dedi ve bunları ekledi: "Denizden yararlanılacak bir tatil bölgesine gidiyorsak; bulunduğumuz ortam neresi olursa olsun, plajlar dahil insanlara belirli bir mesafede (bildiğimiz gibi bu iki metreye kadar olabilir) uzak durmak durumundayız. Olağanüstü büyük olan deniz suyu, virüsler için bir depo olamaz. Bu bakımdan deniz suyundan, hatta havuz sularından; koronavirüsün insanlara ulaşması mümkün değildir. Esasen bu gibi virüsler; aşırı nem ve ıslaklığa karsı duyarlıdırlar ve onlar için bir avantaj değildir, aksine bu bizim için avantajdır. Bu bakımdan denizlerden yararlanmanız için bir engel yoktur. Tatilimizi geçirdiğimiz sürede; sağlığımızı bozacak davranışlardan kaçınır, sosyal mesafe kuralına uyar, iyi beslenir ve kendimize iyi bakarsak bu zorlu virüse karsı her zaman, daha avantajlı durumda olacağımız bir gerçektir."
UÇUSLAR YENİ TEDBİRLERLE BAŞLADI
Peki, uçak yolculukları yeni dönemde nasıl olacak? Havacılık sektörünü derinden etkileyen küresel Covid-19 salgını nedeniyle tüm tarifeli yolcu uçuşlarını durduran Türk Hava Yolları, 59 günlük aranın ardından 1 Haziran tarihi itibarıyla gökyüzüyle yeniden buluşmuştu. Uçuş öncesinde kabin ekiplerine, ateş ölçümü yapılacak ve kişisel koruyucu ekipmanı (maske, siperlik) sağlanıyor. Uçak içerisinde mevcut ekibin yanı sıra uçan hijyen uzmanları da görev alıyor. Uzmanlar, uçuş sırasında tüm önlemleri alarak seyahat sağlığı için gerekliliklerin yerine getirildiğinden emin oluyor.
UYGULANACAK STANDART UYGULAMALAR
Temas oranını düşürmek için online check-in
Kontuarlarda temassız check-in
Kontuar veya otomatik bagaj teslim noktaları
Uçağa binişler temassız kontrol ile gerçekleşecek
Uçağa biniş ve inişler ekipler tarafından kontrollü şekilde sağlanacak
Uçak içerisine el çantası dışında bagaj alınmayacak
Uçuşlarda yolculara hijyen seti (maske, dezenfektan) verilecek
HES KODU GEREKİYOR
Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen Hayat Eve Sığar projesine uygun olarak yolcuların iç hat uçuşlarına kabulü, kişiye özel üretilen Hayat Eve Sığar (HES) kodu ile sağlanacak. Yolcuların ilgili uygulamaya girerek kayıt oluşturmaları gerekiyor. Biletlerini online satış kanalları, bilet satış ofisleri ve acenteler üzerinden temin eden yolcular sağlık durumlarını HES kodu üzerinden uçuşa 24 saat kala kontrol etmeleri gerekiyor. Biletleme esnasında ve havalimanlarında yapılacak HES kodu sorgulamalarında, uçuşa elverişli olmadığı tespit edilen yolcular uçuşa kabul edilmeyecek.