'Yarışmalar genç tasarımcıları görünür kılıyor'
'Yarışmalar genç tasarımcıları görünür kılıyor'
Röportaj:Bade ÇAKAR
Fotoğraflar:Koray IŞIK
İstanbul Tekstil ve Hammadeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) tarafından ilk kez düzenlenen kumaş yarışmasında birinci olan Elif Gökçe Özkulak, büyük ödülle birlikte, gurur dolu bir mutluluğun da sahibi oldu. Yarışmanın jürisinde yer alan ve Türk modası için önemli işlere imza atan başarılı tasarımcı Mehtap Elaidi ile bir araya getirdiğimiz Elif Gökçe Özkulak’la keyifli bir röportaj gerçekleştirerek, moda dünyasından bahsettik.
'Yarışmalar genç tasarımcıları görünür kılıyor'
Gökçe Hanım’ın diğer yarışmacılardan farkı ne oldu? Onu seçme nedeniniz neydi?
Elaidi: Gökçe’nin tasarımlarında beni çeken öncelikle tasarımlarındaki bütünlük, arkasındaki temanın kuvvetli bir şekilde ürünlere yansıtılmış olması ve sunumdaki haliyle ürüne dönüştürülmesi sürecinde kuvvetini kaybetmemiş olmasıydı.
Jüride Mehtap Hanım gibi başarılı tasarımcılar vardı. Karşılarına kendi tasarımlarınızı çıkarmaktan korkmadınız mı?
Özkulak: Açıkçası güvendiğiniz, özgün bir şekilde fikrinizi yansıttığınız bir tasarımınız/projeniz varsa, böyle bir korku duymak için herhangi bir neden yok. Ortaya koyduğunuz tasarım, tamamıyla kendi adımlarınızla yürüdüğünüz bir yolda elde ettiklerinizin bütünü. İyi veya kötü, eksiklikleriyle veya takdir toplayan yönleriyle bir hikaye.
Tasarım dendiğinde aklınıza neler geliyor? Size göre bir tasarımcı nasıl olmalı?
Elaidi: Benim gözümden bir tasarımcı iş hayatının şartlarının bilincinde işini sürdürürken, tasarım dilinden vazgeçmemeyi becerebilmeli. Bunun da yolu ‘kendi olmaktan’ yani özgünlükten geçiyor. Bunun için de tasarımcının hayatının her alanında kendini donatması gerekiyor.
Özkulak: Tasarımı iyiye yönelen bir çaba olarak görüyorum ve bu çaba sonrasında karşı tarafta, tasarım hikayenizde ortaya çıkardıklarınızla küçücük bir his oluşturabiliyorsanız, benim için amacına ulaşmıştır. Bana göre bir tasarımcı öncelikle merak etmelidir; doğayı, insanları. Bu onu öğrenmeye iter, öğrendikçe yeni fikirler, yeni bakış açıları sonrasında bitmek bilmeyen yeni düşünce süreçleri...
Bu tarz yarışmaların size göre önemi nedir?
Özkulak: Bu, katıldığım ilk yarışma oldu. Bu tarz yarışmalar potansiyeli görünür kılıyor. 10 finalist olarak seçildiğimiz andan itibaren, sponsorlarımızla olan görüşmelerimiz ve kumaş üretim aşamaları tasarımın endüstri tarafını görmemizi sağladı. Bunun dışında, tamamen yeni bir şeyin ortaya konması sırasında nelerin etken olabileceğini, tasarımın tüm bunlar sonunda hangi noktaya taşındığını gördüm.
'Yarışmalar genç tasarımcıları görünür kılıyor'
Son dönemlerde genç tasarımcılar çoğalmaya başladı. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Özkulak: Genç tasarımcıların her dönem olduğuna inanıyorum. Bu gibi yarışmalar onları görünür kıldı ya da içinde tasarım ruhu taşıyan birkaç nesli doğru yönlendirildi denebilir. Umarım daha çok tasarımcı genç yaşta kendilerini ifade edebilecekleri, onları deneyimlerinden mahrum bırakmayan ve desteklenebilecekleri çevrelerce fark edilir.
'Yarışmalar genç tasarımcıları görünür kılıyor'
Yarışmanın birincisi olarak hem yurtdışında eğitim hem de para ödülü kazandınız. Kazandıklarınızı nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz? Özkulak: Yurtdışında eğitim hakkımı, İtalya’da yüksek lisans yaparak değerlendirmeyi düşünüyorum. Para ödülüyse, eğitim sürecimi tamamladıktan sonra belirleyeceğim yolda ilk adımlar için kaynak sağlamış olacak.
'Yarışmalar genç tasarımcıları görünür kılıyor'
Mehtap Hanım, Moda Tasarımcıları Derneği’nin başındasınız. İlerisi için yapmak istediğiniz bir takım yenilikler var mı?
Elaidi: Moda Tasarımcıları Derneği’nde ben ve Yönetim Kurulu’ndaki arkadaşlarım hiç bitmeyen bir çalışma içindeyiz. Senenin belli dönemlerinde düzenli bir şekilde yaptığımız Mercedes Benz İstanbul Moda Haftası, aynı hafta içinde yaptığımız showroom etkinliği, The Core ve Galatamoda gibi etkinliklerin haricinde sektöründe tüm oyuncularıyla da sürekli iletişim halindeyiz ve projeler üretiyoruz. Ama daha yapacak çok şey olduğunun bilincinde, biz de inancımızı kaybetmeden çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Peki, Türk modası dünyaya yaklaşabildi mi?
Elaidi: Türkiye, özellikle Moda Tasarımcıları Derneği’nin kurulmasıyla birlikte ciddi bir ivme kazandı. Son yıllarda kendimizi tanıtma anlamında çok ciddi bir yol kat ettik. Bugün hatırı sayılır sayıda Türk moda tasarımcımız kendi markalarını dünyadaki farklı pazarlarla buluşturuyor. Bizim amacımız bu sayıları arttırmak. Ancak aynı zamanda yeni gelen tasarımcılara da bir yol açabilmek.