Banu Kazanç
Her geçen gün rafları dolduran vitamin ve mineral takviyeleri, besin destekleri ile ilgili sağlığınızı güçlendirdiğini vurgulayan, sayısız öneri ile karşılaşıyorsunuz. Her şey için bir çözüm sunuluyor; bağışıklığınızı kuvvetlendiren, kemikleriniz için olan, daha iyi uyumanızı sağlayan, sindirim destekleri, probiyotikler, göz sağlığı, kalp sağlığı, hafızayı güçlendiren, karaciğer desteği, sıvı olanlar, toz olanlar, kapsül olanlar, çiğnenebilir olanlar ve pek çokları. Çoğu insan, ihtiyaç duyduğu tüm vitaminleri ve mineralleri sağlıklı ve dengeli bir beslenme ile alabilir. Meyveler, sebzeler, süt ve süt ürünleri, baklagiller, ceviz, fındık gibi kuruyemişler, sağlıklı yağlar, balık, hindi, et, yumurta gibi kaliteli protein kaynakları ve kepekli tahıllar içeren dengeli bir beslenmeyi benimsemişseniz günlük önerilen vitamin ve mineral miktarına zaten ulaşmışsınızdır. Besin ihtiyaçları öncelikle gıdalardan karşılanmalıdır. Bir doktorun vitamin takviyesini tavsiye etmesinin klinik nedenleri vardır: Eğer hamileyseniz, bazı besinlerin kısıtlandığı bir beslenme programı uygulamanız gerekiyorsa, iklimsel veya hastalık nedeniyle çok fazla güneş alamıyorsanız bazı desteklere ihtiyacınız olabilir. Vitamin ve mineral takviyeleri almadan önce, doktorunuza danışmalısınız.
Önemli olan dengeli beslenme
Unutmayın ki, yiyeceklerden alınan vitamin ve mineraller, genellikle vücutta, haplardan daha iyi emilir. Takviyeler yararlı olabilir, ancak yeterli vitamin ve mineral almanın başarısının anahtarı; dengeli ve sağlıklı bir beslenmedir. Fitokimyasallar, gıdaların önemli bir bileşenidir ve kalp hastalığı, tip 2 diyabet ve bazı kanserler gibi hastalık riskini azaltmaya yardımcı olurlar. Vitamin ve mineral takviyeleri, fitokimyasalların ve lif gibi gıda maddelerinde bulunan diğer bileşenlerin faydalarını sağlamaz. Besin takviyelerde bulunmayan birçok biyoaktif bileşik ve diyet liflerini doğal besinler yediğinizde, vücudunuza alırsınız, ayrıca bunlar vitamin ve minerallerin de daha iyi emilimini sağlar. Bütün gıdalar genellikle farklı şekillerde vitamin ve mineral içerirler. Örneğin E vitamini doğada sekiz farklı formda oluşur ancak takviyeler bu formlardan sadece birini içerir. Vitamin ve mineral takviyeleri almak belki kısa vadeli bir önlem olabilir. Unutulmaması gereken bazı yüksek dozlu takviyelerin uzun süreli kullanımının, toksisite semptomlarına neden olabilmesidir. Tıbbi olarak tavsiye edilmedikçe yüksek dozda bu takviyeler alınmamalıdır.
Takviyeye kimin ihtiyacı var?
Anne adayı olan kadınların folik asit ve demir takviyeleri almaları gerekebilir. Bazı bireyler, tıbbi durumları nedeniyle, belirli ilaçları almaları gerektiğinden veya bir vejetaryen diyetini takip ettikleri için yiyecek seçimleri sınırlıdır. Örneğin, uzun süreli kısıtlayıcı kilo verme diyetleri veya diyare, çölyak hastalığı, kistik fibroz veya pankreatit gibi malabsorpsiyon (emilim yetersizliği) sorunları olan kişiler ve çiğneme, yutma güçlükleri olan yaşlı yetişkinler için takviyelere ihtiyaç olabilir. Yine vegan diyetlerini takip eden kişilere, B12 vitamini takviyesi önerilebilir. D vitamini eksikliği bebekler, çocuklar ve genç yetişkinler için endişe kaynağı olabilir. Anne sütü ile beslenen bebekler muhtemelen D vitamini takviyesine ihtiyaç duyacaktır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, kişilerde D vitamini düzeyinin düşük olduğunu göstermektedir. D vitamini sadece beslenme ile karşılanmaz. Aynı zamanda güneşin UV ışığına da ihtiyaç duyulur. İklimsel nedenler ile özellikle güneş ışığının nispeten az olduğu dönemlerde D vitamini takviyeleri kullanmak kaçınılmaz olabilir. Bu arada ergenlik çağındaki kızlarda, ek demir takviyesine ihtiyaç duyulabilir. Kişilerde stres ve kaygının çok arttığı durumlarda B vitamini ve Omega 3 takviyeleri gerekebilir. Bir uyarı da sıvı alımınızla ilişkili; vitaminler ve minerallerin işlevini artırmanıza bol miktarda sıvı yardımcı olacaktır, su sizin için en iyi seçimdir.
Unutmayın: Multivitamin kullanmak istiyorsanız, önerilen günlük değerleri aşmayan birini seçmek için doktorunuza danışın