ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, tanıtım çalışmaları kapsamında oluşturduğu 'kültürportalı' adlı web sitesi 'Türkiye'de Görülebilecek Eşsiz Arkeolojik Eser' listesi hazırladı. İşte Türkiye'nin dört bir yanına yayılan o eserler…
Göbeklitepe T Formlu Taşlar - Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi
2018 yılında UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedilen Göbeklitepe, birçok anlamda tarihin sıfır noktasını oluşturuyor. İnsanın avcı toplayıcı olarak yaşamını sürdürdüğü bir dönemde, ileri düzeyde mimarlık gerektiren tapınaklar inşa etmesi, dünyada şaşkınlık yarattı.
Celsus Kütüphanesi - İmir Efes Örenyeri
2015 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak tescil edilen Efes'teki Celsus Kütüphanesi, Konsül Gaius Julius Aquila tarafından babası Celcus Polamaeanus adına MS 117 yılında bir anıt mezar olarak yaptırılmış. Yapı, hem kütüphane hem de mezar anıtı olarak biliniyor.
Afrodit Tapınağı - Aydın Afrodisias Örenyeri
2017 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren Türkiye'nin en önemli arkeolojik yerlerinden biri olan Afrodisias Örenyeri'nin en önemli yapısı kuşkusuz Afrodit Tapınağı. Tapınağın ilk yapımı Arkaik devirde gerçekleştirilmiş. Tapınak, MS 500 civarında kiliseye dönüştürülmüş.
Arsuz Stelleri - Hatay Arkeoloji Müzesi
Arsuz Stelleri 2007 yılında Hatay'ın Arsuz ilçesinin Uluçınar bölgesinde bulundu. Arsuz Stelleri içerdiği şahıs ve yer adları bakımından, bölgenin tarihine ve tarihi coğrafyasına ait çok ilginç bilgiler içeriyor.
Antoninler Çeşmesi - Burdur Sagalassos Örenyeri
2009 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren Sagalassos Örenyeri'deki Antoninler Çeşmesi, Sagalassos'un en özel yapısı. MS 160-180 yıllarında inşa edilen çeşmede yedi farklı renkli taş kullanılmış.
Büyük Artemis Heykeli - İzmir Efes Müzesi
Artemis, Yunan mitolojisinde Zeus ile Leto'nun kızı, Apollon'un kız kardeşi olarak biliniyor. Büyük Artemis Heykeli, Anadolu'nun tarih öncesi çağlardan beri ana tanrıçası olan Kybele ile özdeşleşmiş olan bereketi temsil ediyor.
Orfeus Mozaiği - Şanlıurfa Haleplibahçe Mozaik Müzesi
Edessa'da (Urfa) günümüzde bilinen en erken tarihli mozaik, Osrhoene Krallığı dönemine (MS 194 yılına) tarihlenen ve mitolojik figür olan Orpheus (Orfeus) tasvirli mozaik.
İskender Lahdi - İstanbul Arkeoloji Müzeleri
İskender Lahdi, üzerindeki betimlemeleri ve tarihsel anlatımıyla dikkat çekiyor. MÖ 4. yüzyıla sonuna tarihlenen eserin İssos Savaşı sonrasında İskender tarafından Sidon tahtına oturtulan Abdalonymus'a ait olduğu düşünülüyor.
Çingene Kızı Mozaiği - Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Müzesi'nin en kıymetli eseri, MS 2. yüzyıl tarihli Maenad ya da daha bilinir adıyla Çingene Kızı Mozaiği. Figürün gözlerindeki mahzun ifade, bu mozaiği, müzenin en beğenilen buluntusu yaptı.
Zeus Tapınağı – Kütahya Aizanoi Antik Kenti
Aizanoi Antik Kenti'ndeki Zeus Tapınağı'nın inşasına, MS 1. yüzyılda başlanmış ve MS 2. yüzyılda tamamlanmış. Bir tepe üzerine kurulmuş olan ve şehrin önemli dinsel yapısı olarak görülen tapınak, dünyanın en iyi korunmuş Zeus tapınaklarından biri.
CELSUS KÜTÜPHANESİ
İZMIR EFES ÖRENYER
GÖBEKLİTEPE T FORMLU TAŞLAR
ŞANLIURFA ARKEOLOJI MÜZESİ
ÇİNGENE KIZI MOZAİĞİ
GAZİANTEP ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ