Türk ve Macar vatandaşlar buluştu

Yunus Emre Enstitüsü ve Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde bulunan Lacivert Dergisi iş birliğinde “Yurt Dışı Buluşmaları” adlı etkinlik düzenlendi.

Türk ve Macar vatandaşlar buluştu

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünün ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte edebiyat, psikoloji ve medya alanlarında Türkiye’nin önde gelen isimlerinin katılımıyla ilgi çekici başlıklar ele alındı. Etkinlikte Lacivert Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, Şair ve Yazar Mustafa Akar, Klinik Psikolog Beyhan Budak, Daily Sabah Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Altay konuşmacı olarak yer aldı.



Programa T.C. Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Aydoğdu, Türk ve yerel kurumların temsilcileri, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden katılımcılar ile Türkiye’den basın mensupları olmak üzere 350’den fazla kişi iştirak etti.



Lacivert Dergisi Genel Yayın Yönetmeni, Şair ve Yazar Mustafa Akar, “Bugün Yunus Emre’nin veciz ifadesiyle ‘Gönüller yapmaya geldik’. Lacivert Dergi olarak Türkiye’de ele aldığımız kültürel konuları yurt dışındaki Türklerle ve Türk kültürüne ilgi duyan kişilerle paylaştığımız anlamlı bir program oldu. Yunus Emre Enstitümüzün himayesinde bu etkinliği gerçekleştirmek bizi ziyadesiyle mutlu etti.” dedi. Akar, “Lacivert Dergi olarak toplumsal hayata dair konuları farklı perspektiflerden ele almak ve bu konuları gençlerin gündemine taşıyabilmek gayesiyle çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye’de yaşanan deprem felaketinin ardından psikoloji alanına yönelik daha fazla çalışma yapmaya başladık. Bu etkinlikte, hem kendi kültürel konularımızla ilgili gündemimizi aktardık hem de katılımcıların gündemini öğrenerek ülkeler arasında kültür alışverişi yapma fırsat bulduk.” diye konuştu.



“Yunus Emre Enstitüsünün misyonunu çok değerli buluyorum”


Klinik Psikolog Beyhan Budak, “Yunus Emre Enstitüsünün misyonunu çok değerli buluyorum. Enstitü, dünyanın farklı coğrafyalarında hem kültürümüzü hem de dilimizi tanıtmak adına çok önemli faaliyetler yürütüyor. Geniş bir kitleye sahip olan Enstitü, düzenlediği etkinliklerle Türk kültürünü tanımak isteyenlerin yanı sıra yurt dışındaki Türklere de hitap ediyor, bu çok kıymetli.” ifadesini kullandı.

Beyhan Budak, “Bazen insanın dertleşmeye ihtiyacı oluyor. Yurt dışında yaşayan insanlar kendi dilinden ve kendi ruhundan anlayan insanlarla bir araya gelmek istiyor. Hem kendi kültürümüzü tanıtabilmek hem de aynı kültürü paylaşan insanları bir araya getirmek çok değerli. Böyle özel bir etkinliğin parçası olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum.” diye konuştu.


“İki ülke arasındaki kültürel etkileşimi artırıyoruz”

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Koordinatörü Mustafa Aydoğdu, “Etkinliğimizde edebiyat, sanat ve tarih gibi çeşitli alanlarda Türk ve Macar kültürlerinin ortak değerlerini ele aldık. Macaristan genelinde düzenlemiş olduğumuz faaliyetlerde yalnızca Türk kültürünü tanıtmakla kalmıyoruz anı zamanda Macar kültürüne dair unsurlara da yer vererek iki ülke arasındaki kültürel etkileşimi artıyoruz.” dedi.

Daily Sabah Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Altay, Türk ve Macar kültürlerinin ortak unsurlarına yer verdiği sunumunda iki ülkenin tarih, sanat, edebiyat ve müzik alanlarındaki benzerliklerini ele aldı. Yunus Emre Enstitüsünün Macaristan’da gerçekleştirdiği faaliyetlerle iki ülke arasındaki kültürel ilişkileri daha da güçlendirdiğini ifade eden Altay, medya sektöründe de iki ülkenin ilişkilerinin çok yakın olduğunu ve yapılacak iş birliklerinin çok önemli olduğunu ifade etti.

T.C. Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu, programda söz alarak Yunus Emre Enstitüsüne ve Lacivert Dergi’ye programın düzenlenmesinden dolayı teşekkürlerini ileterek bir anekdot paylaştı. Büyükelçi Ekşioğlu, zor günlerden geçildiğini belirterek gurbette yaşayan kişilerin bu zor günlerde yapması gerekenlere ilişkin soru yöneltti.


“Çok etkileyici ve faydalı bir program oldu”

Programa katılan Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde Türkçe öğrenen ve Enstitünün ilk ve tek uluslararası geçerliğe sahip dil sınavı Türkçe Yeterlik Sınavı’ndan belge almayı hak kazanan Katalin Gaal, “Çok etkileyici ve faydalı bir program oldu. Beyhan Budak’ı uzun süredir takip ediyordum. Programda kendisiyle tanışma ve sorularımı sorma fırsatı buldum. Yunus Emre Enstitüsüne düzenlediği bu program için teşekkür ediyorum.” dedi.

Macaristan’daki bir üniversitenin Tıp Fakültesinde öğrenim gören Betül Oktay, “Farklı konu başlıklarının Türkiye’deki değerli isimler tarafından ele alınan programın afişini görür görmez programa katılabilmek için Enstitüyle iletişime geçtim. İki ülkenin kültürel değerlerinin işlenmesinin yanı sıra ilgi çekici konulardan bahsedildiği çok güzel bir programdı.”

Katılımcılar tarafından ilgiyle takip edilen program, soru-cevap bölümünün ardından fotoğraf çekimiyle sona erdi.

 

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.