Tohum Otizm Vakfı ne zaman kuruldu, amacınız neydi?
Tüm bunların sonucunda 2003 yılında otizmli çocuklarımızı erken tanı ve eğitimle topluma kazandırmayı amaçlayan, otizmli çocuklar ve ailelerinin eğitim ve sağlık hizmetlerinden eşit şart ve fırsatlarla yararlanabilmeleri için Tohum Otizm Vakfı'nı kurduk.
Tohum Otizm Vakfı Model Okulu Hakkında bilgi verir misiniz?
Tohum Otizm Vakfı kurulduğu günden beri üç kolda çalışmalarını devam ettiriyor. Öncelikle bir model okul kurmayı hedeflemiştik. Otizmli çocukların eğitiminin içerik ve uygulama açısından doğru bir örneğini Türkiye'ye getirebilmek ve bu okul vasıtasıyla öğretmenlere, öğrencilere ve ülkemize bu konuda önemli bir müfredatı kazandırmak amacıyla kurduk okulumuzu. Bu amacımızı gerçekleştirdik. PCDI (Princeton Child Development Institute - Princeton Çocuk Gelişimi Enstitüsü) gibi ABD'nin otizm konusunda en ileri ve en bilimsel okullarından birinin uzmanlığıyla bugün Şişli'deki Özel Tohum Vakfı Eğitim Okulu'nu kurduk. Tamamen ABD'deki sistemle çocuklarımıza eğitim veriyoruz.
İkinci amacımız; Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'yla birlikte hizmetlerin iyileştirilmesi için çalışmalar yapmaktı. Bu konuda da bir hayli yol aldık. Milli Eğitim Bakanlığı'yla birlikte 4000 devlet öğretmenine hizmet içi eğitimler, seminerler verdik. Sağlık Bakanlığı'yla birlikte anne-çocuk sağlığı merkezlerinde otizm riski açısından 46 bin çocuk taradık. 1250 sağlık personeline otizm taraması konusunda eğitimler verdik.
Vakfın son dönemde devam eden projeleri neler?
Avrupa Birliği, Kalkınma Ajansı, Hibe Programları, Büyükelçiliklerin verdiği fonlar, özel sektör tarafından finanse edilen projeler ile daha fazla otizmli çocuğa ulaşarak nitelikli eğitim ve sağlık hizmetlerinden yararlanmalarını için birçok projeler yürütüyoruz. Aynı zamanda bilgilendirme çalışmaları kapsamında otizm eğitim kiti, otizmde eğitim ve terapi yöntemleri, otizmli çocuk ailelerine el rehberi gibi kaynaklar tüm Türkiye'de ailelere, eğitmenlere ve uzmanlara ücretsiz olarak dağıtılıyor. Yaklaşık 40.000 adet böyle ücretsiz bilgilendirme yaptık.
Aile eğitimine katkı yaptığımız en önemli projelerden biri 'Eğitim Portalı'mız. Ücretsiz olarak tüm Türkiye'nin kullanıma sunduğumuz Otizm Eğitim Portalı ile hem ailelere hem bu konuda eğitim alan üniversite öğrencilerine hem de alanda çalışan uzmanlara hizmet veriyoruz.
Bir başka önemli çalışma da Hollanda Büyükelçiliği tarafından finanse edilen 'Otizm seminerleri: Bilmek Anlamaktır'. Bu projede ise çocuğu yeni tanı almış yaklaşık 240 aile 2 günlük seminerler ile detaylı bilgilere ulaştılar. Bizi çok heyecanlandıran başka bir proje ise yürütmekte olduğumuz ABD Büyükelçiliği tarafından fonlanan 'Tablet Bilgisayarım Benim İçin Konuşuyor - IPAD 1' Projesi. Vakıf olarak otizmli çocukların eğitiminde teknoloji kullanımının artırılması ve eğitim sistemine dahil edilmesi için bir IPAD uygulaması hazırlandık ve kasım ayından itibaren App Store'dan dileyen herkes ücretsiz olarak IPAD'ine indirebilir.
Bir başka projemiz; kaynaştırma eğitimi alanında farkındalık yaratmak. Bu amaçla tüm öğrencilerin engelli arkadaşlarına anlayış ve yakınlık göstermeleri onların çektiği zorlukların farkında olmaları için bir animasyon filmi hazırladık. Starbucks Coffee'nin desteği ile 'Gökkuşağı Okulu' animasyon filmimizi öğrenciler ile buluşturarak kaynaştırma eğitimi alanında farkındalık yaratılması için çalışıyoruz. İstanbul Kalkınma Ajansı ve İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığı ile tamamladığımız bir başka projemizin ise İstanbul Beylikdüzü'nde yeni yapılan İş Eğitim Merkezi'nde 15-23 yaş otizmli bireylere iş uygulama okulu açılması.
Yeni başlayan bir projemiz de İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Koç Holding desteği ile 'Kaynaştırma Okulları' ve 'Beylikdüzü Özel Eğitim İş Uygulama Okulu'nda 1 yıl boyunca eğitimciler ve öğrencilere seminerler düzenlenmesi, hizmet içi eğitimler verilmesi, yarışmalar ve şenlikler yapılması. İlçede 'Kaynaştırma' konusunda farkındalık çalışmaları yürütülmesi.
18 Aralık'ta gerçekleştirilecek olan 'Alışveriş Senliği'nde ziyaretçileri ne gibi sürprizler bekliyor?
Martı Istanbul Hotel sponsorluğunda gerçekleşecek ve tüm gün sürecek olan Tohum Otizm Vakfı Alışveriş Şenliği'miz 50'ye yakın seçkin marka ve dükkanın katılımıyla gerçekleşecek bir alışveriş şenliği. Dekorasyondan takı ve mücevhere, kitaptan giyim ve aksesuara kadar ünlü markalara ait pek çok ürün, her bütçeye uygun farklı fiyat seçenekleri ile satışa sunulacak. Herkese açık olan etkinlik bir şenlik havasında geçecek. Herkesi bekliyoruz.
Ziyaretçiler ayrıca kişisel gelişimleri için konusunda uzman kişilerden söyleşiler dinleyebilecek ve uzmanlara soru sorma imkanı bulabilecek. Kişisel gelişimden sağlık ve estetiğe, tarihten sanata geniş konu yelpazesi ile Türkiye'nin kendi alanlarında öncü 10 değerli ismini ziyaretçilerimizle buluşturacağız.
Alışveriş keyfinin yanı sıra gün boyu sürecek olan çeşitli aktivitelerimiz olacak. Suzan Sabancı Dinçer' in kızı Ceyda Dinçer' in 'Yeniköy Yalıları' konulu fotoğraf sergisi tüm gün gezilebilecek. Ayrıca Vogue Türkiye dergisi işbirliği ile ünlü fotoğrafçı Tamer Yılmaz, etkinlik alanında kuracağı özel stüdyoda gün boyunca ziyaretçilerin konsept fotoğraflarını çekecek.