İnsanların can dostu köpekler, tedavi sürecinde kanser hastalarına destek oluyor. Uzman Onkolog Doç. Dr. Eda Küçüktülü, Türkiye'de son dönemlerde gündeme gelen 'Terapi Köpekleri'nin detaylarını anlattı.
Son günlerde çok sık duyduğumuz 'köpeklerle terapi'yi bize anlatır mısınız?
Kanser tedavisi gören hastalar, tedavilerini etkileyen stres faktörleri ile karşı karşıya kalıyor. Uzun tedavi dönemleri, sosyal çevrelerinden ve dış dünyadan koptuklarını düşündürüyor. Hastalara ne kadar çok dış dünya ile bağlantılı oldukları hissettirirse anksiyetelerinin bir o kadar azaldığı görülüyor. Bunun için yurtdışında yapılan çalışmalardan biri de 'Terapi Köpekleri'dir. Terapi köpeği, hastalara moral ve motivasyon sağlayan bir destek tedavisi yöntemidir. Hastalarla iletişime geçen terapi köpekleri hastalara dış dünyanın hala yerinde olduğunu hatırlatır.
Eda, Itır Küçüktülü
Köpeklerle terapi, dünyada ne durumda, nerelerde uygulanıyor?
Avrupa ve Amerika'da terapi köpeklerine ilgi büyük. Ülkemizde daha önce hiç yapılmamıştı. Tıp öğrencisi olan kızım Itır Küçüktülü, İtalya tecrübesi sırasında köpeklerin onkoloji ünitelerine götürüldüğünü görünce bana bahsetti. Alınan sonuçlar çok başarılı olunca, ülkemizde de bu çalışmayı yapmak istedik. Amerika'da Teksas Çocuk Hastanesi'nde yılbaşında, çocuklar kendilerini yalnız hissetmesin diye, Noel Baba kıyafetli köpekler ziyaretlerine geldi ve çocuklar inanılmaz mutlu oldu. Ülkemizde de bu tür aktiviteler yapmayı planlıyoruz.
Bu tedavi yönteminin kanser hastalarına nasıl bir yararı oluyor?
Tedavi sırasında depresyon, anksiyete ve stres, hastalarda yan etki yapıyor. Yurtdışında yapılan çalışmalarda, tedavi odalarındaki hastaların köpeklerle karşılaştıktan sonra kanlarında serotonin gibi mutluluk hormonlarının arttığı, stres hormonlarının azaldığı net bir şekilde görülüyor.
Köpeklerin çalışma modeli nasıl?
Çalışmada, terapi köpeklerimiz, kanser tedavisi sırasında hastaları gün aşırı 15 dakika ziyaret edecek. Hastanın isteğine göre köpekle yürüyüş yapmak, oyun oynamak, birlikte uzanmak gibi aktiviteler, Köpek Eğitim Uzmanı Ali Yeşilırmak'ın koordinatörlüğünde gerçekleştirilecek. Terapi köpeği ile ziyaret sonrası hastaların nabız, solunum sayısı, tansiyonları ölçülüp nasıl hissettikleri kayıt edilecek. Ekibimizde, Prof. Dr. Mehmet Ali Gülçelik, Prof. Dr. Lütfi Doğan, Prof. Dr. Gökhan Özyiğit, Prof. Dr. Uğur Selek, Prof. Dr. Murat Topbaş bulunuyor. Çalışma sonrası sonuçları; kamuoyu, Sağlık Bakanlığı ve uluslararası kuruluşlarla paylaşacağız.
Ali Yeşilırmak
Terapi köpekleri, sadece kanser hastalarıbiçin mi uygun? Herhangi bir riski var?
Terapi köpekleri, kronik hastalıkların hepsinde ve otizmli çocuklarda uygulanabiliyor. Özellikle otizmli çocuklara pozitif katkılarının olduğu bilimsel çalışmalarda gösteriliyor. Hiçbir riski de yok. Terapi köpeklerinin aşı kartları oluyor ve veteriner kontrolünde sürekli kan, idrar ve benzeri tahlilleri yapılıyor.