Tapınaklar ve acılar ülkesi 'Kamboçya'
Tapınaklar ve acılar ülkesi 'Kamboçya'
Güney Asya'da yer alan Kamboçya, son yıllarda turizm açısından yıldızı parlayan ülkelerden biri. 900 ve 1250 yılları arasında Fransız ve İngiliz sömürgesi olan ülkede 200 yıl süreyle iç savaş yaşandı. Çin destekli Kızıl Khmerler daha sonra ülkeye egemen oldu. Kızıl Khmerler 1997'de tamamen dağıldı.
Kamboçya'nın yüzyıllar öncesinden kalan görkemli tapınaklarının dünyada eşi benzeri bulunmuyor. Buradaki Dünya Kültür Mirası Listesi'ne de dahil edilen en önemli eser Angkor Tapınağı... Angkor Krallığı bu bölgede kurulmuş ve o dönemin uygar bir ülkesi olmuş. Angkor Tapınağı, dünyanın en büyük tapınağı olarak biliniyor. 9. yüzyılda Khmer'lerin Hinduizm'i benimsediği dönemde inşa edilmiş. Mısır piramitlerinden fazla taş kullanılan tapınak, günümüze kadar en iyi korunmuş yapıların da başında geliyor. Angkor Thom şehri ise Angkor'un en büyük kralı olan VII. Jayavarman tarafından inşa ettirilmiş. Şehrin beş anıtsal kapısı bulunuyor. Angkor Tapınağı'ndan sonra Angkor'un en popüler anıtı olarak ikinci sırada Bayon yer alıyor. Kambur koridorları ve dik merdivenlerinin yanı sıra mekanda içleri 200'den fazla devasa Avalokiteshvara portresiyle süslenmiş 54 gotik kule bulunuyor.
Tapınaklar ve acılar ülkesi 'Kamboçya'
Kamboçya'nın başkenti Phnom Penh'de bulunan Zafer Anıtı, Fransız sömürgesinden kurtuluş sırasında ölenlerin adına dikilen bir bağımsızlık sembolü. Anıtın hemen yanında Kraliyet Sarayı ve Gümüş Tapınak tarihi yerler arasında. Gümüş Tapınak'ta da ağırlığı 90 kilogramı bulan bir Buda heykeli var. Heykelin yüz kısmı altınla kaplı çatısı ise 5 binden fazla gümüş kiremitle döşenmiş.
Ulusal Müze ve Tuol Sleng Soykırım Müzesi de görülmesi gereken yerler arasında. Ulusal Müze, Angkor dönemine ait etkileyici heykel koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor. Tuol Sleng Müzesi ise Kamboçya'nın trajik ve tüyler ürpertici geçmişini hatırlatıyor. Başkent Pnom Penh, aynı zamanda ülkenin en büyük kenti.