Sürdürülebilir moda ve kültür
Sürdürülebilir moda ve kültür
YAZI SELEN YORULMAZ ÖZSÜMER
Zarif, naif ve güçlü duruşlarıyla beğeni toplayan stil sahibi kültürel diplomasi elçilerinin sürdürülebilir modaya ve geri dönüşüme olan ilgilerini mercek altına alıyoruz.
Sürdürülebilir moda ve kültür
Duruş, davranış ve stilleriyle herkesin yakından takip ettiği, ulusal ve uluslararası platformdaki başarılarıyla bize ilham veren, yaptıkları iyilik dokunuşları, kültürel diplomasideki etkin rolleri ile birlik, beraberliği kutlayan first lady'ler moda ve stil konusunda da bize çokça şey vurguluyorlar. Sürdürülebilirlik, geri dönüşüm, sıfır atık gibi kavramların moda endüstrisinde altını çizen moda ve kültür elçileri, bu vurguların önemini her defasında dile getiriyorlar.
2018 yılında Arjantin'de gerçeklesen G20 zirvesinde first lady'lerin hatıra fotografı.
Sürdürülebilir moda ve kültür
EMİNE ERDOĞAN
Geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik bilinciyle yaptığı moda seçimlerine hayran kaldığımız Emine Erdoğan vakur duruşu, yüksek empati yeteneği, üstlendiği kültürel diplomasi elçiliği ile katıldığı platformlarda dikkatleri üzerine çekiyor. Zarif first lady'miz, kültürel miraslarını stil kodlarına sıkça yansıtan Afrika, Uzakdoğu, Asya gibi bölgelere yaptığı ziyaret sırasında, o bölgelere ait renk, kumaş ve etnik desenlerle tasarlanmış kıyafetler giyerek, ülkelerin first lady'leriyle samimi, sıcak bir dostluğun temellerini atıyor. Yurtdışı ziyaretlerinde de bölgenin yerel halk pazarlarını ziyaret ederek gittiği ülkenin kültürünü temsil eden ürünleri satın alarak aynı ülkeye bir sonraki gidişinde o ülkenin geleneksel kültürünü onurlandırmayı asla ihmal etmiyor. Benzer vizyonla konuk olarak ağırladığı first lady'lere de Türk geleneksel kültürüne ait hediyeler sunarak Türk kültürünün izlerini dünyaya tanıtan Emine Erdoğan ince, şık ve samimi bir kültür diplomasisi yürütüyor.
2019 yılında Japonya'da gerçeklesen G20 zirvesinde Emine Erdoğan ve Japonya first lady'si Akie Abe.
Sürdürülebilir moda ve kültür
Yaptığı küçük jestler ülkeler arası kültürel yakınlaşmaları sağlarken siyasi diplomaside de diğer first lady'lerin ona karşı büyük bir sevgi ve saygı beslemesine neden oluyor. Emine Erdoğan'ın hediye edilen geleneksel bir dokumayı, kullanılmayan eski bir şalı ya da sandıkta unutulan bir kumaşı geri dönüşüm bilinci ile yeni bir tasarımı dönüştürmesi dünyada yükselen bir trend olan modada geri dönüşüme verdiği önemi kanıtlar nitelikte. Kendi stilinde sık sık bu konuya vurgu yapan moda ve kültür elçimiz, modada geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik vizyonunu ulusal ve uluslararası toplantıların gündemine taşıyarak diğer first lady'lere de ilham ve örnek oluyor. 2019'da Japonya'da gerçekleşen G20 Zirvesi'nde Emine Erdoğan'ın first lady'ler ile buluşmasında üzerine giydiği beyaz üzerine kırmızısiyah baskı motifli elbise, kendisine daha önce yöresel dokuma olarak hediye edilen Tokat'a özgü el baskı kumaşını geri dönüşüm kapsamında yeniden tasarlanarak şık bir elbiseye dönüştürülmüştür. Emine Erdoğan'ın dikkat çeken bir başka elbisesi 2018 yılında Arjantin'de gerçekleşen G20 Zirvesi'nde first lady buluşmasında günün konusu oldu.
Emine Erdogan Ingiltere Kraliçesi Elizabeth ile 2018 yılında gerçekleşen görüşmede giydiği kıyafet de geri dönüşüm tasarımlardan elde edildi.
Sürdürülebilir moda ve kültür
Rusya ziyareti sırasında halk pazarından hediye edilen ve kullanılmayan bir şalın yeniden tasarlanarak şık bir tasarıma dönüştürüldüğü yarısı beyaz, yarısı çiçek desenli elbise ile, zirveye benzer çiçekli bir elbiseyle katılan eski ABD first lady'si Melania Trump'ın yan yana hatıra fotoğrafı çektirmesi güzel bir anı olarak hafızalara kazındı. Zirvede diğer first lady'lerin Emine Erdoğan'ın giydiği söz konusu elbisenin atıl bir şalı geri dönüştürerek tasarladığını öğrendiklerinde şaşkınlık ve hayranlıklarını gizleyemediklerini öğrendik. First lady'miz Emine Erdoğan gösterdiği bu duyarlılık ile kültür ve moda elçiliği görevini bir kez daha başarıyla tamamladı. Olgunlaşma Enstitülerinin yeniden canlandırılması kapsamında "Türkiye Dokuma Atlası" Projesi'ne verdiği desteklerini yakından takip ettiğimiz Emine Erdoğan, Anadolu'da sandıklara kaldırılmış geleneksel motifler, baskılar, dokuma kumaşları, yeniden ele alan şık tasarımlar ile dünyanın en prestijli diploması zirvelerinde sürdürülebilir moda ve kültür elçisi olarak ülkemizi temsil ediyor. Unutulmaya yüz tutan Anadolu değerlerini il ziyaretlerinde kendisine armağan edilen folklorik kumaşları, kostümleri ve kıyafetleri yeniden tasarlatarak yaşatmak misyonu ile hareket eden Emine Erdoğan, Aydın efelerinin yöresel kıyafetlerinden yapılan trençkot ile davetlere katılırken, Erzurum, Erzincan ve Bayburt yörelerinin "Ehram" isimli özel dokuma dikilen elbisesi de sıkça giydiği kıyafetler arasında yer alıyor. Tüm bunlara ek olarak çeyizinden kalan, beyaz iş, dantel, anglez ve sarma teknikleriyle işlenmiş el emeği ürünleri modern dokunuşlarla yeniden tasarlanmış bir kıyafet olarak Emine Erdoğan'ın üzerinde görmemiz mümkün. Emine Erdoğan, geri dönüşümden tasarlanan bu kıyafeti farklı etkinliklerde giyindiğini ve elbisenin geri dönüşüm hikayesini anlatarak, herkesin evinde kullanmadığı kumaşları yeniden değerlendirebileceği tavsiyesinde bulunuyor.
Afrika Büyükelçi esleriyle Afrika Yemekleri kitabının lansmanına, Afrika yerel kumaşlarıyla tasarlanmış kıyafetiyle katıldı.
Sürdürülebilir moda ve kültür
MICHELLE OBAMA
Modayı eşit ve etik çerçeveden yorumlayarak, yüksek sesli bir iletişim aracı gören ABD'nin eski First Lady'si Michelle Obama, bu bağlamda stilini dahice kurguluyor. Kültürlerarası diplomaside moda ve stilin önemini altını defalarca çizerek örnek bir duruş sergiledi. 2014 Pekin ziyaretinde, Çin kökenli tasarımcı Derek Lam tasarımı kıyafetlerle Çin-Amerika arasındaki bağlara pozitif vurgu yapan Obama, Hindistan onuruna düzenlenen eyalet yemeğinde Hintli Amerikalı tasarımcı Naeem Khan'ın beyaz elbisesini giydi. Giydiği kıyafetleri sürdürülebilirlik ve geri dönüşün akımına göre tekrar tekrar değerlendiren Michelle Obama çevre dostu tasarım anlayışını onurlandıran Maria Cornejo'nın da sürdürülebilir tasarımlarına stilinde sıkça yer veriyor.
Sürdürülebilir moda ve kültür
SAMANTHA CAMERON
Ceffin adını taşıyan moda markasıyla sürdürülebilirlik bayrağını dalgalandıran eski ingiliz First Lady Samantha Cameron, doğaya çokça zarar veren hızlı modayı reddediyor. Kendi giyiminde de sıklıkla kullandığı doğaya duyarlı moda nesneleriyle sürdürülebilir ekonomiye katkı sağlıyor. Cameron, moda ve kültür elçiliği diplomasisini temsilen Downing Street'teki Başbakanlık konutunda sık sık İngiliz moda markalarını ve tasarımcıları desteklemek adına davetler düzenleyerek doğa dostu ve sürdürülebilir modanın önemine vurgu yapmıştır. 2013 yılında Londra'da katıldığı Diwali kutlamalarına Hint kültüründe önemli bir sembolik giysi olan Sari giyerek katılması bu konudaki hassasiyetinin en somut örneği.
Sürdürülebilir moda ve kültür
RANIA AL ABDULLAH
Zarif Ürdün Kraliçesi Rania Al-Abdullah "Queen Rania Al-Abdullah Center For Environmental Science & Technology" uluslararası ve ulusal olarak tanınan çevresel araştırma, hizmetler ve danışma merkezi çatısı altında sürdürülebilirlik adına büyük katkı sağlıyor. Moda denklemlerinde de sık sık sürdürülebilirliğe ve geri dönüşüme vurgu yapan Ürdün Kraliçesi seyahatlerinde seçtiği kıyafetlerinde gittiği ülkelerin kültür ve mirasına uygun bir duruş sergiliyor. Suudi Arabistan seyahatindeki seçimleri ile diplomasi ve kültürel saygısını ön plana taşıdığı seçimleriyle göz alıcı ve çok asil.
Sürdürülebilir moda ve kültür
KATE MIDDLETON
Stili ile her zaman zarif görünümler sergileyen Cambridge Düşesi Kate Middleton, modanın doğa ile olan etkileşime çok önem veriyor. Giydiği kıyafetleri tekrar tekrar değerlendirmeyi misyon edinmiş moda elçisi, sürdürülebilirlik ve geri dönüşüm kavramının altını özenle çizmekten geri kalmıyor. Ziyaret ettiği ülkelerin inanç ve kültürüne gösterdiği özen Kate'in asil ve mütevazi duruşunun adeta bir yansıması. Pakistan seyahatindeki cami ziyaretinde seçtiği uyumlu kıyafeti ve stilini taçlandırdığı başörtüsü ile Kate kültürler arası köprü kuran bir moda elçisi. Stil duruşunun ana elementi arasında yerini alan bu kavramları aynı kıyafet üzerinden her defasında küçük detay değişimleriyle farklı formlarda gün yüzüne çıkarıyor. İngiliz moda markalarına ve tasarımcılara verdiği desteklerle de dikkat çeken Kate'in ilham veren duruşunu saygı ile selamlıyoruz.
Sürdürülebilir moda ve kültür
JILL BIDEN
ABD'nin yeni First Lady'si Jill Biden sürdürülebilir modaya gösterdiği öneme kıyafet seçimlerinde vurgu yapıyor. Sürdürülebilirliği lüksle birleştirmedeki başarısıyla dikkat çeken Uruguaylı tasarımcı Gabriela Hearst'in Jill Biden için tasarladığı çevre üzerindeki olumsuz etkileri en aza indirmek için mevcut kumaşlardan tasarlanan "Inaugural Evening Dress" sürdürülebilir moda ve çok kültürlülüğe işaret ederek, izleyiciler arasında moda diplomasisinin Amerikan siyasi sahnesine geri döndüğüne dair artan algıya katkıda bulundu. Birlikten gelen kuvvetin gücüne vurgu yapan kaşmir palto tasarımı, etek uçlarında açan işleme çiçekler Amerika'nın eyaletlerinden gelen fedaral çiçekleri sembolize ediyor. Eğitimci kimliğiyle de vizyon aşılayan Dr. Jill Biden'ın ömür boyu sürecek birlik çağrısını ve hizmetini temsil eden tasarımın iç astarına devletin kurucusu Benjamin Franklin'den alıntı bir sözü işletmesi ise geçmiş köklere olan saygısını ve bağını kanıtlar nitelikte.
Sürdürülebilir moda ve kültür
MELANIA TRUMP
ABD'nin eski First Lady'si Melania Trump diplomatik elçi olduğu günlerdeki seyahatlerinde gittiği ülkelerin motif ve dokularına sık sık yer vererek onların kültürlerini onurlandırmaktan geri kalmıyor. Afrika ülkelerine yaptığı ziyaretlerde stil kodlarına çok özenle yaklaşan Melania Trump, bölgenin kültürel doku ve renklerine uygun seçimler ile asil tavrıyla modayı kültürlerarası birleştirici bir aracı olarak kullanıyor. Mısır seyahatinde giydiği ekru, bej, beyaz gibi tonsürton renklerin hâkim olduğu pantolon-ceket takımının detaylandırdığı siyah kravat ve şapkasıyla kültür harmonisini stiline taşımayı başarmış.