''Şeffaf plak tedavisi kişiye özgü uygulanır''

Invisalign Sağlayıcı Ortodonti Uzmanı Dr. Mehmet Said İzgi ile şeffaf plak tedavisi konusundaki güncel gelişmeleri konuştuk.

''Şeffaf plak tedavisi kişiye özgü uygulanır''

RÖPORTAJ İREM ORHAN

"Dişlerimizde düzensizlik, çapraşıklık, boşluklar, çenede alışılmışın dışında uzunluk veya gerilik, diş eti görünümünün fazlalığı ya da yetersiz diş görünümü gibi problemler varsa, bunlar ortodontik problemin habercisi olabilir" diyen Invisalign Sağlayıcı Ortodonti Uzmanı Dr. Mehmet Said İzgi şunları ekliyor; "Şeffaf plak tedavisi, dişleri düzeltmek için klasik teller ve braketler kullanılmadan, 3 boyutlu yazıcılarla hazırlanan şeffaf plakların ağza takılmasıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir." İzgi ile şeffaf plak tedavisinin merak edilenlerini konuştuk.

Öncelikle, dişlerimizde ortodontik problem olup olmadığını nasıl anlayabiliriz?
Dişlerimizde düzensizlik, çapraşıklık, boşluklar, çenede alışılmışın dışında uzunluk veya gerilik, diş eti görünümünün fazlalığı ya da yetersiz diş görünümü gibi problemler varsa, bunlar ortodontik problemin habercisi olabilir.

Şeffaf plak tedavisi nedir?
Şeffaf plak tedavisi, dişleri düzeltmek için klasik teller ve braketler kullanılmadan, 3 boyutlu yazıcılarla hazırlanan şeffaf plakların ağza takılmasıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Şeffaf plak tedavisine ülkemizde ilgi ne durumda? Hastalar bu tedaviye en çok hangi amaçla başvuruyor?
Şeffaf plak tedavisi ülkemizde 10 yıldır uygulanmaktadır. Hastalar bu tedaviye diş ve çene bozukluklarıyla ilgili her durumda başvurabiliyor.

Şeffaf plak tedavisi için ilk muayenede neler yapılıyor?
Klasik bir ortodontik muayene gibi hekim tarafından hastanın şikayeti dinlendikten ve ağız içi durumu saptandıktan sonra dijital tarayıcılar ile ağız içi ölçüleri alınır. Daha sonra ağız içi ve ağız dışı fotoğrafları çekilir. Alınan bu kayıtlar detaylı bir şekilde değerlendirildikten sonra hastaya tedavi bittiğinde dişlerinin nasıl olacağı gösterilir ve dişlerin bu görünüme nasıl ulaşacağı anlatılır. Hastanın da onayı ile birlikte tedaviye başlanır.

Her yaşta hastaya şeffaf plak tedavisi uygulanabilir mi?
Şu an şeffaf plaklarla tedavi ettiğimiz en küçük hastamız 5,5 en büyük hastamız ise 70 yaşında. Sağlıklı dişlerin bulunduğu her durumda şeffaf plak tedavisi uygulanabilir.

Peki, büyüme çağındaki hastalar sizce neden şeffaf plak tedavisini tercih etmelidir?
Büyüme çağındaki kişilerde üst çene ya da alt çene problemleri, yani çenenin ileride, geride veya dar olması gibi problemler çözülmektedir. Tedavi bu yaşlarda yapılmayıp büyüme çağı sonrasına bırakıldığında bu problemler ameliyatla çözülmektedir.

Şeffaf plak tedavisi ne kadar sürede tamamlanıyor hastalar sağlıklı dişlerin tam olarak ne zaman kavuşuyor?
Bunun kesin bir zamanı yok. Çünkü tedavi süreci vakadan vakaya değişiklik göstermektedir. Ancak şeffaf plak tedavisinin benzer problemlere sahip, geleneksel tedavi uygulanmış bir vakaya göre 6 aya kadar daha kısa sürdüğünü söyleyebilirim.

Hastaların fiziksel olarak kontrole gelmesine gerek var mı?
Hekim yönlendirmesi doğrultusunda hastaların fiziksel olarak kontrole gelmesine gerek olmayabilir. Bazı kontroller sanal randevularla da gerçekleştirilebilmektedir.

Şeffaf plak tedavisi süresince hastaların nelere dikkat etmesi gerekiyor? Gıda tüketimi konusunda tavsiyeleriniz neler?
Şeffaf plak tedavisinde hastaların gıda olarak herhangi bir noktaya dikkat etmesine gerek yoktur. Yemek yerken hastalar şeffaf plaklarını çıkarttıkları için istedikleri her şeyi yiyebilirler.

Şeffaf plakların bakımı nasıl olmalıdır?
Şeffaf plaklar haftalık ya da on günde bir değiştirildiğinden kirlenme veya sararma olmaz. Plakların, yemeklerden sonra dişlerle birlikte fırçalanarak günlük temizlikleri yapılabilir.

Şeffaf plak tedavisini çocuklar için daha eğlenceli hale getirmenin bir yolu var mı?
Şeffaf plakları çocuklar için eğlenceli hale getirmek amacıyla plakların üzerine, çizgi film karakterlerinden veya eğlenceli şekillerden oluşan sticker'lar yapıştırılıyor. Ayrıca plak kutuları da onların istediği renklerde veriliyor. Bunlar hem tedaviyi eğlenceli hale getiriyor hem de plakları kullanma sürelerini artırıyor.

Ortodonti alanında bizi gelecekte hangi yenilikler ve teknolojiler bekliyor?
Geçmişte yapılan tedavilere göre, günümüzde yapılan tedavilerde dişlere uygulanan kuvvetler kontrol edilebiliyor, sert ve yumuşak dokulara zarar verilmiyor. Gelecekte tedaviler çağın ihtiyaçlarına göre daha konforlu ve daha hassas olacaktır. Fakat kişiye özgü bu tedavilerin mutlaka deneyimli uzman doktorlar tarafından yapılması gerekliliği her zaman geçerliliğini koruyacaktır.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.