''Şeffaf plak tedavisi çok konforlu bir yöntem''

Ortodondik tedavi süreçleri hakkında merak edilenleri Invisalign Sağlayıcı Ortodonti Uzmanı Dr. Fırat Koç ile konuştuk.

''Şeffaf plak tedavisi çok konforlu bir yöntem''

RÖPORTAJ İREM ORHAN

Şeffaf plak tedavisinin günümüzde çok yaygın kullanıldığını ve erken süt dişi dişlenme döneminde dahi uygulanabilen bir yöntem olduğunu belirten Invisalign Sağlayıcı Ortodonti Uzmanı Dr. Fırat Koç'a şeffaf plak tedavisi hakkında merak edilenleri sorduk.

Şeffaf plak tedavisi nedir, avantajları nelerdir?
Şeffaf plak tedavisinin en büyük avantajı neredeyse görünmez olmasıdır. Plaklar, hastanın ağzında olsa bile gülümsediğinde veya konuştuğunda en yakınları dahi göremez. Tedavi süreleri geleneksel yöntemlere göre nispeten daha kısa olup yeme-içme kuralı da yoktur. Bu tedaviyi görenler plakları çıkarıp kutusuna koyarak istediklerini yiyebilir. Bu uygulamada, olası tel batması ya da braket değmesi gibi hassasiyetler veya yaralar oluşması mümkün değildir. Tedavi planlamasının son aşaması da üç boyutlu bir şekilde görülebilir ve buna göre onaylanabilir. Kontrollerde randevu süreleri çok kısa ve kontrol sıklığı daha azdır.

Bir hasta tedaviye karar verdiği andan itibaren, tedavi ve kontrol aşamaları nasıl ilerliyor, biraz bahsedebilir misiniz?
Kişi önce üç boyutlu taramaları ve fotoğraf kayıtları alındıktan sonra birkaç tedavi planını görmelidir. Hekimin uygun gördüğü ve kendisinin de onayladığı tedavi planı için başlangıç tarihi verilir. Tedavi planının onayı yaklaşık bir hafta sürüyor. Onaydan sonra en fazla üç hafta içerisinde kişiye özel plaklar üretiliyor ve hekime ulaştırılıyor. Şeffaf plaklar gelir gelmez hasta çağırılır ve ilk ataşmanları yerleştirilir ve hemen ilk plağı takılır. Ataşman dediğimiz şeyler, yazılımın gerekli gördüğü bazı dişlerin üzerine gelen minik yapıştırma diş rengi dolgularıdır. Hasta ortalama altı haftada bir kontrole çağırılır. Tabii bu aşamada altı haftalık plakları da mini bir eğitim sonrası hastaya verilir, tüm plaklar verilmez.

Bu tedavi her türlü vakaya uygulanabiliyor mu?
Şeffaf plak tedavisi günümüzde her türlü vakaya uygulanabiliyor. Bu tedavi, erken süt dişi dişlenme döneminde dahi kendini ispat etmiş bir yöntemdir. Tabii ki yetişkin hastalara da her şartta uygulanabilir.

Ağız sağlında ortodontik tedavinin önemi nedir ve şeffaf plakların bu anlamda avantajları nelerdir?
Öncelikle ortodontik tedavinin estetik gülümseme tedavisi olduğunu belirmek isterim. Diğer yandan estetikle beraber fonksiyon yani çiğneme ve fonasyon yani telaffuz sorunları da ortadan kalkıyor. Kısacası, ortodontik tedavi gören hastalarda estetik, fonksiyon ve fonasyon bir arada tedavi ediliyor. Estetik bir tedavinin görünmez gereçlerle tedavi edilmesi oldukça önemlidir çünkü bu tedaviler ortalama bir yıl kadar sürdüğünden bu süre içinde estetik görünmek tedaviyi görenler için motive kaynağı da olabiliyor.

Şeffaf plak tedavilerinde hastaların yeme içme alışkanlıklarında bir değişiklik oluyor mu?
Hayır, hiçbir değişiklik olmuyor. Şeffaf plağı ağızdan çıkarıp kutusuna koyup istediğiniz gibi diyetinizi değiştirmeden, kural olmadan gıdaları tüketebilirsiniz. Bu tedavinin bir diğer avantajı da çok sık abur-cubur yiyen insanlarda bu alışkanlığı bitirmesidir. Yemek için plakların çıkartılmasına üşenen insanlar, bu alışkanlıkları kaybolduğundan, tedavi sonunda bile fazla abur-cubur yemek istemiyor.

Büyüme çağındaki hastalar için şeffaf plak tedavilerinde önerdiğiniz yaş aralığı nedir?
Hekim gerek duyarsa şeffaf plak tedavisine erken karışık dişlenme döneminde başlamalıdır. Bu dönemde yapılan düzeltmeler çocuğun oro-fasiyal yapılarına da olumlu etkiler gösteriyor ve daha kalıcı bir tedavi oluyor. Ayrıca diş ve çenelerde yapılan erken tedavilerin yüzümüzün altın oran normlarına daha uygun bir şekilde gelişmesini sağladığı da bilinmelidir.

Peki, şeffaf plakların kullanım süreleri ve bakımları nasıl oluyor?
Şeffaf plakların günde 20 - 22 saat takılması uygun olur. Yemek yerken çıkarılmalı ancak tüm gece ağızda olmalıdır. Klasik kural olarak dişler sabah ve akşam iki dakika fırçalanmalıdır. Yatmadan önce bu plaklar çıkarılarak içi ve dışı, sıvı sabunla ve soğuğa yakın musluk suyu ile eski bir diş fırçası kullanılarak güzelce temizlenmelidir. Bir plak ortalama 7 - 10 gün takılacak olsa da tertemiz olmasında her zaman fayda vardır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.