BANU KAZANÇ Beslenme ve Diyet Uzmanı www.banukazanc.com.tr
İnsanların yaşamlarında sebzeler her zaman önemli bir rol oynamıştır. Sebzeler adeta medeniyeti tanımlayan öğelerdendir. İnsanlar avcı olduğu dönemden, göçebelikten, yerleşik düzene geçip tarıma uğraşmaya toprağı işlemeye başladıklarında, bitkiler; beslenmemizde daha fazla yer almaya başladılar ve mutfağımızın temel parçası oldular.
Günde bir öğün tabağınızı sebzelerden oluşturun, farklı renkte sebze seçin, tabağınızın dörtte birinde enerji için nişastalı sebzeler olsun. Günde en az 3 porsiyon sebzeye ihtiyacımız var. Bu, sağlıklı olmanız için gereken minimum değerdir.
Bitki tabanlı beslenmek sağlığımıza ne katar?
Daha düşük kan basıncı
Sebzeler, yüksek miktarda potasyum ve B6 vitamini içerir, bu da kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Bitki bazlı bir beslenme ile yaşayan çoğu insan, potasyum açısından zengin yiyeceklerin alımı nedeniyle otomatik olarak daha düşük kan basıncına sahiptir, bu kolesterol ve kalp hastalığı oranlarını düşürebilir.
Daha iyi kan şekeri
Yüksek kan şekeri ile savaşmanın bir numaralı yolu daha fazla lif yemektir. Kan dolaşımındaki şeker emilimini yavaşlatır, tok tutar, strese neden olan kortizol seviyelerinizi dengeler. İçeriğindeki fitobesinlerle kanser risklerinden kaçınma şansınızı artırabilir.
Kilo yönetimi
Sebzelerin kalori oranı çok düşük olmasından dolayı kilo yönetimine yardımcı olur.
Sebzelerin içinde neler var?
Karbonhidratlar, bitkiler tarafından yapılan büyük bir organik bileşikler grubudur. Şekerler, nişasta ve selülozdur; vücudumuza enerji sağlarlar.
Vitaminler ve mineraller
Vitaminler ve mineraller, çok çeşitli gıdalarda bulunan doğal maddelerdir ve sağlıklı bir vücudu korumak için gereklidir.
Neden önemlidirler?
-A vitamini yeni hücre büyümesini uyarır, hücreleri sağlıklı tutar ve loş ışıkta görmeye yardımcı olabilir. A vitamini, kabak, havuç, ıspanak ve brokoli gibi sebzelerde bulunur.
-B vitamini yiyeceklerden enerji sağlar ve sinir sistemine iyi gelir. Yeşil sebzeler B vitamini içerir.
-C vitamini doku onarımında kullanılır, enfeksiyona karşı savaşarak bağışıklık sistemine yardımcı olur ve genel olarak sağlığa yardımcı olur. C vitamini ayrıca gıdalardaki demirin emilmesine yardımcı olur. Maydanoz, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, ıspanak, turp, bezelye, fasulye, kuşkonmazda önemli miktarlarda mükemmel C vitamini kaynaklarıdır. Patates, şalgam, domates, biber, taze soğan, marul ve pırasa da C vitamini içerir.
-K vitamini kan pıhtılaşmasına yardımcı olur. Şalgam, brokoli, marul, lahana, kuşkonmaz, su teresi, bezelye ve yeşil fasulye K vitamini içerir.