Sürekli diyet yapmak, kilolu olmanızın nedeni olabilir. Kısa aralıklarla başlanan her yeni diyet, metabolizma hızının yavaşlamasının en önemli nedenleri arasındadır. Kısa sürede kilo kaybetmeye yönelik olarak yapılan hatalı diyetler, her seferinde metabolizma hızınızı biraz daha düşürür. Kilo kaybı için sağlıklı, güvenli ve kalıcı bir yaklaşımınız olmalıdır. Yeni beslenme şeklinizi yaşamınıza tam anlamı ile geçiremezseniz; verdiğiniz kiloları geri alırsınız. En önemlisi ise başarısız olan kilo verme girişimleri yüzünden umutsuzluğa kapılır, bu kısır döngüde yönünüzü kaybedersiniz. Hiç bir zaman çok kısa sürede çok fazla kilo kaybını vadeden diyetler yapmamalısınız. Hedefiniz kilo kaybı vücutta biriken fazla yağları vermeye yönelik olmalıdır. Vücudunuzdan yağ yerine kas ve su kaybettiğinizde ise verdiğinizi zannettiğiniz kilolarınızı hem de birkaç kilo fazlası ile geri alırsınız. Çünkü metabolizmanız daha yavaş çalışmaya başlamıştır, kas kitlesinin azalması ile vücut daha az kalori harcama eğilimindedir. Eski yemek alışkanlıklarınıza döndüğünüzde vücudunuz daha az kalori harcadığı için kilo almanız kaçınılmazdır. Alışkanlıklarınızın hepsini bir gecede tamamen değiştirmeye çalışmayın, diyeti sağlıklı beslenme olarak kabul edip önceliklerinizi belirlemeli, yapmak istediğiniz değişiklikleri sabır ve kararlılıkla, yavaşça yaşantınıza geçirmeye odaklanmalısınız.
Diyeti sağlıklı beslenme olarak yaşamınıza adapte edebilmeniz için birkaç ipucu:
Diyette olmayı kızartmadan, makarnadan, tatlıdan kesinlikle uzak durmak, hiç yiyememek olarak değerlendirmeyin. Bu düşünce de diyette sürekliliğinin sağlanmasını önler ve bir süre sonra diyeti bırakmanıza neden olur.
Çok düşük kalorili, tek çeşit besine dayalı diyetler vücudun gereksinimlerini karşılamaya yetmez. Bu durumda vücut açlık moduna girer, daha az enerji alındığında metabolizma da daha az harcama yoluna gider.
Günde üç ana öğün ve aralarda da ihtiyacınıza göre ara öğünler oluşturmalısınız. Uzun süre aç kalındığında kan şekeri düşer takip eden öğünde daha fazla yemek istersiniz. Kilo vermek isteyenler mutlaka ara öğünlerle kan şekerini dengelemelidir ki, metabolizmaları hızlanıp kilo verebilsinler. Klasik olarak diyetlerde hep söylenen ve hepimizin bildiği az az sık sık beslenin lafıdır. Buradaki asıl mantık ana öğünlerde çok acıkmanıza neden olmamaktır. Bütün gün çok az yemek yiyip akşam öğününe yüklenirseniz hızlı bir şekilde kilo alırsınız.
Uzun süren açlıklar kan şekerinizi düşürerek bir sonraki öğünde istemeseniz de fazla yemenize neden olacaktır. Kahvaltı ve ara öğünleri yemeyen kişiler kilo almaya mahkumdur. Beyninizi düzenli yemek yemeye alıştırın. Akşam yemeğinizi çok geçe bırakmayın.
Eğer diyetinizi düzgün yapıyorsanız sevdiğiniz yiyecekleri haftada bir yada iki gün kontrollü olarak yiyebilirsiniz. Örneğin makarnayı öğlen öğününde olmak üzere haftada iki kez, sütlü bir tatlıyı ise ara öğün olarak haftada bir gün tüketebilirsiniz. Kendi başınıza diyet yapıyorsanız uzun süre sevdiğiniz yiyeceklerden uzak kalmak diyetinizi devam etmenizde sizi zorlayacaktır.
Porsiyonlara dikkat etmelisiniz. Gram ile diyet yapmak sürekli yediğiniz yiyecekleri tartıda tartmanız sizi diyetten soğutacaktır. Pratik porsiyonları tercih edin. Örneğin restoranların porsiyonları standarttır, değişmez, Kendinize restoranların ölçülerini örnek alın. Restoranlarda et, tavuk, balık, yoğurt, çorba, peynir, sebze gibi birçok yiyeceğin porsiyonu aynıdır. Göz kararı ölçü kullanın. 30 gr. yada 50 gr. eksiklik ya da fazlalıklar kilo vermenizi engellemez.
Kendinize karşı dürüst olun; bazen hepimiz kendimizi kandırmak isteriz ve bunu da başarırız. Diyetinizi hiç bozmadan yaptığınızı düşünebilirsiniz. Eğer sağlığınızda ve metabolizmanızda bir bozukluk yoksa kendinizi kandırıyor ya da kandırmak istiyor olabilirsiniz.
Günlük olarak her besin grubundan tüketmeniz gerekir. Bu besin grupları, süt ve süt ürünleri, protein grubu (et, tavuk, balık, yumurta), baklagiller, sebze-meyve grubu, yağ grubu (bitkisel yağlar ile fındık, ceviz, badem gibi sağlıklı yağ içeren tohumlar) ve tahıllardan oluşturulmalıdır. Her öğün kendi içerisinde yeterli miktarlarda karbonhidrat, protein ve yağ içermelidir.
Yemeklere lezzet katmak amacı ile, metabolizmayı hızlandıran farklı baharatları mutfağınızda kullanmalısınız. Baharatların yanı sıra güzel kokulu, taze ve kurutulmuş otlar da; salatalarınıza ilave edeceğiniz yağ içeriği yüksek soslar yerine iyi bir alternatif olabilir.
Banu KAZANÇ