Sağlıklı Ara Öğünlerle Keyifle Zayıflayın

Uzman Diyetisyen Selin Sezgin, ara öğün seçimlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları anlatıp, hem lezzetli hem pratik üç ara öğün tarifi paylaştı

Sağlıklı Ara Öğünlerle Keyifle Zayıflayın

Sağlıklı yaşam, sağlıklı beslenme derken belki de en çok özlediğimiz ve kendimize hâkim olamadığımız besinler tatlılardır. Tatlıyı normalde çok sevmeyen bireylerde bile hem mevsimsel hem de özellikle kadınlarda belirli dönemlerde bu istek artabiliyor. Peki, canımız bu kadar tatlı çekerken sağlıklı beslenmede tatlının hiç mi yeri yok? Tabii ki doğru porsiyon ve içerikte hazırlandıktan günde bir ara öğününüzde bu güzel lezzetlere de yer verebiliriz. Ancak seçimlerimizde dikkat etmemiz gereken birkaç önemli nokta var.


ALDIĞINIZ KALORİYE DİKKAT EDİN


Dünya Sağlık Örgütü, ara öğünlerin 110 kaloriden az olmasının sağlıklı olduğunu belirtmektedir. Danışanlarıma 100-150 kalori arasında ara öğünler yapmasını tavsiye eden bir diyetisyen olarak sizin de ilk olarak aldığınız kaloriye dikkat etmenizi öneririm.


DENGELİ ALTERNATİFLER SEÇİN


Ara öğünler; doygunluk sağlayacak ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olacak içerikte olmalıdır. Bunun için de karbohidrat, protein ve yağ içeriği dengeli alternatifl eri tercih etmelisiniz.


TERCİHİNİZİ DOĞAL OLANDAN YANA KULLANIN


Tatlı içerikli ara öğünlerde trans yağ ve şeker içermeyen; tatlı tadını kuru meyve, bal ve pekmez gibi doğal tatlandırıcılardan alan alternatifl eri tercih etmelisiniz. Tam da bu özelliklere sahip hazırladığım oldukça lezzetli ve pratik üç tarifi sizlerle paylaşmak istiyorum.


Fotoğraf: Picture Alliance


FISTIK EZMELİ KURABİYE MALZEMELER (30 ADET):


100 gram süt kaymağı (oda sıcaklığında)

1 çay bardağı fıstık ezmesi

3/4 çay bardağı bal,

1 adet yumurta

1 çay kaşığı tarçın

2,5-3 su bardağı tam buğday unu

1 paket kabartma tozu


YAPILIŞI:


1.Yumurta ve balı derin bir karıştırma kabına alıp bir çırpıcı yardımıyla karıştırınız.

2.Oda sıcaklığında beklettiğiniz kaymak ve fıstık ezmesini ilave ederek karıştırmaya devam ediniz.

3.Tam buğday unu, kabartma tozu ve tarçını ayrı bir kapta eleyiniz. İyice çırpılmış malzemelere bu karışımını ekleyip karıştırma işlemini sürdürünüz.

4.Kıvam alan kurabiye hamurunu streç filmle sarıp buzdolabında 30 dakika dinlendiriniz.

5.Dinlenen kurabiye hamurundan küçük parçalar kopartıp avuç içinizde yuvarlayarak şekil veriniz. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştiriniz.

6.Elinizle hafifçe bastırıp bir çatal yardımıyla şekil veriniz. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, 25-30 dakika üzerleri hafif bir renk alana kadar pişiriniz.

7.İç kısımları hafif yumuşak kalan kurabiyeleri, bir ızgara teli üzerine alıp soğumaları için bekletiniz


KAKAOLU ÇILGIN KURABİYE MALZEMELER (16 ADET):


1 adet yumurta

1 çay bardağı kakao

6 yemek kaşığı bal

¾ çay bardağı zeytinyağı

1-1,5 su bardağı tam buğday unu (kıvama göre)

½ çay bardağı çiğ fındık

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya


Süsleme için: Hindistan cevizi

YAPILIŞI:


1. Bir kabın içerisinde kakao, bal ve zeytinyağını mikser ile çırpınız.

2. Yumurtayı da ekleyip çırpmaya devam ediniz.

3. Kakaolu karışıma un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyiniz. Unu, kıvamı tutturmak açısından azar azar ekleyiniz. Hamuru, kurabiye amuru kadar sert yapmayınız. Çünkü; tereyağsız bir hamur hazırlandığı için biraz daha cıvık olmalıdır.

4. Çiğ fındıkları rondodan geçirip karışımı ekleyiniz.

5. Kurabiye hamurunu streç filme sararak en az 3 saat buzdolabında dinlenmeye bırakınız.

6. Dinlenen kurabiye hamurunda ceviz büyüklüğünde toplar koparınız ve yuvarlayıp üzerine Hindistan cevizi serpiniz.

7. Önceden ısıtılmış 180 derece erpiniz. 7. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yağlı kâğıt üzerinde 10-15 dakika pişiriniz.


KARABUĞDAYLI GLUTENSİZ KURABİYE MALZEMELER (12 ADET):


1,5 adet büyük boy muz

2 adet yumurta beyazı

1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi

2 yemek kaşığı kuru üzüm

7 yemek kaşığı karabuğdaylı glutensiz un

½ su bardağı çekilmiş çiğ fındık

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı bal

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu


YAPILIŞI:


1.Muzları çatalla eziniz.

2.Ayrı bir kapta yumurta beyazı, yer fıstığı ezmesi, bal, vanilya, zeytinyağı ve kabartma tozunu karıştırınız ve muzu ekleyiniz.

3. Kurabiye hamuruna kuru üzüm ve unu da ekleyerek karıştırmaya devam ediniz.

4.Kurabiye hamurunu kaşık yardımıyla minik parçalar şeklinde ayırınız ve önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15 dakika pişiriniz.


6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.