RÖPORTAJ: NAZAN ORTAÇ nazan.ortac@sabah.com.tr
FOTOĞRAFLAR: CANAN YETİŞTİ SATKIN,
FOTOĞRAF ASİSTANI: İLHAN AKSOY
Toplumsal Gelişim Merkezi Eğitim ve Sosyal Dayanışma Derneği TOGEM-DER, 'Sıfır Atık' projesine destek sağlamak amacıyla 6-8 Aralık'ta 'Artsın Eksilmesin Dönüşüm Pazarı' etkinliği düzenliyor. Mobilyadan kıyafete binlerce ürünün yenilenerek satışa sunulduğu etkinlikten elde edilen gelir, 'Sıfır Atık' projesinin toplum genelinde yaygınlaştırılması ve ihtiyaç sahipleri için kullanılacak. TOGEMDER'in Üsküdar'daki merkezinde kurulacak alışveriş alanında dernek tarafından yenilenen mobilyaların yanı sıra hayırseverler tarafından bağışlanan tablolar, vazolar, kıyafetler, çantalar, ayakkabılar, aksesuarlar da satışa sunulacak. Çocuklar için oyuncakların da uygun fiyata satılacağı etkinlikle ilgili bilgi almak için TOGEM-DER Yönetim Kurulu Başkanı Saadet Gülbaran ile bir araya geldik...
TOGEM-DER, ne zaman, hangi amaçla kuruldu?
TOGEM-DER, 2005 yılında Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde kurulmuş bir eğitim ve sosyal dayanışma derneği. Özellikle kadın ve çocuk merkezli sorunlara dikkat çekmeye ve gücü yettiğince çözüm üretip uygulamaya çalışan bir sivil toplum kuruluşuyuz. Temelde önceliğimiz eğitim. Bugüne kadar birçok proje üretip hayata geçirdik. Öğrencilere burs, ihtiyacı olan ailelere ev eşyası, giysi ve sağlık hizmeti ise süreklilik arz eden çalışmalarımız.
Bugüne kadar yaptığınız projelerden örnekler verir misiniz?
Okul öncesi eğitimin önemi malum. Bölgelerinde bu fırsatı yakalayamamış çocuklar için 'Anasınıfsız Okul Kalmasın' projesiyle 723 derslikli 220 anasınıfı inşa ettik. Yine 'Erken Tanı, Erken Hayat' projesiyle okul öncesi dönemde farklı gelişen çocuklara ve ailelerine destek verdik. Eğitimin yaşı olmaz fikrinden yola çıkarak annelerimize meslek edindirmek amacıyla 'Geleceğe Annemle Yürüyorum' projesini hayata geçirdik. Bu projemiz halen devam ediyor. Görme, işitme, zihinselbedensel yetersizlik, hiperaktivite bozukluğu gibi kategorilerde düzenlenen fikir ve materyal yarışmasıyla engelleri aştık. Yarışma sonrası kazanan materyalleri katalog haline getirip, kurumlara dağıttık. Yarınların büyükleri olacak bugünün çocuklarını yetiştirirken ihmal edilmiş veya istismara uğramış çocuklarımızı görmezden gelemezdik. Kartal'da Marmara Üniversitesi Hastanesi bahçesinde çocuk izlem merkezini hayata geçirdik.
'Sıfır Atık' konusuna çok önem veriyorsunuz... Mart ayında yaptığınız Cemre Çarşısı büyük ilgi görmüştü. Bu konu neden önemli; sizden dinleyebilir miyiz?
'Sıfır Atık', Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayelerinde başlatılan geleceğe değer katan çok önemli bir proje. İsrafın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsıyor. Bizim atık dediğimiz şeylerin hepsi geri dönüşebilir aslında. Bu nedenle 'Sıfır Atık'ın toplum genelinde yaygınlaştırılması için Cemre Çarşı'sını düzenledik. Etkinlikte dünyada 'Sıfır Atık'ın öncülerinden biri olan Bea Johnson'ı ağırladık. Doğal kumaşlarla yapılan bebek bezi de vardı etkinlikte, buzdolabı poşetine alternatif tekrar tekrar kullanabilen balmumundan saklama kumaşı da. Gerçekten çok ses getiren ve faydalı bir etkinlik oldu. Türkiye'nin önde gelen 130 markası katıldı, bizim için en anlamlı etkinliklerden biriydi.
Şimdi, 6-8 Aralık'ta yine 'Sıfır Atık' projesine destek vermek için 'Artsın Eksilmesin Dönüşüm Pazarı' düzenliyorsunuz. Bu projeyi anlatır mısınız?
Herkese bir çağrıda bulunduk; 'Sizin kullanmadıklarınız başkasının hazinesi olsun!' Bu çağrımıza Türkiye'nin dört bir yanından karşılık geldi. Kimi markalar çeyiz setleri, oyuncak, halı gibi yeni ürünler yolladılar. Kimileri elleriyle ördükleri kazakları, çorapları kimileri ise el emeği göz nuru yaptıkları hediyelik eşyaları gönderdi. Kısa sürede 6 binden fazla parça ürün geldi.
Neler olacak 'Dönüşüm Pazarı'nda? Kimler katılıyor ve ne hedefliyorsunuz?
Etkinlik 6-8 Aralık tarihlerinde Üsküdar'daki derneğimizde olacak. Kapımız herkese açık. Herkesin ihtiyacına, zevkine ve bütçesine göre ürünler var. 50 TL'ye bot da bulabilirsiniz, 200 TL'ye bir sehpa da alabilirsiniz. Özel sergileme alanında ise ipek halılar, değerli tablolar, satranç takımları, hikayesi olan birbirinden değerli parçalar da yine katılımcıları bekliyor. Bazı mobilya ve kıyafetleri ise derneğimizde yeniledik. Şu anda eskisinden daha iyi durumdalar. Hedefimiz, ikinci el ve hiç kullanılmayan hikayesi olan her bir parça eşyayla yeni hikayeler yazmak.
Pazardan elde edilecek gelirle TOGEM-DER neler yapmayı hedefliyor?
Kış geldi. Önceliğimiz ihtiyacı olan ailelerin ısınma ve erzak yardımı yapmak. Her projede olduğu gibi kadın ve çocuklara destek vermeye devam edeceğiz. Türkiye'nin dört bir yanından gelen tüm bu eşyalardan elde edilen gelir öğrenciler için burs olacak, kadınların istihdama katılmasını sağlayacak. Kadınların ev ekonomisine katkıda bulunması için meslek edindirme kursları düzenlemeye devam edeceğiz.
Gündeminizde yine böyle dikkat çekici başka projeleriniz var mı?
TOGEM-DER, 2005'ten bugüne toplumsal dayanışma için, toplumsal dayanışma sayesinde var. İhtiyaç sahibi ailelerin yardımına koşmak, kutsal aile kurumuna destek olmak için var... Bu nedenle mart ayında çok ses getiren Cemre Çarşısı'nın ikincisini düzenleyeceğiz.