''Aslında tüm eserlerim benim self portrem''

Ressam Ebru Duruman, sanatsal üretimini bir yıla yakın zamandır yaşamını sürdürdüğü Cenevre’de yapıyor. Sıradışı işlere imza atan ve her geçen gün sanat camiasında adından söz ettiren Ebru Duruman’ın atölyesine konuk olduk.

''Aslında tüm eserlerim benim self portrem''

RÖPORTAJ MELİH TÜRK

Ebru Duruman'ın profesyonel hayatı çok yakın bir tarihe dayansa da sanat yolculuğu aslında çok eskilere dayanıyor. Genç ressam çocukluk yıllarından bu yana kendini ifade etmek için sanatı kullanıyor. Kendinden parçaları birleştirerek yansımlarını tuvale aktaran sanatçı, bu güne kadar 25 sergi ile sanatseverlerin karşısına çıktı. Duygu ve düşüncelerimi kanvasa renklerle yansıttığını söyleyen Ebru Duruman ile A'dan Z'ye sanat dolu bir sohbet gerçekleştirdik.

Sanat yolculuğunuz nasıl başladı ?
Aslında sonradan başlayan bir süreç değil. Çocukluğumdan beri kreatif bir tarafım hep vardı. Bildim bileli sanat, hep hayatımın içindeydi.

Sanat sizin için ne ifade ediyor?
Sanat göreceli bir şeydir ve birçok insana başka anlamlar ifade eder. Bu da beni en çok heyecanlandıran duygulardan biridir. Benim için ise sanat, kendimi ifade etmem için kullandığım bir portal. İç dünyamı ve duygularımı yansıttığım bir aracı olarak görüyorum sanatı. Çocukluğumdan beri sanatı kendimi ifade etmek için kullandım. Konuşamadığım, kelimeler ile ifade edemediğim ve paylaşamdığım duygularımı anlatabildiğim bir platform olarak gördüm. Yaşımın ilerlemesiyle ve bununla birlikte deneyim kazanmamın sonucu olarak kendimi sesli bir şekilde bugün rahatlıkla ifade edebiliyor olsam da, etrafımızdaki birçok insana kendini ifade etme ve kendiyle barışık olma cesaretini ve erdemini aşılamak için, sessiz kalmış insanlara bir güç vermek adına sanatıma devam ediyorum.

Hangi sanat akımın içinde yer aldığınızı düşünüyorsunuz?
Bu soruyu okuyuculara ve sanat eserlerimi inceleyenlerin düşüncelerine bırakıyorum.

Sanat kariyerinizde kendinizi nerede görüyorsunuz?
Hergün geliştiğimi ve yeni deneyimler kazandığımı hissediyorum. Dolayısıyla benim için olduğum yer 'yolun başı' diyebiliriz.

Daha çok hangi materyaller kullanarak eserlerinizi oluşturuyorsunuz?
Çoğunlukla yağlı boya kullanarak eserlerimi oluşturuyorum.

Bir eserin oluşum süreci hangi aşamalardan geçiyor?
Eserlerimi oluştururken, ilk başta planlama aşamasından geçiyorum. Çektigim fotoğraflar ve internetten bulduğum resimlerden kolaj yaparak başlıyorum bu sürece. Daha sonra yaptığım kolajlarin üstünden dijital bir şekilde boya yaparak bir taslak oluşturuyorum. Bu şekilde ortaya çıkartmak istediğim fikirleri daha çabuk ve efektif bir şekilde test edebilme şansını yakalıyorum. Daha sonra kanvas üzerinde dijital çizimimden yola çıkarak çizim yapıp ardından boyayla devam ediyorum.

Eserlerinizi oluştururken nasıl bir duygusal süreç yaşıyorsunuz? Nelerden ilham alıyorsunuz?
İlhamı, gittiğim gördüğüm yerlerden, tanıştığım insanlardan, karşılaştığım değişik hayatlardan ve kendi duygularımdan alıyorum. Genel olarak yaptığım tüm eserlerde görünürde olmasa bile kendi self portremi yapıyorum. Eserlerime kendi deneyimlediğim duygularımı yansıtıyorum. Eserlerimi oluşturmak benim için günlük tutmaya benziyor. Bir kağıda duygu ve düşüncelerimi yazmak yerine bu duygu ve düşünceleri kanvasa renklerle yansıtıyorum.

Eserlerinizin bir hikayesi oluyor mu?
Eserlerimde yansıtmak istediğim, bir hikayeden ziyade duyguyu ön plana çıkartabilmek. Öne sürmek istediğim duygulardan biri, kendi kimliğin ile barışık olmak. Birçok insan kendi benliğinden kaçmaya ve belirli bir norm içerisine uyum sağlamaya zorunlu kılınıyor. Bu zorunluluklar bizim kendimizden yabancılaşmamıza sebep oluyor. Bunun sonucunda da depresyon ve yetersizlik hissi doğuruyor. Hiçbir canlı kusursuz değildir, eserlerimde olduğu gibi. Kusurlarımız bizi biz yapan mükemmel parçalarımızdır ve bu yüzden eserlerimdeki kişilikleri daha soyut olarak kullanmayı tercih ediyorum.

Eserleriniz şimdilerde güncel olarak nerelerde sergileniyor?
Bu sene İsviçre'de Bloom Galeri ile yaptığım ilk solo sergimin başarıyla geçmesiyle birlikte tekrardan Bloom Galeri ile St. Tropez'de bir grup sergisinde yer alıyorum.

Çalışmalarını çok beğenip, takip ettiğiniz sanatçılar var mı? İlham aldığınız isimler ve işler neler?
Tabii ki... Hem de birçok sanatçıyı takip edip ilham alıyorum. Özellikle en sevdigim sanatçılar arasında Caravaggio, Artemisia Gentileschi, Harmonious Bosch, Francis Bacon, Dali, Georg Baselitz, Gerhard Richter, Jenny Saville gibi isimler yer alıyor.

Eserler arasında ayrım yapmak zor biliyorum ama hayatınızda yer eden üç eseri sorsam hangi sanatçının hangi eserlerini söylersiniz?
Çok zor bir soru... Seçmem gerekirse sadece bir tane isim verebilirim. Caravaggio'nun 'David with the Head of Goliath' eseri beni bugüne kadar en çok etkileyen eser olabilir.

Gelecek planlarınız neler? Yakın zamanda sergi ya da sanatsal bir etkinliğin içinde yer alacak mısınız?
Yakında Bloom Galeri St. Tropez'de yeni sergim olacak. Bir de ekim ortasında Victoria Miro Galeri ile Londra'da karma sergiye hazırlanıyorum. Bugünlerde bu sergilerin heyecanı içerisindeyim.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.