Egzotik bir mola

Etiler’de, gerek misafirlerine sunduğu lezzetler gerekse iddialı dekorasyonuyla fark yaratan restoranı, iç mimarı Sinan Kuran’ın değerlendirmeleri ile keşfe çıkıyoruz.

Egzotik bir mola

RÖPORTAJ AKGÜN AKDİL
FOTOĞRAF İSA ARSLAN
VİDEO KORAY IŞIK

Pembe sakuralar, cam heykeller, Japon şemsiyelerinden ilham alan ahşap aydınlatmalar... Adımınızı atar atmaz kendinizi Uzakdoğu'da hissedeceğiniz bir restoran İnari Piku. KRN Mimarlık kurucusu İç Mimar Sinan Kuran ve ekibinin imzasını taşıyan bu şık mekan, geçen ay Etiler'de açıldı. Sinan Kuran ile İnari Piku'nun hikayesini ve keyifl e geçen tasarım sürecinin ayrıntılarını konuştuk.

İstanbul'da yeni açılan bu özel restoranı tasarlarken çıkış noktanız neydi? Tasarım sürecinden biraz bahsedebilir misiniz?
Etiler'de yer alan ve markanın İstanbul'daki ikinci restoranı olan İnari Piku zamansız olmalıydı. İnari Omakase'de edindiğimiz deneyimi, İnari Piku'da uçurduk diyebiliriz. Tasarım sürecimiz yaklaşık iki buçuk ay sürdü. Restoranın sahibi Aycan Akdağ, çalışması zevkli, gustosu olan biri. Projenin her anı keyifle geçti, fikirler havada uçuştu. Bir taraftan sushi yiyip bir taraftan tasarım yaptık. Aycan Akdağ gece geç saatlere kadar hep bizimleydi. Ortak tasarım grubumuzun içinde her zaman o da oldu. Piku'da isteğimiz, insanları heyecanlandırmaktı. Mekanda boş bir duvar göremezsiniz, her yerde bir detay var. Tavanlar için lotus çiçeği formundan yola çıkıp ahşap dokular tasarladık. Üst kattaki odanın duvarındaki chopstick'lerden ilham alan seramikleri Gorbon firmasına özel olarak yaptırdık. Hepsini İnari Piku'ya gelip, görüp, yaşamanız lazım.

Kaliteli bir yemek aynı zamanda özel bir deneyim yaratmakla da ilgili. Özel bir yerde yemek yiyormuşsunuz hissi için hangi tasarım detaylarını eklediniz?
Biz şunu diyoruz: İnari Piku'ya geliyorsanız zaten özelsiniz. Çok yüksek bir giriş yaptık, konukları camdan heykellerle karşıladık, üst kata sağa ve sola iki özel oda koyduk. Bu özel odalarda sadece size özel servisler var. Girişe hakim olan bu odalar istenirse bir düğmeye basılarak dışarı ile görüntüsü kapatılabiliyor. Bu özel odalarda şef sadece size özel yemek yapıyor. Hiçbir oda birbirine benzemiyor, hepsinde farklı tasarımlar var.

Mönüye odaklanılan bir restoran tasarımında dekor, yemeği vurgulamaya nasıl yardımcı olabilir?
İştah açıcı olmalı, sizde istek uyandırmalı, şaşırtmalı ama yanıltmamalı da. Kaliteli ve özgün olmalı, kolay kolay rastlayamayacağınız ve başkasının yapamayacağı güzellikte olmalı. İnari Piku'nun mönüsü gibi zengin olmalı, her geldiğinizde yeni bir şey keşfetmelisiniz.

İç mimar olarak sizce bir Uzakdoğu restoranında vazgeçilmez olan unsurlar neler?
Uzakdoğu zengin kültürü sayesinde çok çeşitli lezzetleri barındırıyor. Ülkemizde de son yıllarda popülaritesi oldukça arttı ve lezzetleri ile sık tercih edilen bir yemek çeşidi oldu. Mekan kurgusu olarak zengin deniz mahsulleri ile şefleri tarafından suşi hazırlanışının görülebileceği ve Uzakdoğu mutfak kültürün vazgeçilmez parçalarından biri olan açık hazırlama-pişirme mutfağıdır. Sade, net çizgileri, doğal renkleri ve karmaşadan uzak huzur veren tasarımı ile yediğiniz yiyeceğin tadına varmanızı sağlar.

Fine dining restoran tasarımları sıkça yapıyorsunuz. Pandemi sonrası tasarım projeleriniz ne yönde değişti?
Yaşamımızın tüm akışını, alışkanlıklarımızı ve yaşam şeklimizi maalesef değiştiren pandemi süreci, bize daha uzun sürebileceğini düşündürmekle kalmayıp belli başlı önlemler almaya da itti. Yaptığımız tasarımlarda artık sosyal mesafelere ve hijyene daha fazla önem vermek durumundayız. Tüm malzeme seçimlerimizi buna göre değiştirdik. Yaptığımız restoranların mutfaklarını hastane statüsünde antibakteriyel malzemeler seçerek yapıyoruz. Hava yolu ile bulaşan virüslere karşı hepa filtreli havalandırma sistemleri kullanarak taze havanın sirkülasyonunu sağlama yönüne gidiyoruz. Tüm oturma gruplarındaki deri ve kumaşları Yeditepe Üniversitesi'nin yeni nesil virüslere karşı geliştirmiş olduğu nano teknoloji soljel ile kapladık ki, bu bize tekstil malzemelerinde hijyen sağlamış oldu. Bu uygulama Türkiye'de ilk defa İnari restoranlarında yapılmaya başlandı. Oturma mesafelerini Sağlık Bakanlığı'nın vermiş olduğu bildirimler doğrultusunda tasarlıyoruz.

Yakın zamanda gerçekleşecek olan projeleriniz neler?
Biz ofis olarak heyecanımızı ve öğrenme arzumuzu kaybetmemek için farklı alanlarda işler yapmayı seviyoruz. Önümüzde çok heyecanlandığımız iki ev projemiz var, her ikisi de bir yıl sürecek. Ayrıca iki tane, büyük ölçekli ofis projemiz var; biri İstanbul'da biri de Gaziantep'te. Epey büyük metrekareli olacaklar. Ayrıca otuzdan fazla yurtiçi ve yurtdışı projemizi de eş zamanlı olarak sürdürmekteyiz.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.