RÖPORTAJ İREM ORHAN
FOTOĞRAF CANAN YETİŞTİ SATKIN
Sanatçı Yasemin Güzel'in kadına yönelik şiddete odaklanarak ürettiği eserlerden oluşan 'Saçtan Hikayeler' adlı sergisi, Bebek Sarnıcı Galerisi'nde sanat meraklılarıyla buluştu. Kadının gücünü anlatmak üzere yola çıkan sanatçı, sergiyi ziyaret edenleri de kendi hikâyeleriyle bu güçlü sese katkıda bulunmaya davet ediyor. Öyle ki sergide ziyaretçiler için kendi saçlarından bir parça ile hikâyelerini yazarak paylaşabilecekleri bir alan bulunuyor. Serginin doğuş hikayesini ve değindiği konuları konuşmak üzere Yasemin Güzel ile bir araya geldik.
Öncelikle bize biraz kendinizden ve sanata bakışınızdan bahsetmek ister misiniz?
Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi mezunuyum. İki kız çocuğu annesiyim. Ressam olmanın yanı sıra öğretmenlik mesleğimi de çok seviyorum. Bütün çocukları kendi çocuğum gibi görüyorum ve onlarla resim yapmak bana iyi gelen en büyük değer. Sanatın, toplumun kanayan yaralarını ve görmezden gelinen olgularını gözler önüne seren bir disiplin olduğunu düşünüyorum.
Yakın zamanda 'Saçtan Hikayeler' adlı serginizi Bebek Sarnıcı Galerisi'nde sanatseverler ile buluşturdunuz. Sergiyle ilgili detayları bir de sizden dinlesek?
Sergi, kadınlarımızın yaşadığı her türlü fiziksel ve psikolojik tramvaları gözler önüne seriyor. Sergideki 'Tesbih' 5.000 şiddet görmüş kadının saçlarından oluşmuş bir eser. Aynı zamanda 'ceket ve gömlek' de saçları, dikiş iğnesinden geçirerek dikmiş olduğum çalışmalar. Bu çalışmalarda, kadınların bir süs eşyası olmadığı ne kadar değerli ve sabırlı olduklarını anlatmaya çalışıyorum.
Peki, bu son üretimlerinizde çıkış noktanız ne oldu?
Biliyorsunuz ki, biz kadınlar için saçlarımız son derece önemlidir. Üzüntülü olduğumuzda ya da her türlü travmada en çok onlarla uğraşırız. Ayrıca tarihsel olarak da yüzyıllardır önemli değer atfetmiş ve değişik sanat dallarına da hep konu olmuştur. Saçın sadece güzelliği temsil etmeyeceğini, biz kadınların 'gücünü' de simgeleyebilecek bir done olduğunu düşünmem çıkış noktam.
Peki, bu sergideki üretim tekniğiniz ve ele aldığınız konular neler?
Doğal nesnelerle birlikte, gerçek saçlar kullanıyorum. Bu saçlar, hikayesi olan fiziksel- pisikolojik şiddet yaşamış kadın saçları oluyor. Kavramsal ve sürdürülebilir sanat yapmaya çalışıyorum. Tekniğim; saçları dikiş iğnesinden geçirerek dikip, kadınların yaşadığı zorlukları anlatmayı hedefliyorum.