RÖPORTAJ GÜLÇİN İŞLER FIRAT gulcin.firat@sabah.com.tr
Başarılı, dinamik ve her zaman kocaman gülümsemesiyle pozitiflik yayan tasarımcı Zeynep Tosun, ünlü tasarımcı Aslı Filinta Demir'in başlattığı projeye katılarak önemli katkılarda bulundu. Tosun, "Kendi çapımıza göre küçük bence kalbimizin kocaman olduğu şahane bir destek oldu" diye anlattığı önemli çalışmaya kendi imkanlarıyla atölyesinde diktiği doktor, hemşire önlükleriyle katıldı. Zeynep Tosun ile içinde bulunduğu dönemi ve çalışmalarını konuştuk.
Öncelikle anlamlı harekete katıldığınız için sizi tebrik ederim. Nasıl oldu ve sizi ne harekete geçirdi?
Aslı Filinta'nın başlattığı kendi çapımıza göre küçük bence kalbimizin kocaman olduğu şahane bir destek oldu. Pandemi hastanelerine önemli bir ihtiyaç olan doktor ve hemşire önlüğü dikip götürdük.
Siz nasıl destek oluyorsunuz, neler yapıyorsunuz?
Pandemi hastanesi olarak belirlenen devlet hastanelerine elimizdeki tüm imkanlarla atölyemizi çalıştırıp önlük diktik. Bizzat kendim tek tek 4-5 hastanenin teslimatını yaptım. Bu projede benimle birlikte UNDP Birleşmiş Milletler Kalkınma Ajansı yer alıyor. Projeyi hızlandırdığımız için önümüzdeki günlerde güzel gelişmeler olacak.
Bu sizin için ne ifade ediyor? Duygularınızı öğrenebilir miyiz?
Teslimatları yaparken çok duygulandım. Bizler büyük şirketler ile karşılaştırıldığında elbette düşük adetli üretimler yaptık ancak her bir tane önlüğün bile ne kadar mutlu ettiğini görmenizi isterdim. Bu çok olağandışı bir dönem, tüm dünya ve ülkemiz için. Yapılabilecek her türlü desteğe ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.
Pandemi, sizin hayatınızın, mesleki kariyerinizin hangi dönemine denk geldi?
Benim için de bir dönüşüm dönemi oldu. Bu dönüşüm dönemi 1.5 yıl önce aslında yeni projemi yazmakla başlamıştı. Bu proje yerel üreticilerle tasarımcıları bir araya getiren ve kalkınmayı hedefleyen bir proje. Aynı zamanda yeni bir sistem, yeni bir moda sistemi ben ve benim gibi düşünenler için… Bu projeyi hızlandırdık koronavirüsten dolayı çünkü özellikle yerel üreticilerin ekonomik krizden dolayı desteklenmeye ihtiyaçları olacağını düşündüğümüz için...
Evet sizin yerel üreticilerle çalışmalarınız vardı, şimdi bu oluşum daha da büyüyecek anlaşılan…
Özellikle son dönemlerde tasarımcı kimliğimle ön plandayım. Birçok farklı alanda ev tekstilinde, takı markasında tasarımlar yaparak çalışıyorum. Bende değişik farklı sektörlere el atmayı seviyorum. Bugüne kadar kendi koleksiyonlarımda da Anadolu el sanatlarını/el işçiliğini kullandım. Bartınlı tel kırma yapan kadınlarla, Kütahya'da çini deseni yapanlarla ve daha birçok Türkiye'nin farklı noktasında yerel üretici kadınlarla bir araya geldim. Şimdi bu proje ile tümüyle bir araya geliyoruz. Bu dönem benim için çok verimli bir dönem oldu diyebilirim.
Kendinizi korumak adına aldığınız önlemler neler? Bu süreci nasıl geçiriyorsunuz?
Öncelikle atölyede hijyen önlemleri almakla başladık. Maskesiz, eldivensiz hiçbir şekilde çalışmıyoruz artık. Tabi ki nöbetleşe çalışma şekline dönüş yaptık. Atölyede aynı anda 2 kişiden fazla olmayacak şekilde düzenlemeler yaptık. Online satış yaptığımız sitelerde satışlarımız devam ettiği için üretime çok kısıtlı bir şekilde de olsa mayıs ortası başlamış olduk.
Bu projelerin yankıları büyüyerek arttı. Şu an geldiğiniz noktada nasıl değerlendiriyorsunuz?
Çok iyi kalpli insanlarla harika bir destek yaptığımızı düşünüyorum. Umarım daha da fazlasını yapma fırsatımız olur.
Bu süreçte eminim sizi çok mutlu eden 'anlara' tanık oldunuz. Bizimle birini paylaşır mısınız?
Hastanelere teslimatlar sırasında bizlere ne kadar minnettar olduklarını defalarca söyleyen hemşireler ve sağlık çalışanlarının tümü çok duygusal anlar yaşattı.
Sizin bu hareketiniz çok anlamlı, eminim manevi tatmini paha biçilemez. Biraz da eskiye gidersek moda kariyerinizde sizi böyle heyecanlandıran bir anınızdan bahseder misiniz?
Kariyerimde birçok defa heyecanlandığım an yaşadım. Her defile öcesi yaşadığım heyecanlar, koleksiyon bittikten sonra ki anlar... Korona dönemi yaşadığım bu destek projesinin verdiği heyecan bambaşkaydı.
Sürdürülebilir moda alanında yaptığınız çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Uzun zamandır üzerinde çalıştığım yerel işletmelerin güçlenmesi projesiyle başka bir moda sistemi olacağını düşünüyorum.
Modanın geleceği size göre nasıl olacak? Siz tasarımlarınızı oluştururken artık neleri göz ardı edemeyeceksiniz?
Tek başına sürdürülebilirlik de artık zamanın gerisinde kalıyor. Sürdürülebilir yapmak değil yereli lokali desteklemek çok daha önem kazanıyor. Yerel işletmeleri, küçük üreticileri eğitmenin, onlara sürdürülebilir bir üretim ağını kurdurabilmenin artık çok daha önem taşıyacağını düşünüyorum.