Ramazanda oruç tutarken sağlığınızı da korumanız için bazı öneriler derledik. Ramazanda beslenme rutininize dikkat ederseniz vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri karşılarken kendinizi de daha dinç hissedersiniz.
Mutlaka sahura kalkın
Sahura kalmadan oruç tutmaya çalışmak uzmanlar tarafından önerilmeyen bir davranıştır. Zaten uzun saatler boyunca tutulan oruç zamanı bir de aç kalarak daha da uzatılırsa gün içerisinde halsizlik, konsantrasyon bozukluğu, çok daha fazla acıkma gibi durumlarla karşılaşılabilir.
İftarda çok yemeyin
Tüm gün aç kalan mideniz ve metabolizmanız bu duruma uyum sağlamaya başlar. Eğer iftarda çok yemek yerseniz birden midenize çok yüklendiğiniz için sindirim sorunları yaşamanız mümkündür. Kendinizi rahatsız ve şişkin hissetmeniz de kaçınılmaz olacaktır.
Kalorili yiyecekleri tercih etmeyin
Aşırı tatlı, tuzlu, yağlı yemekleri iftarda tüketmemeye özen gösterin. Kızartmalar, hamur işleri, tatlılarla basılan mideniz bunları sindiremeyerek rahatsız olacaktır. Ayrıca enerjinizi emecek olan bu besinler bir sonraki gün oruç tutarken yorgun ve uykulu olmanıza sebebiyet verecektir.
Yavaş yemeyi hayatınıza sokun
Tüm gün açmanın verdiği psikolojiden dolayı iftarda bir an önce doymak için çok hızlı yemek yenmemelidir. Mide doyduğunu yaklaşık 20 dakika sonra anladığından, sonrasında çok pişman olmanız muhtemeldir.
Bol su içmeyi unutmayın
Gün içerisinde sıvı alımı olmadığından vücudun en önemli kaynağından mahrum kalınmış olur. Bu nedenle iftardan sahura kadar geçen sürede bol sıvı alınmalı, mümkünse su çok fazla tüketilmelidir. Böylece ihtiyaç duyulan su seviyesi karşılanmış olur.