Havalar soğumaya başladı, o halde soğuk algınlığı, grip gibi solunum yolu hastalıkları kapımızda demektir. Vücut direncimizi nasıl artırmamız gerekir? C vitamini takviyeleri bizi soğuk algınlığından korur mu? C vitamini denilince, portakal gibi turunçgillerin bizi hastalıklardan koruduğu aklımıza gelir. Gerçekten koruyor mu? Sıklıkla tartışılan bu konudaki araştırmalar, desteklenmiş bir veri elde edilmediğini gösteriyor. Bilim adamları, insan vücudu tarafından sentezlenmediği için C vitaminin doğal besinlerle alınmasının daha doğru olduğunu söylüyor.C vitamini, diğer tanımıyla 'askorbik asit'; kaslarımız, kemiklerimiz, kıkırdak ve diğer bağ dokularımız ve kan damarlarının sağlığı için gereklidir. Vücudun biyolojik fonksiyonun sürdürülmesini sağladığından önem taşır. Gözleri, güneşe ve güçlü ışıklara karşı koruyarak katarakt oluşumunu yavaşlatır. Cildin elastikiyetini korumasını, kırışıkların azalmasını, hormon üretimini sağlar. Alerjik olayların şiddetini düşürür. Vücuttaki C vitamini eksikliği, yorgunluk, diş ve dişeti rahatsızlıkları, yaraların kapanmasında gecikme ve enfeksiyonlara karşı direncin azalması şeklinde kendisini gösterir. Ayrıca depresyon, yüksek tansiyon, eklem iltihabı, ülser, damar sorunları, alerji ve safra kesesi taşları gibi birçok sağlık sorununa neden olabiliyor.
YAĞ DA YAKTIRIYOR
Günlük alınması önerilen C vitamini miktarı, sağlıklı bir yetişkin için günde 75-90 miligramdır. Hamilelik, emzirme, stres yaşanan durumlarda, aşırı performans gerektiren sporlarla uğraşırken, besin zehirlenmelerinde, sigara, alkol ve doğum kontrol hapları gibi bazı ilaç kullanımında C vitamini ihtiyacı artar. Bu durumda bile gerekli C vitamini dozu 300-500 miligram olarak ön görülür. Suda eriyen bir vitamin olduğundan vücutta depolanmaz, fazlası idrar yoluyla atılır. Her gün düzenli olarak C vitamini almaya, meyve ve sebze yemeye özen göstermelisiniz.
HANGİ YİYECEKLERDE BULUNUR?
Turunçgiller C vitamini yönünden zengindir ama C vitamini kaynakları bununla sınırlı değildir; çilek, kivi, yeşilbiber, kırmızıbiber, kuşburnu, kızılcık, elma, kuşkonmaz, kabak, domates, patates, brokoli, lahana, ıspanak, tere, kıvırcık salata, yeşil yapraklı sebzeler ve maydanoz C vitamini açısından zengindir. Özellikle brokoli, maydanoz, kırmızı dolmalık biberde portakaldan daha fazla C vitamini bulunur. Portakal suyu aynı zamanda fruktoz içerdiğinden daha sınırlı miktarda tüketilmelidir. Kahvaltıda yeşilbiber, kırmızıbiber, maydanoz ve roka yiyerek hem kan şekerinizin ani yükselmesini önler hem de yeterli C vitamini almış olursunuz. C vitaminin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Vücudumuzda kanyapımı için gerekli olan demir ve folik asidin emilimini artırır. Bu nedenle yumurta, kırmızı et gibi demir içeriği yüksek olan yiyecekler C vitamini içeren besinlerle birlikte tüketilirse yararı artar.
C VİTAMİNİ NASIL KORUNUR?
Sebze ve meyveleri bekletmeden kısa süre içinde tüketilmeli ya da buzdolabında saklamalısınız. Sebze ve meyvelerde bulunan C vitamini oksijenle temasında ve 70 derecenin üstündeki sıcaklıklarda kayba uğrar. Pişirmeye dayanıksızdır, mümkün olduğunca sebzeleri çiğ olarak tüketmeli, salata yaparken yeşillikleri büyük parçalar halinde mümkünse elinizle bölmelisiniz.
Banu KAZANÇ