ŞERİF ERCAN serif.ercan@sabah.com.tr
Floransa şehrinden sonra barındırdığı binlerce tescilli tarihi eser ile Avrupa'nın ikinci şehri Edirne, siyasi, kültürel, mimari ve edebi değerleriyle Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken şehirlerin başında geliyor. Osmanlı sultanı I. Murad'ın fethi ile Balkanların kapılarını açan Edirne, tarih boyunca her zaman değerli olmuş. Bir asra yakın Osmanlı Devleti'ne başkentlik yapan Edirne'nin güçlü duruşunu günümüzde de hissetmek mümkün. Mimar Sinan'ın yeteneğini; hanların ve hamamların ince işçiliğini; çarşıların güzelliğini; Meriç Nehri'nin bereketini, nehri iki yakaya bağlayan köprülerini yerinde görmek için Edirne sizi bekliyor. Eğer yakında Edirne'ye gitmeyi düşünüyorsanız aşağıdaki gezilecek yerler listesine bir göz atmanızı öneriyorum. Önce tarihi yerlerden başlayalım. Enez Kalesi, Hıdırlık Tabyası, Rüstem Paşa Kervansarayı, Sweti George Bulgar Kilisesi, Meriç Köprüsü, Mecidiye Köprüsü, Beyazıd Köprüsü, Hacı Adil Bey Çeşmesi, Edirne Büyük Sinagogu bunların başında geliyor. Camiler Edirne'nin siluetini oluşturuyor ve şehrin tarihinde de önemli yerleri var. En önemlisi ise Selimiye Camii.
Osmanlı mimarisinin en güzel eserlerinden biri olan Selimiye Camii, II. Selim tarafından Mimar Sinan'a yaptırıldı. Mimar Sinan'ın "ustalık eserim" dediği cami, mimarisiyle olduğu kadar taş, mermer, çini ve ahşap sedef gibi süsleme sanatlarıyla da ziyaretçilerini büyülüyor. Eski Camii, Üç Şerefeli Cami ve Muradiye Camii'sini de mutlaka ziyaret edin. 1. Abdülhamit döneminde yapılan Karaağaç Tren Garı, III. Murat tarafından Selimiye Camii'ne gelir sağlamak için yaptırılan Selimiye Arastası, Edirne Sarayı'nın ayakta kalan tek parçası olan Adalet Kasrı ve Edirne'nin kalbi olarak kabul edilen Saraçlar Caddesi de şehrin en turistik yerleri arasında bulunuyor. Edirne, mutfağıyla da çok zengin.
Tava ciğer, ciğer sarması, mavzana, akıtma, badem ezmesi, gaziler helvası, deva-i misk, Edirne'nin özgün yemek ve tatlılarının başlıcaları arasında geliyor. Ayrıca ısırgan yemeği, borani, değişik türde bir peynir tatlısı olan belmuş, mısır unundan imal edilen kaçamak, süte peynir eklenmesiyle yapılan akçakatık ve hardaliye de özgün yemekleri arasında yer alıyor. Bir de peyniri var ki, zaten onu bütün Türkiye biliyor. Bir hafta sonunuzu ayırın ve Edirne'ye gidin; tarih, kültür ve lezzet dolu, çok keyifli bir tatil geçireceğinize garanti verebilirim.