RÖPORTAJ İREM ORHAN
Türkiye'nin ilk denim üreticisi olan ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine bağlı olarak çevreye duyarlı üretimler yapan Kilim Denim'in genç kuşak temsilcisi Buse Kilimci ile sahibi olduğu Cotier Denim markasındaki yeni koleksiyonları, üretimde kullandıkları son teknoloji sistemleri ve sürdürülebilir modanın geleceği üzerine konuştuk.
Sürdürülebilirliğin sizin için ne anlama geldiğinden ve öneminden söz ederek başlamak ister misiniz sohbetimize?
Günümüzde sürdürülebilirlik konusu pek çok mecrada farklı yorumlanıyor. Kumaşlarını kullandığımız Kilim Denim'in savı 'Dün buradaydık. Bugün buradayız. Ama yarın da burada olmak için ne yapmalıyız' olarak belirlenmiş. Sürdürülebilirlik ve çevre bilinci, bir markanın sadece üretim anlamında değil, sürecin tüm adımlarında dikkatli ve titiz olmasını gerektirir. Kilim Denim, hammadde satın alırken bile bu bilinci korumakta, üreticileri koruyan çevreye ve insana dost, geri dönüştürülmüş veya yeniden kullanılmış elyaflar kullanmaktadır. Tüm kumaşlarda kullanılan boyalar da bu vizyonla uyumlu ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde seçilmektedir. Son aşamada, üretim atıkları doğaya zarar vermeden arıtılır, ayrılır veya geri dönüştürülür. Bu anlayıştaki üretim sonrasında ürün haline gelen denim tüketici ile buluşur. Dünyaya her anlamda saygı duyarak üretim yapan firmalar, yaptıkları ürünlerde bu konuyu özellikle vurgulayarak tüketicinin farkında olmasını sağlıyorlar.
Bir jean pantolon için normal şartlarda harcanan su miktarı hayli yüksek. Ayrıca süreçte kullanılan bazı ürünler çevreye zarar veriyor. Siz bu durumu tersine çevirmek için neler yapıyorsunuz?
Organik pamuk, konvansiyonel pamuğa göre daha etik üretim modeline dayanan ve sürdürülebilirliği sertifikayla kanıtlanabilir bir hammadde. Hızlı moda üretimi bu kadar büyükken ve gezegenimizin durumu ortadayken; çevreye ve insana duyarlı üretim bizim önceliğimiz. Organik pamuk üretimi sırasında kimyasal tarım ilaçları ve gübre kullanılmaz, böylece toprağın verimliliğini korur. Toprağın verimliliği arttıkça kullanılan su da azalır. GOTS sertifikalı organik pamuk tercih ederek aynı zamanda etik üretimi destekliyor, çiftçilerin gelirlerini ve çalışma koşullarını güvence altına alan üreticilerden tedarik ediyoruz. Jean üretilirken en çok su kullanılan ve suyun israf edildiği aşama denimin boyama aşamasıyken, Kilim Denim'in geliştirdiği Cactus -Susuz- Boyama İnovasyonu ile bu aşamada yüzde 91 daha az su kullanımı ve yüzde 87 daha az zararlı kimyasal kullanılıyor.
Yeni üretimlerinizde kullandığınız kumaşların özellikleri neler?
Denimde görmeye alışık olmadığımız bol fırfırlı gömlekler, vücudunuzu saran top'lar ve bizim olmazsa olmaz el dokuması ile yapılan kumaşlarımızdan birkaç parça yerini aldı. Sürdürülebilir temalı elyaflar kullanarak üretilen özel kumaşlar kullanmaktayız. Denim kumaş ilk çıktığında sert olur ve bunu yumuşatmak için üzerine bir finish aşaması uygulanır, Kilim Denim'in geliştirdiği aşamada kostik kimyasalı hiç kullanılmamaktadır. Yapılan bu kimyasal tasarrufun yanı sıra yüzde 90 üzerinde su tasarrufu sağlanmaktadır. Bununla birlikte kirlilik yükü büyük oranda azaltılmıştır.