Haber: Gülçin İşler Fırat
Çağdaş dijital sanatın önde gelen isimlerinden biri olan 1985 doğumlu ünlü sanatçı Refik Anadol, büyük bir başarıya imza attı. Dünyanın en önemli müzelerinden New York Modern Sanat Müzesi'nde (MoMA) kişisel sergi açan ilk Türk unvanını kazanan Refik Anadol'un 'Makine Halüsinasyonları'adlı eseri, MoMA'nın kalıcı koleksiyonuna eklendi. Bu büyük başarının daha da gurur verici bir özelliği de MoMA'nın kalıcı koleksiyonuna eklediği ilk dijital eser olma özelliği taşıyor olması.
3 maddede Refik Anadol
Eğitimi: Refik Anadol 1985 yılında İstanbul'da doğdu. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Fotoğraf ve Video Bölümü'nde eğitim alırken aynı zamanda Görsel İletişim Tasarım Bölümü'nde çift ana dal yaptı. Ardından Los Angeles'taki California Üniversitesi, Los Angeles Görsel Sanatlar ve Medya Tasarımı programında yüksek lisans yaptı. Ve bu kurumdan ikinci yüksek lisans derecesi aldı. Yeni medya alanındaki deneyimleri UCLA;'daki ikinci yüksek lisansı sırasında arttı.
Sanatı: Mimariyi ve medya sanatları veri bilimi ve, yapay zeka ile buluşturan çalışmalar üretir. Dünyadaki yapay zekâ sanatının başlamasına ve gelişmesine katkı sağlayan sanatçılardan birisidir. Çalışmalarını kurucusu olduğu Refik Anadol Studio altında gerçekleştirir.Görsel ve işitsel canlı performans, mekana özgü enstalasyon ve parametrik heykel üretimi yapan Anadol’un projeleri, mimarlık ve yeni medya sanatları arasında melez bir ilişki kurarken dijital ve fiziksel varlıklar arasındaki alanı keşfeder.
Ödülleri:
Anadol, Microsoft Research'ün En İyi Vizyon Ödülü
Alman Tasarım Ödülü
UCLA Sanat Mimarisi Moss Ödülü
2014 Kaliforniya Üniversitesi Sanat Araştırma Enstitüsü Ödülü
2016 SEGD Küresel Tasarım Ödülleri, Onur Ödülü
Google - Sanat ve Makine Zekası Sanatçısı