Nazlı Keçili artkolik.net
Sizlere bu yazımda yıl sonuna gelmişken bu yılın devasa ölçekli müzayedelerinden ve rekor satışlardan bahsetmek istiyorum. Yüzyıllardır düzenlenen müzayedelerin yanı sıra son yıllarda özellikle 2021'de hayatımızda yer almaya başlayan NFT satışlarından da söz etmek gerektiğini düşünüyorum. Sotheby's ve Christies gibi büyük müzayede şirketleri yıl içerisinde çevrimiçi müzayedelere geçti ve bu organizasyonlarda da rekor kırmayı başardı. Klasik müzayede anlayışımızın yanı sıra OpenSea, Rarible gibi NFT satış platformları da bu piyasada yerini edindi ve adından yıl boyu çokça söz ettirdi. 2021 yılında NFTlerin toplam satış hacminin 12 milyar dolara ulaşması da bu özelliği kanıtlar nitelikte.
Bahsettiğim satışlara örneklerle devam edelim. Örneğin, 277 yıllık tarihinin en yüksek satış rakamına ulaşan müzayede evi Sotheby's geçtiğimiz günlerdeki 92.2 milyonluk satışıyla Sandro Botticelli'nin 'Roundel Tutan Genç Bir Adamın Portresi' oldu. Bitirmek üzere olduğumuz senede 7.3 milyar dolarlık satış gerçekleştiren müzayede evi, 277 yıllık tarihinin zirvesine çıktığını açıkladı. Sotheby's bu geliri elde ederken NFT satışlarının çok büyük katkısı olduğunu ve genç koleksiyonerlerin yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladı. Temelinde blockchain sistemi olan NFT'ler bugüne kadar pek çok sanatsal çalışmanın ütopik ücretlerle satılmasını sağlamış oldu. Bu yıl ilk NFT satışını organize eden Sotheby's müzayede evi, üç günlük açık artırmasında, 'world wide web'in kaynak kodunun da aralarında yer aldığı seçkisinden 16.8 milyon dolarlık toplam satış yapmış oldu. İlginç örneklerden biriyse New Yorklu gayrimenkul yatırımcısı Harry Macklowe ve eşi Linda Macklowe'un boşanması sırasında gerçekleşti. Çift boşanırken sahip oldukları büyük sanat koleksiyonunun kimde kalacağına karar vermek için sanat koleksiyonunu açık artırmaya çıkardı. Toplam 676 milyon dolar ile sonuçlanan müzayede, Sotheby's tarihindeki en büyük sanat satış rekoruna sahip oldu.
En popüler müzayede evlerinden biri olan İngiliz müzayede evi Christie's ise bu yıl yaklaşık 150 milyon dolarlık NFT sattığını duyurdu. Satışlar arasında Beeple'ın EVERYDAY serisinden ve HUMAN ONE'dan sanat eserleri yer alıyordu. Christie's, NFT'lerin sanat dünyasını nasıl etkileyebileceğinden bahseden bir Art + Tech zirvesi bile başlattı. New York'taki Christie's müzayede evi, 9 Kasım'da gerçekleşen ve toplam satışı yaklaşık 220 milyon dolar olan '21st Century Evening Sale', 11 Kasım'da gerçekleşen ve toplam satışı 420 milyon dolara ulaşan '20th Century Evening Sale' ve aynı gün düzenlenen 332 milyon dolarlık 'The Cox Collection: The Story of Impressionism, Evening Sale' açık artırmalarıyla toplamda 971.176 milyon dolara ulaşan dev bir sanat eseri satışına imza attı.
En güncel örnek olarak ise başarılı sanatçımız Refik Anadol'u göstermek isterim. Refik Anadol'un 'Machine Hallucinations - Nature Dreams: AI Data Sculpture 2021 1/1' eseri, 300.69420 ETH'e Mabu adlı koleksiyoner tarafından satın alındı. Opensea üzerinden satışa çıkarılan NFT yaklaşık 1 milyon 184 bin 545 dolara denk geliyor. Anadol'un eserini satın alan koleksiyoner, eserle beraber Refik Anadol imzalı üç boyutlu fiziksel sertifika, enstalasyonun kaynak yedek dosyaları ve özel bir yazılım içeren bir bilgisayarı da koleksiyonuna katmış oldu.
Hong Kong'un kendisini çağdaş sanat dünyasının New York'tan sonra ikinci şehri haline getirdiği belirtilirken Çin, müzayede cirolarının yüzde 40'ını alarak yüzde 32'de olan Amerika'yı geride bıraktı. İngiltere ise yüzde 16 ile üçüncü sırada yer aldı. Gördüğünüz gibi klasik müzayedeler dahil 2021'de sanat dijitale taşındı bile. Şimdiden herkese iyi seneler dilerim.