Moda; geçmiş, şimdi ve gelecek zaman...
Moda; geçmiş, şimdi ve gelecek zaman...
YAZI NAİME TERCAN
FOTOĞRAF METROPOLITAN MÜZESİ
Moda dünyasının sahip olduğu pek çok etkinlik arasında belki de en önemli, en konuşulur olanı Met Gala ile start'ını vermesiyle bildiğimiz Costume Institute sergisi, pandemi nedeniyle kapılarını bu yıl 7 Mayıs yerine 29 Ekim'de açtı. Nicole Kidman, Meryl Streep ve Julianne Moore'un Virginia Woolf'un 1928 tarihli romanı Orlando'dan alıntıları okuması serginin ön izlemesinde katılımcılarla buluştu. Her mayıs ayının ilk pazartesi günü düzenlenen moda dünyasının Oscar'ı kabul edilen Met Gala bu yıl pandemi nedeniyle gerçekleştirilememiş olsa da serginin açılmış olması sanatseverlere moral oldu. Costume Institute Sergisi, moda tarihinin zamana göre değişimi ve gelişimini gözler önüne seriyor. Yani modanın dününü, bugününü ve gelecek zamanını yansıtıyor. 7 Şubat 2021'e kadar devam edecek olan sergi, adeta bir zaman çizelgesi boyunca 1870'ten günümüze dek uzanan 150 yıllık modanın izini sürüyor.
Moda; geçmiş, şimdi ve gelecek zaman...
İLHAM KAYNAĞI: İKONİK FİLM ORLANDO
Filozof Henri Bergson'un 'la durée - zamanın devamlılığı' kavramını kullanan sergi, kıyafetlerin geçmişi, bugünü ve geleceği birleştiren zamansal çağrışımları nasıl oluşturduğunu araştırıyor. Konsept, serginin "hayalet anlatıcısı" olarak görev yapan Virginia Woolf'un yazıları aracılığıyla da inceleniyor. Serginin en büyük esin kaynağı Sally Potter'ın Virginia Woolf'un romanından beyazperdeye uyarladığı ikonik filmi Orlando. Metropolitan Museum of Art's Costume Institute Direktörü Andrew Bolton, zaman ile modanın arasındaki temel ilişkiden bahsederken Karl Lagerfeld'in "Bir dönemi düşünürken aklınıza ilk gelen şey kıyafetlerdir" sözünü hatırlatarak Virginia Woolf'un zaman kavramındaki süreklilik fikrinden çokça ilham aldığını anlatıyor. The Met'in direktörü Max Hollein, "Sergi, modanın geçici doğasını göz önünde bulunduruyor, nasıl hem doğrusal hem de döngüsel olabileceğini ortaya çıkarmak için geri dönüşler ve hızlı hareketler kullanıyor. Sonuç, Müze'nin 150 yıllık geçmişinde incelikli bir moda devamlılığı sunan bir gösteri" diyor. Müzenin direktörü Andrew Bolton ise modanın asla silinmeyecek şekilde zamanla bağlantılı olduğuna vurgu yapıyor ve ekliyor: "Moda sadece zamanın ruhunu yansıtmak ve temsil etmekle kalmaz, aynı zamanda zamanla birlikte değişir ve gelişir, özellikle hassas ve doğru bir saat görevi görür. Sergi, bir dizi kronoloji aracılığıyla moda tarihinin zamansal kıvrımlarını ve dönemeçlerini analiz etmek için süre kavramını kullanıyor."
Moda; geçmiş, şimdi ve gelecek zaman...
MODANIN DAKİKALARI
The Met Fifth Avenue'nun Iris ve B. Gerald Cantor Sergi Salonu'nda gerçekleşen Sergiye Genel Bakış bölümünde, The Met'in kuruluş yılı olan 1870'den kalma 125 eser ve büyük gelişmelere tanıklık eden on yılın başlangıcının hikayesi yer alıyor. Sergilenen nesnelerin çoğu, The Met's 2020 Collections Initiative'in bir parçası olarak tasarımcılardan önemli hediyeler ve Müzenin 150. yıl dönümü etkinlikleriyle ilgili olan The Costume Institute'un koleksiyonundan alınmış. Zaman çizelgesi, devasa saat yüzleri olarak üretilmiş ve 60 dakikalık moda prensibi etrafında düzenlenmiş iki bitişik galeride ortaya çıkıyor. Her "dakika", modanın doğrusal doğasını ve döngüsel karakterini temsil eden bir çift tasarıma sahip. Bergson'un, geçmişin şimdiki zamanla birlikte varolduğu süre kavramını açıklamak için, her çiftteki işler şekil, motif, malzeme, desen, teknik veya dekorasyon yoluyla birbirine bağlanıyor. Louis Vuitton ve Condé Nast'ın sponsorlukları ile hayata geçen serginin diğer destekçileri arasında Michael Braun, John ve Amy Griffin, Nancy C. ve Richard R. Rogers, Natasha ve Adar Poonawalla Vakfı ve Laura ve Raymond Johnson Fonu bulunuyor.