
RÖPORTAJ MELİH TÜRK
FOTOĞRAF KUTUP DALGAKIRAN
Dose İstanbul Kulüp'ün bünyesinde yer alan restoran Overdose, 'Clean Eatery' felsefesiyle misafirlerine sağlık dolu mönüler sunuyor. Şef Bora Günebak, eylül ayında açılan restoranın imza yemeklerini bizler için hazırlarken, sağlıklı beslenme konusundaki bilgilerini de Şamdan Plus okuyucularıyla paylaştı.
BORA GÜNEBAK'IN ŞAMDAN PLUS İÇİN HAZIRLADIĞI TARİFLER VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ...
Sizi tanıyarak baslayalım, egitiminiz, deneyimleriniz... Ve tabii mutfakla tanısıp, bu yolu seçme hikayeniz nasıl oldu?
Turizm telcilik mezunuyum ve 24 yıldır bu sektörde çalışıyorum. Daha önceki iş deneyimlerim; Harvey Nichols, Hard Rock Cafe, Sabancı Holding, Turkish Do&Co, Healthysh gibi çeşitli mekanlar ve şirketlerde şeflik. Bu yolu seçmem, okurken staja başlamam ile oldu ve mutfağa girdikten sonra çıkmak istemedim. Zor bir meslek ama bir o kadar da zevkli bir meslek. Sağlıklı ve 'temiz' mutfağa yönelmemle bu işi daha da sevdim çünkü bu sayede insanlara şifa dağıtıyorsunuz.
Bizim için hazırladıgınız spesiyallerinizin en önemli özellikleri neler?
Sizin için seçtiğim yemekler sadece Overdose'a özel çıkan tariflerden. Bu yemekler kolay kolay her restoranda pişemez veya hazırlanamaz zira her bir yemek sağlıklı özel pişirme teknikleriyle pişirilip, sağlığa zararlı hiçbir madde kullanılmadan doğal tatlar ve baharatlarla hazırlanıyor.
Dose Istanbul 'Clean Eatery Restoran' olma özelligi de tasıyor? Bu tanımı bizim için biraz daha açar mısınız?
'Clean Eatery' felsefesi, temiz ve doğal lezzetler tüketme üzerine kuruludur. Temizden kastım yüzde yüz organik, rafine şeker ve kimyasal katkısız, glütensiz, besin değerlerini düşürmeden hazırlanış, hem lezzetli hem de sağlıklı yiyecekler. Bizim yemeklerimizi yediğinizde şişkinlik ve gaz gibi rahatsızlıklar olmaz. Hatta sürekli tüketildiğinde şifa bulduğunuz bir restoran deneyimi sunmaya çalışıyoruz.
Dose Istanbul'da olusturdugunuz mutfak, diger restoranlardan farkını nasıl ortaya koyuyor?
Mutfak olarak önceliğimiz yemeklerin saf, sağlıklı ve lezzetli olması, sonrasında ise her yerde servis edilmeyen, dünyada trend olan gelişmeleri takip edip, ilk önce uygulamaya çalışıyoruz. Ürünlerimizi doğrudan üreticiden almaya özen gösteriyoruz.
Hepsi leziz hepsi özel ancak yine de mönülerinizden 'gözbebegim' dediginiz yemekleriniz var mı?
Evet, dediğiniz gibi mönümüze aldığımız her yemek bizim için özel ama tabii imza diyebileceğimiz yemekler de var. Karnabahar pizza mesela bunlardan biri ya da hindistan cevizi yoğurdumuz ve tabii tatlı patates cips bizim için yeri ayrı olan yemekler.
Bize bir sanal gurme turu yaptırmanızı istesek, dünyanın hangi sehirlerinde, nerelerde, neler yedirirsiniz?
Sanırım önce sizi Fransa'ya götürmek isterim; modern mutfağın başladığı yere ve birlikte geleneksel Soğan Çorbası içirmek isterim. Basit ama gerçek anlamda klasik bir lezzet ve daha iyisini bulamazsınız. Sonrasında Japonya'ya giderdik, neredeyse her sokakta Michelin yıldızlı bir restoran bulabileceğiniz kadar iyi bir mutfağa sahip ve oranın klasik lezzeti olan sushi yemeden olmaz. Son durağımız ise Los Angeles olurdu, vegan ve sağlıklı mutfağın doğum yeri olduğu için orada da kale salata yerdik.
Son olarak; sizin için iyi bir sef olmak ne anlama geliyor? Kendinizi bu anlamda nasıl tanımlarsınız?
Öncelikle iyi bir insan olmak derim çünkü şef olmak sadece iş hayatınızı değil, tüm hayatınızı etkiliyor. İnsan ilişkileri güçlü olmalı, empati kurabilmeli, azimli olmalı, kendine bakmalı, kişisel gelişimini devamlı olarak büyütmeli, meraklı olmalı ve yeniliklere açık olmalı. Yukarıda yazdıklarımı kendim için devamlı olarak uygulamaya çalışıyorum.
Overdose impossible pizza
Karnabahar, badem tozu ve keten tohumu hamur haline getirilir ve pizza sekli verilir. Ev yapımı domates sos ve vegan rende peynir eklenir, fırında pisirilir. Arugula yaprakları, feslegen yaprakları ve baby domates dilimleri ile servis edilir.
Overdose noodle karidesli
Rice Vermicelli Noodle kaynar suda 30 saniye pisirilir, wok tavada susam yagı ile sotelenen havuç, renkli biberler, brokoli ve Jumbo karides üzerine eklenir, noodle sosu ile pisirilir. Garni olarak üzerine susam taneleri ve taze kisnis yaprakları eklenir.
İYİ YEMEĞİN SIRRI
"Kullandıgınız malzemenin kalitesi, birbiriyle uyumlu bilesenleri bulmak ve dogru miktarda baharat kullanımı iyi yemegin sırrıdır."
Dose creamy dreamy blue magic bowl
Donmus muz ve ananas, hindistancevizi sütü ile blender'da dondurma kıvamına gelene kadar karıstırılıp içine blue spriluna tozu eklenir. Üzerine ev yapımı granola ve taze mevsim meyveleri, son olarak da akçaagaç surubu ve hindistan cevizi eklenerek servis edilir.