RÖPORTAJ İREM ORHAN irem.orhan@sabah.com.tr
1863 yılından bu yana faaliyetlerine devam eden, Türkiye'nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu Darüşşafaka Cemiyeti. Ve tam 157 yıldır eğitimde fırsat eşitliği misyonu doğrultusunda faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. "Cemiyet 157 yıllık tarihi boyunca savaşlara, krizlere, afetlere rağmen çıktığı bu zorlu yolda misyonundan hiçbir zaman uzaklaşmamış; ülkesi ve milletiyle kol kola büyük zorluklara göğüs gerip bugünlere ulaşmıştır. Her koşulda eğitimle hayatları değiştirmeye devam etmiştir" diyor Cemiyet Başkanı M. Tayfun Öktem ve sözlerini şöyle sürdürüyor: "Bizce Darüşşafaka'nın bir çınar edasıyla dimdik ayakta durmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri, iyi yönetişim ilkelerine her daim sadık kalması." Öktem ile Darüşşafaka Cemiyeti hakkında keyifli bir sohbeti paylaştık.
Darüşşafaka Cemiyeti, 1863 yılından bu yana faaliyetlerine devam eden Türkiye'nin eğitim alanındaki ilk sivil toplum kuruluşu. Başarısını bu denli sürdürülebilir kılan faktörler neler?
Bizce Darüşşafaka'nın 157 yıldır bir çınar edasıyla dimdik ayakta durmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri, iyi yönetişim ilkelerine her daim sadık kalması. Bu süreçte eşitlik, şeffaflık, sorumluluk, hesap verilebilirlik ve sürdürülebilirlik iyi yönetişimin olmazsa olmazları olarak ön plana çıkıyor. Bizim için önemli olan hamiyetperver milletimizden aldığımızı, ülkemizin toplumsal kalkınması için; çocuklarımızın daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için doğru şekilde kullanmak. Biz bu kapsamda, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda, 2013 yılında Türkiye'deki sivil toplum kuruluşları arasında bir ilke imza attık ve Darüşşafaka Cemiyeti olarak bağımsız şekilde kendimizi kurumsal yönetim derecelendirme çalışmasına tabi tutturduk. Ve ilk olarak 2013 yılında 8.4 olan notumuzu bu yıl 9.63'e yükselttik. Daha da artıracağız.
1863 yılından bu yana sadece bağışlarla ayakta kalan bir kurum Darüşşafaka. Bağışçılık sisteminiz nasıl işliyor?
Her yıl okulumuzda okuyan, annesini ya da babasını kaybetmiş, maddi durumu yetersiz bine yakın öğrencimiz var. Bu yüzden yapılan desteklerin sürdürülebilir olması bizim son derece önemli. Tabii bu kapsamda Türkiye'nin önde gelen kurumları da büyük fedakârlıklarla Darüşşafaka'ya destek veriyor. Burada özellikle en büyük kurumsal destekçimiz olan Türkiye İş Bankası ile gerçekleştirdiğimiz ve 13'üncü yılı geride bıraktığımız '81 İlden 81 Öğrenci' projesinin, özel sektör - STK iş birliğinin en özel projelerinden biri olarak ülkemiz için örnek bir model oluşturduğunu düşünüyoruz. Umuyoruz ki sadece Darüşşafaka için değil, tüm sivil toplum camiası için bu gibi örnekler çoğalır; ülkemizdeki bağışçılık ve dayanışma kültürüne, ülkemizin toplumsal kalkınmasına büyük katkılar sağlanır. Bunun yanında Darüşşafaka Cemiyeti'ne ürün, hizmet, gayrimenkul, menkul, vasiyet bağışı yapılabileceği gibi, tüm bağış kampanyalarımızı nakdi olarak desteklemek mümkün. Bağışçılarımız diledikleri miktarda bağış yapabiliyorlar. Bu kapsamda inanın bizlere her ay 5 TL de bağış yapan var, 5 bin TL de...
Aldığınız bağışlarla hayatlar değiştiriyor, özel sorumluluklar yükleniyorsunuz. Okuyuculara bağışçılık ile ilgili bir çağrıda bulunmak ister misiniz?
Tüm bireylere ve kurumlara aslında bu çağrımız... Bilsinler ki, Darüşşafaka'ya destek vermek aynı zamanda eğitimde fırsat eşitliğine destek vermektir. Bilsinler ki, Darüşşafaka'ya yapacakları her türlü katkı, maddi büyüklüğü fark etmeksizin, çocuklarımızın eğitimi ve aydınlık geleceği için harcanacak; tek bir kuruş bile bu amaç dışında kullanılmayacaktır. Çünkü bizim aldığımız bağışlar hayatları değiştiriyor. Bunun farkındayız ve bu bize çok özel bir sorumluluk yüklüyor. Son dönemde düzenli bağışçılık kavramı üzerinde çok duruyoruz. Bunun çocukların geleceğini garanti altına alan en iyi model olduğunu düşünüyoruz. 'Yol arkadaşlığı' gibi bir kavramamız var ve gerçekten de çok güzel özetliyor aslında kurmaya çalıştığımız bu modeli. Kurumlar bu yönde de Darüşşafaka'ya destek olabilir. Bir ya da birkaç öğrencinin sekiz yıllık Darüşşafaka hayatları boyunca yol arkadaşı olabilir. Gelsinler öğrencilerimizin ellerinden tutsunlar, bizim yanımızda olsunlar. Birlikte çok daha güzel, aydınlık yarınları birlikte oluşturalım.