''Kültürel dönüşümü eğitimle sağlayabiliriz''

Kültürel Dönüşüm Derneği, çocukların, kadınların ve ülkenin geleceğine sahip çıkma mottosuyla yola çıkarak ilk etkinliğini 19 Mayıs 2021’de Samsun’da yapmıştı. Kültürel Dönüşüm Derneği Kurucu Başkanı Zafer Kozanoğlu ve yardımsever isimlerin önderliğinde k

''Kültürel dönüşümü eğitimle sağlayabiliriz''

RÖPORTAJ MELIİH TÜRK
FOTOĞRAF KUTUP DALGAKIRAN


Kültürel Dönüşüm Derneği, başta çocuklar olmak üzere ülkenin her bireyinin hayatına farklılık katmak için yola çıktı. Kurucu Başkan Zafer Kozanoğlu ve derneğin üyeleri Berrin Zorlu, Esra Dalgıç, Feyza Bozok, Gaye Mataracı ve Fatoş Mildon ile Fairmont Otel'de buluşarak, Kültürel Dönüşüm Derneği'nin faaliyetlerini ve en güncel hedeflerini onlardan dinledik.

Kültürel Dönüşüm Derneği Başkanı Zafer Kozanoğlu; "En çok arzuladığımız konulardan biri, Anadolu'da sanat parkları açmak ve gençleri konferans ve etkinliklerle sanatla buluşturmak" diyor.

Kültürel Dönüşüm Derneği'nin kuruluş hikayesini bizimle paylaşırmısınız? Derneğin hayat bulma fikri nasıl ortaya çıktı? Kültürel Dönüşüm Derneği, Türkiye'ye ne tür katkılar sunacak?

ZAFER KOZANOĞLU Her insanın hayatta bir misyonu var. Benim misyonum da sosyal projelerle farklı konuları gündeme taşımak. Alzheimer Derneği ile, hastalığın duyulmasına ve farkındalık sağlanmasına katkımız oldu. İlber Ortaylı "Sen sosyal çalışmalarda çok başarılısın, yanına arkadaşlarını al ve tarihle ilgili bir dernek kur" diye tavsiyede bulunmuştu. İşte Epos7 bu misyonla kuruldu, başarıyla yoluna devam etti. Toplumda tarihe, kültüre ilgiyi artırdı. Şimdi bakıyorum herkes kültür turları, tarihi konferanslar yapıyor. Ben geniş düşünmeyi ve üretmeyi seven bir insanım. Dünyadaki gelişmeler, çocuk eğitimindeki gelişmeler, kadın sorunları, toplumsal eşitlik gibi gündemimde olan bu konularda ciddi araştırma ve çalışmalar yapıyorum. Bu bağlamda ülkeye faydalı olması amacıyla Kültürel Dönüşüm Derneği'nin tohumlarını Samsun'da attık. En çok arzuladığımız konulardan biri, Anadolu'da sanat parkları açmak ve gençleri konferans ve etkinliklerle sanatla buluşturmak. 21. yüzyıl teknoloji çağı. Bizim hedeflerimizden bir tanesi de Anadolu'da teknolojiye ulaşabilse bile, kullanamayan gençlere eğitim desteği vermek. Eğitimcileri eğitmek için Samsun'dan yola çıktık. İkinci durağımız Çanakkale, üçüncü durak Mersin olacak. Bu yolculukta yanımızda Ferhat Göçer de var. Her şehirde Sabahattin Ali Müzikali'ni sergileyeceğiz, gelirini o şehirdeki projelerde kullanacağız.

Kültürel Dönüşüm Derneği Başkan Yardımcısı Berrin Zorlu; "Karşılıksız faydalı olabilme niyetiyle tüm dernek üyeleriyle canla başla çalışıyoruz" diyor.

Kültürel Dönüşüm Derneği'nin kuruluş amacı, faaliyetleri ve hedefleri nelerdir?

BERRİN ZORLU Amacımız öyle net ki... Yaratıcının sistemine birbirimize, doğaya, diğer canlılara faydalı olabilmek... İnsan belli bir yaşa gelince ve özellikle pandemi sürecinde içimize çekilerek idrak ettik ki, hayat sadece ye, iç, çalış, gez olamaz. Daha fazlası daha derini olması gerek. Bunun idraki için de ilim gerekiyor, eğitim gerekiyor. Hepimizin kendi nefslerini dönüştürebilmesi için bu dünya hayatını öğrenebilmemiz için bu kadar dualite, bu kadar acı var dünyamızda. Zihinler zıddıyla idrak edebiliyor her şeyi. Toplumun değişimi, dönüşümü ancak çocuklarımızın eğitimiyle mümkün. Çabamız bunun için sadece. Akışta ilahi sistemin işaretlerini anlamaya çalışarak faydalı olabilmek, kendimiz de değişerek dönüşerek son nefese kadar süren bu tekamül yolculuğumuzda gençlere yaşam misyonlarını bulmak konusunda yardımcı olabilmek için dernek arkadaşlarımla birlikte statülerin önemi olmaksızın canla başla gönüllü, üye, yönetim hepimiz yan yana çabalamak için buradayız. Karşılıksız faydalı olabilmek niyetiyle...

Kültürel Dönüşüm Derneği Genel Sekreteri Feyza Bozok; "Bizler, geleceğimiz gençlerimize ışık tutmak, onların hayatlarına dokunmak için çalışıyoruz" diyor.

Projenizin organizasyonunu anlatır mısınız? Bildiğimiz kadarıyla dernek sadece İstanbulla sınırlı değil, başka şehirlerde nasıl organize oluyorsunuz?

FEYZA BOZOK Bizler, geleceğimiz gençlerimize ışık tutmak, özgün ve farklı, pozitif değer odaklı, üst düzeyde bilinir ve güven veren, farklılaşan, dijitalleşen yaşama karşı donanımlı olmalarını sağlamak, onların hayatlarına dokunmak, güçlendirmek için çalışıyoruz. Yıllar içerisinde oluşturduğumuz paydaş ve çözüm ortaklarımızla etkin olduğumuz bölgelerin kanaat önderleri, belediyeler, idari/yerel otoriteler ve diğer STK'larla dirsek temasında olduğumuz güçlü bağlarımız var.Köklerimizin bulunduğu tüm bölgelerden güç alıp, güç kazandırıyoruz. Üyelerimizin her biri alanlarında yüksek çarpan etkisine sahipler. Bu bağlamda projelerimizin oluşturulmasında ilk önceliğimiz bölgelerin özgün değerlerine bağlı kalarak çocuk ve gençlerimizin eğitim, kültür, sağlık, sanat anlamında geleceklerini biçimlendirecek hızlı bir şekilde ihtiyaçları tespit edip faaliyetlerimizi hayata geçirebilme yetkinliğine ve tecrübesine sahibiz. Projeleri hayata geçirirken, sürdürülebilir olması ve bölgenin eğitim ve kültür dönüşümüne katma değer sağlamayı hedefliyoruz. İstanbul dışında, övünç duyduğumuz güçlü ve etkin üyelerimizle proje üretip 'Geleceği Kodlama Projesi'ni Samsun'da hayata geçirdik. Samsun'daki kıymetli üyelerimizle planladığımız ve yakın zamanda hayata geçireceğimiz gençlerimizin dijitalleşme yolundaki eğitim seferberliği katkılarımızı, Anadolu'muzda yaygınlaştıracağız.

Kültürel Dönüşüm Derneği'nin yönetim kurulunda yer alan Halkla İlişkiler Uzmanı Esra Dalgıç; "Ülke olarak yardımlaşmayı seviyoruz. Siz ne yapacağınızı bilir, doğru ifade ederseniz yanınızda yer alacak kişiler de o derecede çoğalıyor" diyor.

Dernek üyelerinin yanı sıra destek olan gönüllüleriniz de var mı?

ESRA DALGIÇ Dernek üyelerimizin hemen hemen hepsi sosyal yardımlaşma konusunda yıllardır ciddi deneyimleri olan kişiler. Dolayısıyla projelerimize başladığımızda kimlerle irtibata geçeceğimizi, kimlerin desteğini alabileceğimizi çok iyi biliyoruz. Deneyimli ve güvenilir olduğunuzu bildikleri zaman gönüllülerin desteği de artıyor. Biz ülke olarak yardımlaşmayı seviyoruz. Siz ne yapacağınızı bilir, doğru ifade ederseniz yanınızda yer alacak kişiler de o derecede çoğalıyor. Hem bireysel hem de kurumsal olarak ciddi anlamda destek aldığımızı söyleyebilirim. Elbette yerel/idari kurumlar, diğer STK'lar ile de sürekli dayanışma halindeyiz.

Kültürel Dönüşüm Derneği'nin yönetim kurulu üyeleri arasında yer alan Gaye Mataracı; "Derneğimizin hedefi, çocukları ve gençleri kültür, sanat ve edebiyat ile buluştururken yaşadıkları şehrin ihtiyaçlarına göre projeler yaparak katkıyı daha etkin hale getirmek" diyor.

Dernek çatısı altında 2022'de hedeflenen projeleriniz neler?

GAYE MATARACI Derneğimizin farkı çocukları ve gençleri kültür, sanat ve edebiyat ile buluştururken yaşadıkları şehrin ihtiyacına, özelliğine, karakteristiğine göre projeler yaparak katkıyı daha etkin hale getirmek. Bu amaç etrafında Samsun'da gerçekleştirdiğimiz projemizin sürdürülebilir olması için çalışmalarımız devam ederken, odaklanacağımız diğer şehirlerimizin farklılaşan, geleceğe taşınması ve korunması gereken özelliklerini, değerlerini ve temel ihtiyaçlarını belirleyeceğimiz ve bunu sistemleştireceğimiz bir proje yürütüyoruz. Aldığımız veriler ile etkinliklerimizi örtüştürüp faydayı ölçmek ve geliştirip sürdürülebilir olmasını sağlamak 2022 yılı odağımız. 2022 yılının planlanmış ilk projesi ise edebiyatımızın unutulmaz ismi yazar ve şair Sabahattin Ali'nin hayatından kesitlerin yer aldığı ve Ferhat Göçer'in tek kişilik performansıyla hazırlanan 'Aldırma Gönül Müzikali" ile iş birliği. 24 Şubat tarihinde Zorlu Performans Sanatları Merkezi'nde gerçekleşecek müzikalin geliri Ferhat Göçer'in de katkısı ile Prof. Dr. Filiz Ali'nin kurucusu olduğu genç müzisyenlerin ufuklarını genişletmeyi ve kariyerlerini geliştirmeyi amaçlayan Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi'ne bağışlanacak.

Kültürel Dönüşüm Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fatoş Mildon; "En büyük farkımız, ülkemizin değişik bölgelerinde yapacağımız projeleri o şehrin ihtiyacına göre hayata geçirmek istememiz" diyor.

Türkiye'de birçok sivil toplum kuruluşu var. Sizi diğerlerinden farklı kılan unsurlar hakkında neler söylersiniz?

FATOŞ MİLDON Bizler bir ülkenin en değerli varlıklarının çocuklarımız ve gençlerimiz olduğunu çok iyi biliyoruz ve geleceğimiz için, en kıymetlilerimiz için kollarımızı sıvadık ve içinde eğitimin, kültürün, sanatın, yaşamın olduğu, geçmişimizi unutturmadan ama geleceğe en çabuk şekilde adapte olacakları haliyle çocuklarımızı, gençlerimizi eğitmek, öğretmek istiyoruz. En büyük farkımız yapacağımız projeleri o şehrin ihtiyacına, özelliğine, karakterine göre ülkemizin değişik bölgelerinde hayata geçirmek.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.