Kültürel üretimi destekleyen ve çok disiplinli programlar geliştiren genç bir kültür kurumu olan Kalyon Kültür, Nişantaşı'ndaki, tarihi ve mimari öneme sahip Taş Konak'ta kültür ve sanata ev sahipliği yapıyor. Kalyon Kültür, Taş Konak'ın mirasına sadık kalarak genç bir toplumsal buluşma mekânı olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Taş Konak II. Abdülhamid tarafından yaptırılarak, 1889 yılının son aylarında konağa ismini verecek olan Mehmet Raif Paşa'ya tahsis edildi.
Mehmet Raif Paşa (1836, Girit - 1911, İstanbul), Osmanlı Devleti'nin son döneminde, valilik, nazırlık, vezirlik, Şûra-yı Devlet Reisliği görevlerinde bulunmuş bir devlet adamı. Servet Hanım (ö. 1913) ve Mehmet Raif Paşa'nın kızı Şair İhsan Raif Hanım (1877, Beyrut - 1926, Paris) farklı dönemlerde bu konakta yaşadı. Taş Konak, onun deyimiyle şiirin, musikinin, sanatın beslendiği bir mekândır. İhsan Raif Hanım, hece ölçüsünü kullanan ilk kadın şairimiz. İhsan Raif Hanım'ın güfte ve bestesi kendisine ait olan 19 eserinin yanı sıra; başkaları tarafından bestelenen şiirleri de var.Henüz 13 yaşındayken kaleme alarak, üzerinde beste çalışması da yaptığı 'Kimseye Etmem Şikâyet' adlı şiiri, daha sonra Kemani Sarkis Efendi'nin yorumuyla nihavent makamında bestelenerek, Türk Sanat Müziği'nin en önemli klasikleri arasına girdi. İhsan Raif Hanım'ın ölümünden sonra, 1929'da konağa Mardin Ailesi yerleşti. Halkla ilişkiler uzmanı Betül Mardin konakta bir süre yaşadı, müzik yapımcısı kardeşi Arif Mardin de burada doğdu. 2019 yılında gelindiğinde de Kalyon Kültür Vakfı, konağı kiraladı. 2020 yılından itibaren Taş Konak, Kalyon Kültür'le birlikte mirasa saygı yaklaşımıyla, özüne dönerek kültür sanat hayatının buluştuğu bir mekân oldu.
Kalyon Kültür,kültürel üretimi belirli bir mekâna bağlı kalmadan, iş birlikleri geliştirerek, farklı coğrafyalarda da sürdürmeyi hedefliyor. Öte yandan, düzenli sergi programına paralel olarak sürdürdüğü ve geniş bir yelpazeye yayılan seminer ve atölyelerden oluşan etkinlik programını, sanatseverlerle de ücretsiz buluşturuyor.
EN KAPSAMLI SERGiSi KALYON KÜLTÜR'DE
Kalyon Kültür, sergi programına dijital sanata odaklanan üçüncü sergisi ile devam ediyor. Son dönemde giderek daha geniş kitlelerin ilgisini çekmeye başlayan dijital sanatın tarihi ve çeşitliliğine vurgu yapmaya çalışan mekân, geçtiğimiz sanat sezonunda alanın önde gelen isimlerinden 11 uluslararası sanatçıya ev sahipliği yaptı. 27 Ağustos tarihine kadar devam edecek mevcut sergi, Amerikalı animasyon sanatçısı Jonathan Monoghan'ın en kapsamlı kişisel sergisi. Monaghan'ın Barok dönemi ile günümüz dünyası arasında paraleller çizen işlerine ev sahipliği yapan "Şaşaa" sergisi, mekânın tarihi yapısıyla sergilenen dijital işler arasındaki ilişkiden de güç alıyor.
DİJİTAL SANATA YER AÇTI
Sezonun açılış sergisinde 1995'ten beri dijital eserler üreten Avusturyalı kadın sanatçı Lia'nın ilk solo sergisine ev sahipliği yaparak dijital sanat serüvenine başlayan mekan, bu sergiyle bir taraftan dijital sanatın tarihine dikkat çekerken, diğer taraftan da bu alanda çalışan kadın sanatçılara verdiği önemin altını çizdi. Tamamen yazılım tabanlı işler sergileyen "Hayatı Kodlamak" isimli sergi, izleyiciler için yeni bir sanat deneyiminin kapılarını açtı.
ÜÇ SERİLİK SERGİNİN İLKİ
Sezonun ikinci sergisi olan "Flora" başlıklı karma sergi ile dijital sanatın en önemli isimlerinden 9 sanatçıyı bir araya getiren Kalyon Kültür, doğa tasvirlerinde farklı metotlar kullanan işler sergileyerek dijital sanatın çeşitliliğine dikkat çekerken, doğa temalı üç sergilik bir serinin ilk adımını attı. Bu serinin ikinci adımı olan "Touched by Mankind / İnsan Eli Değmiş" adlı karma sergi eylül ayında İstanbul Bienali'ne paralel olarak gerçekleşecek ve insanla temasın doğayı nasıl dönüştürdüğü konusuna odaklanacak.
"FLORA" SERGİSİNİ BAŞKENTE TAŞIDI
Lia sergisinden bir eser ile Contemporary Istanbul'da yer alan ve 212 Fotoğraf Festivali programına dahil olan Kalyon Kültür, "Flora" sergisinin bir kısmını ise Başkent Kültür Yolu kapsamında Ankara'da sergiledi. Sanat dünyasının önemli aktörleriyle ortaklıklar ve Nişantaşı'ndaki ana mekanın dışına taşan projeler önümüzdeki sanat sezonunda da artarak devam edecek.
EDEBİYATA ÖNEM VERİYOR
Sergi programının yanı sıra ücretsiz olarak düzenlenen etkinlik ve atölyelerle de kültür ortamının önemli merkezlerinden biri olmayı ve mekanın İhsan Raif Hanım dönemindeki canlı kültürel ortamını yeniden oluşturmayı hedefleyen Kalyon Kültür, geçtiğimiz sezonda 81 etkinliğe ev sahipliği yaptı. Sergilere paralel dijital sanat seminerlerinin yanı sıra mekan, İhsan Raif Hanımın edebi kimliği nedeniyle edebiyata önem veriyor. Türkiye'nin en önemli edebiyat festivali İTEF ile yaptığı ortaklıkla beş yabancı yazarı ağırlayarak bu alandaki etkinliklere hız veren Kalyon Kültür, önümüzdeki dönemde de edebiyat konusunda önemli bir mekan olmayı hedefliyor.
CAZ ETKİNLİKLERİ DEVAM EDECEK
Arif Mardin'in doğduğu Taş Konak'ta konumlanması nedeniyle caz müziğine de büyük önem veren Kalyon Kültür, geçtiğimiz sanat sezonunda bu alanda çok sayıda etkinlik ve dinletiye ev sahipliği yaptığı. Düzenli hale gelen bu etkinlikler önümüzdeki dönemde de zenginleşerek devam edecek.
ÇOCUKLARLA SANATI BİR ARAYA GETİRİYOR
Sinema, belgesel, tasarım ve Flora sergisinden başlayarak doğa ve sürdürülebilirlik konularında da etkinliklere ağırlık veren Kalyon Kültür, çocuklarla sanatı bir araya getirmeye de önem veriyor. Geçtiğimiz dönemde Tasarım Vakfı ile ortak gerçekleşen Finlandiya kökenli Arkki tasarım eğitimleri ile çocuklarla projelerine ilk adımı atan Kalyon Kültür, PACE ile gerek çocuk atölyeleri gerekse çocuklara sanat öğreten eğitmenlere yönelik seminerlerle bu alandaki çalışmalarını geliştirdi. Önümüzdeki dönemde de düzenli turlar ve atölyelerle çocukları sanat ve tasarımla buluşturmaya devam edecek.