Kötü yeme alışkanlıklarınızı biliyor musunuz?
Kötü yeme alıskanlıkları da kilo verememe sorunlarının basında gelir. Bunları saptamak ve degisimi saglamak da kilo vermede basarının önemli bir boyutudur...
ikram edilen yiyeceklere "hayır" diyememe durumu olabilir. Üzüntü, stres, öfke gibi olumsuz duygularla bas edebilmek için yemeyi isteyebilirsiniz. Bazı yiyeceklere bagımlılıgınız vardır ki;
bunlar, çogunlukla kilo aldıracak özellikte, "abur cubur" olarak tarif edilenlerdir. Bazı dönemlerimizde, özellikle de tatlılara karsı düskünlügümüz artar. Kilo almadaki en büyük etken yemek
degil, atıstırmaktır.
BU SORULARI YANITLAYIN
1) Nasıl ve ne zaman yiyorsunuz?
2) Sosyal ortamlarda veya yalnız oldugunuzda mı asırı yiyorsunuz?
3) Zamanınız kısıtlı oldugunda ayaküstü tükettikleriniz çok mu fazla?
4) Çok hızlı mı yiyorsunuz?
5) Yapacak bir seyiniz olmadıgında mı yersiniz?
6) Çok mutlu olma hissi mi yemenize neden oluyor?
7) Stresli oldugunuzda mı daha çok yemek yemektesiniz?
NEDEN ATISTIRMA IHTIYACI DUYULUR?
Atıstırmanın genelde nedeni konfor ve can sıkıntısı kaynaklı olmasıdır. Üst üste sorunların yasandıgı günler ya da monotonluk, ardından can sıkıntısı, yorgunluk, stres ve bunlarla basa çıkmak için buldugunuz çözüm; sizi harika hissettirecek serotonin seviyesini yükselten karbonhidratlı yiyecekler olabilir. Favori olarak seçilen gıdalar ise dondurma, cips, çikolata ve tatlılar olur. Davranıslarınızın esiri olmayın ve degistirmeyi deneyin.
STRESINIZI AZALTMAK IÇIN...
Stresinizi azaltmak için B kompleks vitaminleri, magnezyum, C vitamini, çinko desteklerinden yararlanabilirsiniz. Kalsiyumdan zengin süt ve yogurt, B vitamininden zengin et, balık, koyu yesil yapraklı sebzeleri tüketin. Kalsiyum ve B vitamini kaynagı yiyecekler, sizi stresten uzak tutacaktır.
ATISTIRMAYI ÖNLEMEK IÇIN...
1. Atıstırmalarınız için az kalorili seçimler yapın.
2. Atıstırmanın önünü geçemiyorsanız yüksek kalorili ve tatlı yiyecekler yerine mümkün oldugu kadar düsük kalorili ve az yag içeren yiyecekleri tüketmelisiniz.
3. Pasta yerine meyve, abur cubur yerine çok az yulaf ezmesi katılmıs az yaglı bir yogurt, bir avuç fındık, ceviz, badem gibi kuruyemisleri yiyebilirsiniz. 1-2 grisini, yagsız peynir/ badem, kuru üzüm, tahıl ve yogurt/ tatlı kuru erik gibi sadece kuru meyve tüketebilirsiniz.
4. Canınız çok istediginde kaçamak olarak yagsız-tuzsuz mısır patlagı (1 su bardagını geçmeyecek sekilde), salatalık, yesil erik gibi kalorisi düsük besinleri tüketebilirsiniz.
5. Daha az kalori içeren meyveleri ve mısır, havuç, pancar, patates, balkabagı gibi dogal tatlı sebzeler yiyerek, tatlılara olan isteginizi kontrol altına alabilirsiniz.
6. Yemenizi tetikleyen yiyecekler gözünüzün önünde olmasın. Eger cips, kurabiye, çikolata gibi yiyeceklerin görüntüsü sizi bastan çıkarıyorsa; göz önünde bu tip yiyecekler bulundurmayın. Mutfaga saglıklı atıstırma malzemeleri depolayın.
ISTAHINIZI KONTROL EDEBILIRSINIZ
Günlük alınacak toplam kaloriyi 3 ana ögün yani sabah, ögle ve aksam yemekleri ve 3 ara ögün yani saat 10.00, saat 15.30 ve saat 22.00'de yenecek sekilde altı parçaya bölmek, iyi bir uygulama olur. Kısacası az, ancak sık yemek yenmesi saglıklı beslenmenin ön sartıdır. Özellikle ögün atlayan kisiler, bir sonraki ögünde fazla yerler ve çok fazla tatlı tüketme egiliminde olurlar.