'Korkusuz Kız'ın mücadelesi dijital dünyaya taşındı

Nazlı Keçili, New York’un ‘Korkusuz Kız’ının mücadelesini ve yeni gelişmeleri kaleme aldı. Peki Uruguaylı sanatçı Kristen Visbal’ın ‘Korkusuz Kız’ının başına neler geldi?

'Korkusuz Kız'ın mücadelesi dijital dünyaya taşındı

Nazlı Keçili artkolik.net

New York'un simge heykellerinden Wall Street önündeki boğayı bilmeyen yoktur. Amerika'da 1987'de yaşanan ekonomik krizin üzerinden iki yıl geçtikten sonra bir gece ansızın borsa binasının önüne yerleştirilen, İtalyan heykeltıraş Arturo di Modica'nın kızgın boğası, Amerika'nın gücü yeniden ele almasının en ikonik sembollerin biridir. O dönem herhangi bir izin alınmadan kentte beliren bu heykel, halk tarafından benimsenince Wall Street'te kalıcı olarak sergilenmesi kararlaştırılıyor.

2017'ye kadar tek başına bir sembol olarak varlığını sürdüren boğanın tam karşısına 8 Mart Kadınlar Günü'nden bir gece önce 130 cm boyunda, eli belinde meydan okuyan küçük kız heykeli 'Korkusuz Kız' yerleştiriliyor. Bu küçük kızın beden dili öylesine kararlı ki, o güne kadar ülkenin ekonomik gücünün simgesi olarak görülen boğa heykeli adeta bu kızın varlığından tereddüt eden, kendini frenleyen şaşkın bir form halini alıyor. Korkusuz Kız'ın hikayesi de bu durumla öyle örtüşüyor ki, İtalyan heykeltıraş di Modica bu minicik kızdan rahatsız olduğunu dile getiriyor.

Korkusuz Kız, o dönem Wall Street'teki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek için yerleştirilmişti. Fakat böyle ince bir mesajı olmasına rağmen Arturo di Modica bu mesajı paylaşmak yerine dava açmayı tercih etti. Kendi yaptığı heykel izinsiz olarak oraya yerleştirilmiş ve halkın beğenisi sayesinde orada kalmasına izin verilmiş olmasına karşın Uruguaylı sanatçı Kristen Visbal'ın heykeli Korkusuz Kız, finans şirketi State Street Global Advisors'un (SSGA) yasal girişimi ve desteğiyle boğanın karşısına yerleştirilmişti. O dönem heykelin SSGA sponsorluğunda yerleştirilmesi Korkusuz Kız'ın mesajına dair çeşitli eleştirilere de konu olmuştu.

Hatta bu küçük kız sayesinde şirket içinde yaşanan eşitsizliklere dair suçlamalar dahi gün yüzüne çıkmıştı. Bunca tartışmadan sonra heykel taşındı ve mesajını daha iyi verebileceği bahanesiyle borsa binasının tam karşısına yerleştirildi. Fakat sanat dünyasının da finans dünyasının da Korkusuz Kız'la mücadele etmeye son vermek gibi bir niyeti yok. Heykelin sanatçısı Kristen Visbal, beş yıl süren tartışmaların ardından bu kendi küçük, mesajı büyük kızın mesajını tüm dünyaya daha iyi yayabilmenin bir yolunu ararken hızla gelişmekte olan NFT piyasası sanatçının imdadına yetişmiş oldu. Visbal Korkusuz Kız için hukuk mücadelesini sürdürüyor. Heykelin sahibinin Visbal mı yoksa SSGA mı olduğu mahkeme yoluyla saptanmaya çalışılıyor. Visbal'ın şirketle yaptığı sözleşmeye dayanarak heykelin edisyonlarını satması da davanın başka bir konusu haline geldi.

Tüm bu hukuk süreci heykelin mesajını da değiştirdi. Korkusuz Kız cinsiyet eşitsizliğine bir tepki olmak ile sınırlı kalmayarak zorluklar karşısında girilen mücadelenin görsel bir ifadesi halini aldı. Kristen Visbal iki elini beline koyarak önce bir boğaya ardından da sisteme kafa tutan bu mücadeleci kızı dijitale taşıyarak tüm dünyayı onun mücadelesine ortak ediyor. 'Superstar Drop: Free Fearless Girl' adını verdiği NFT serisi ile onu fiziksel bir maddeden evrimleşen evrensel bir varlığa dönüştürüyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.