Konya'ya gitmek için çok sebep var

Binlerce farklı doğal, tarihi ve kültürel zenginliğe sahip olan Konya, her mevsim gidilebilecek bir şehir. Turkuvaz Medya İl Buluşmaları için gittiğimiz Konya’yı hadi gelin birlikte keşfedelim.

Konya'ya gitmek için çok sebep var

Yazı: Bülent Cankurt


Tarihi, kültürü, doğal güzellikleri, müzeleri, bilim ve teknoloji yatırımları ve ilkleriyle öne çıkan maneviyatın beşiği Konya’ya gitmek için birçok sebep var. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın “Konya’yı Anadolu turizminin başkenti yapacağım” iddiası da bununla birleşince bu kadim şehir, her mevsim ziyaretçilerini mutlu edebiliyor. Şimdi Konya’da sizi neler bekliyor, onlara bir göz atalım.


Bülent Cankurt, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ile beraber Konya'yı gezdi.


İlk şehir yerleşiminin kurulduğu ve ilk defa tarımın yapıldığı, 10 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihine ışık tutan UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Çatalhöyük Konya’da yer alıyor. Çatalhöyük’le başlayan serüvenini; Hititler, Frigler, Büyük İskender İmparatorluğu, Roma ve Bizans İmparatorlukları, Büyük Selçuklu Devleti, Türkiye Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti’yle sürdüren Konya, beşiklik ettiği her bir medeniyetin izlerini taşıyor. Hititlere uzanan tarihiyle; Fasıllar, Eflatunpınar, Yalburt ve İvriz anıtları ile Anadolu’nun en önemli antik yerleşimlerinden olan Kilistra, Vasada, Savatra ve İsaura antik kentleri Konya sınırları içerisinde bulunuyor.


Konya Büyükşehir Belediyesi, Çatalhöyük’ün daha iyi tanıtılması amacıyla Türkiye’nin en büyük ahşap kamu binası olan Çatalhöyük Tanıtım ve Karşılama Merkezi’ni hizmete açmış.


Türkiye Selçuklu Devleti’ne 200 yıl boyunca başkentlik yapan şehirde, neredeyse her köşesinde, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kalma eserleri de görmek mümkün. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Eşrefoğlu Cami ile Aziziye Cami, Alaeddin Cami, Kapu Cami, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese, Şırçalı Medrese, Aya Eleni Kilisesi ve Ak Manastır bunlardan birkaçı. Bunlarla birlikte Konya, tarih boyunca, onca âlim ve münevver şahsiyetin de evi oldu. Mevlana Celaleddin-i Rumi, Şems-i Tebrizi ve Nasreddin Hoca gibi tüm insanlığa ilham kaynağı olan alimlerin hak ve hakikat ışığı, asırladır Konya’dan dünyaya yayılıyor.



Selçuklu Belediyesi tarafından 2015’de açılışı yapılan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, 1.600 m2’lik kelebek uçuş alanı ile Avrupa’nın en büyük kelebek uçuş alanı özelliğine sahip. Tropikal ülkelerden gelen rengarenk kelebeklere doğal yaşam alanı sunan bahçede, farklı hayvan türleri ile yaklaşık 20 bin adet bitki yer alıyor.


Tarihi zenginlikleriyle birlikte birbirinden farklı onlarca doğal güzelliği de barındıran Konya; bir yanında yemyeşil doğasıyla Yerköprü Şelalesi, Meram Bağları, Beyşehir ve Suğla Gölü’ne, bir yanında bozkır ikliminin hüküm sürdüğü uçsuz bucaksız Tuz Gölü’ne ev sahipliği yapıyor. Dört mevsimin tüm güzelliklerini taşıyan Konya’yı bahar aylarında laleler, yaz aylarında güller ve lavanta bahçeleri süslüyor.



Konya, lezzet tutkunları için de çok iyi bir destinasyon. Çünkü Konya mutfağı, kendine has lezzetlerle harika bir gastronomi deneyimi yaşatıyor.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.