Halkbank ve Koza Altın İşletmeleri sponsorluğunda, 'Umut Veren Kadınlar' başlığında yapılan webinar, 5. Sürdürülebilir Kalkınma Amacı olan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'ne dikkat çekti. Webinar, InBusiness Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hülya Güler ve Turkuvaz Dergi Grubu Genel Müdürü Yasemin Gebeş'in konuşmalarıyla açıldı. Yasemin Gebeş konuşmasında; "Birleşmiş Milletler'in ortaya koyduğu ve 17 maddeden oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları'nı destekleyen festivalimiz ile bu çok önemli konuda farkındalığı artırmayı, örnek teşkil edecek iyi uygulamalara dikkat çekmeyi ve bir platform oluşturmayı hedef alıyoruz" dedi. Webinar'ın özel oturumunda konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece küresel GSMH'nın yüzde 37'sinin kadınlardan geldiğini, tarım alanında ise bu rakamın yüzde 43'e çıktığını vurguladı. Webinar'ın ikinci bölümünde Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddete Karşı Eylem Uzman Grubu (GREVIO) Üyesi Prof. Dr. Aşkın Asan, özel oturuma katıldı. 'Kalkınmada 5. Hedef' adlı bir sunum hazırlayan, Asan, Türkiye'nin, İstanbul Sözleşmesi'nin önerilerini ve GREVIO Türkiye raporunda iletilen, yapılması gereken ve Acil Eylem Planı'nda yer alan 23 maddeyi yerine getirmesi halinde otomatik olarak sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin de beşincisine ulaşmayı garantilemesi anlamına geldiğine işaret etti. Asan, bunun için hep birlikte çalışmanın önemine değindi.
ŞAMDAN PLUS OTURUMU
'Umut Veren Kadınlar' webinar'ında Şamdan Plus Özel Oturumu, sunucu ve model Burcu Esmersoy'un moderatörlüğünde, tasarımcı Aslı Filinta, girişimci Neslişah Alkoçlar Düzyatan ve sporcu Göksu Üçtaş Şanlı ile birlikte gerçekleştirildi.
ASLI FİLİNTA: "DÜNYAMIZLA UYUMLU YAŞAMALIYIZ"
Önce kadının kendi gücünü keşfetmesi gerektiğini söyleyen Aslı Filinta kadın olarak gücünü anlamaya başladığında 20'li yaşlarının sonunda olduğunu söyledi. Filinta "Çin'e, Japonya'ya ihracat yapıyordum. Kendimi keşfederek, uygulayıp kabul ettikten sonra etrafıma da bunu kabul ettirdim" dedi. Son dört yıldır sürdürülebilirlik üzerine çalıştığını söyleyen Filinta, pandemi başladığında siparişlerin iptal olmasıyla hastanelerin ihtiyaçları için dikim yapmaya başladıklarını anlattı. Cerrahpaşa Hastanesi'ne çarşaf ve üniforma diktiklerini belirten Filinta sosyal medyada yaptıklarının duyulmasıyla birlikte konunun çığ gibi büyüdüğünü söyledi.
NESLİŞAH ALKOÇLAR DÜZYATAN: "GİRİŞİMCİLİK HER KADININ İÇİNDE VAR"
Panele konuşmacı olarak katılan girişimci Neslişah Alkoçlar Düzyatan "Potansiyeli ortaya çıkarmak için çalışmak gerektiğini düşünüyorum" diyerek konuşmasına başladı. Girişimciliğin her kadının içinde var olduğunu anlatan Düzyatan "Azim, pes etmemek, inat etmek çok önemli. Üretme ve başarılı olma azmi olduğu müddetçe hiçbir şey bizi durduramaz" yorumunda bulundu.
GÖKSU ÜÇTAŞ ŞANLI: "BAŞARININ ANAHTARI AZİM"
2012 Olimpiyatları'ndan sonra sporu bırakma kararı aldığını anlatan Göksu Üçtaş Şanlı, eşinin de desteğiyle jimnastik sporuna geri döndüğünü anlatarak konuşmasına başladı. Aynı zamanda bir anne olarak spor yapmanın çok zorluklar içerdiğine değinen Şanlı, başlıca amaçlarından birinin arkasından gelen genç sporculara bir kadın olarak istedikleri halde her alanda var olabileceklerini göstermek olduğunu söyledi. Genç sporculara tavsiyelerde de bulunan Şanlı "Çok çalışmalı, azmetmeliler. Başka çıkış yolumuz yok. Başkalarının onları yıkmasına yıldırmasına izin vermesinler ve hayallerinden vazgeçmesinler. Yapmak istedikleri yolda, adım adım ilerlemelerini tavsiye ediyorum" dedi.
MELTEM GÖZAL: "KADINLAR İSTERSE YAPAMAYACAKLARI HİÇBİR ŞEY YOK"
Umut Veren Kadınlar webinarı'na katılan girişimci Meltem Gözal, Uluslararası Kalkınma Fonu-Tarım ve Orman Bakanlığı'nın işbirliği ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'ndan yüzde 80 destek alarak, Konya'da hayata geçirdiği mantar serasına ilişkin bilgiler verdi.
Üretime sıfırdan başlayan 34 yaşındaki girişimci Gözal, iki oda seradan yılda 3,5 ton mantar elde ederek, Mersin, Adana, Antalya başta olmak üzere ülkenin birçok kentine satıyor. Projeye başlayacağı sırada yakın çevresinden olumsuz tepkiler aldığını dile getiren Gözal, "Kadınlar eğer isterse yapamayacakları hiçbir şey yok. Hiçbir şeyden korkmasınlar" diye konuştu.
PANEL: "KADIN GİRİŞİMCİLİĞİNİ GELİŞTİRMEK"
Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Üyesi Şengül Akçar'ın moderatörlüğünde gerçekleşen "Kadın Girişimcilerini Geliştirmek" başlıklı, Küresel Umut Festivali'nin 3'üncü ve son panelin konuşmacıları; TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Ege Bölge Temsilcisi ve Aydın İl Başkanı Esen Türker, KOSGEB Girişimcilik Destekleri Müdürü Bahar Erdoğan, KAGİDER Başkan Yardımcısı Berrin Kuleli, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı - Türkiye Grameen Mikrofinans Programı Genel Müdürü Halil Orhan ve TurkishWIN Kurucusu Melek Pulatkonak'tı.
ESEN TÜRKER: "KADIN GİRİŞİMCİLERİ DESTEKLİYORUZ"
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun, Rıfat Hisarcıklıoğlu başkanlığında 2007'de kadın potansiyelini geliştirmek amacıyla kurulduğunu söyleyerek konuşmasına başlayan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Ege Bölge Temsilcisi ve Aydın İl Başkanı Esen Türker, "Bugün TOBB Kadın Girişimciler Kurulu, 81 ildeki 7 bin üyesiyle Türkiye'nin en geniş kadın girişimciler ağına sahip. Üye portföyümüz akademisyenler, girişimciler, STK yöneticileri, iş insanları ve farklı kurumların temsilcilerinden oluşuyor" dedi. Kurulun, girişimciliğin bir kariyer seçeneği farkındalığı olması yönünde çalıştığından bahseden Türker bu doğrultuda rol model buluşmaları organize ettiklerini anlattı.