Sonbaharda enerji ihtiyacımız artıyor

Güneşli günlerin azalması ile enerjimiz de azalır, kendimizi daha mutsuz hissederiz. Vücudumuzun serotonine ve eksilen enerjimizi yerine koymak için karbonhidrata daha fazla ihtiyacı olur.

Sonbaharda enerji ihtiyacımız artıyor

Kana kontrollü olarak ve yavaş yavaş karışan, enerji sağlayan, kompleks karbonhidratları tüketmeniz; serotonin seviyesinin yükselmesine yardımcı olacaktır. Vitamin ve mineral açısından dengeli beslenmek de enerji ihtiyacını destekleyecektir. Antioksidan içeriği yüksek, mevsime uygun taze meyve ve sebzeler tüketerek enerji seviyemizi korur ve performansınızı artırabiliriz.

Taze mevsim meyvelerini içine kattığınız kahvaltılık tahıl ve doğal yoğurt ile güne başlayabilirsiniz. Öğle ve akşam yemeklerinde ise; haşlanmış kuru fasulye, mercimek gibi kuru baklagiller veya ton balığı ilavesi ile hazırlayacağınız bol yeşillikli salata veya haşlanmış sebzelerin eşlik ettiği ızgara tavuk, balık ya da mantar ile sotelenmiş hindi yiyebilirsiniz. Yemek aralarında; muz, kuru üzüm, kuru kayısı, kuru erik, ceviz, fındık, badem gibi seçenekler beraberinde probiyotik yoğurtlar tüketerek ara öğünler oluşturabilirsiniz. Gece yatarken ise sıcak bir süt ve muz ile günü bitirebilirsiniz. Serotonin seviyelerinin düşmesi, kendinizi mutsuz hissetmenize neden olur. Mutluluk hissi, rahatlık, gevşeme etkisi sağlayan serotonin hormonu; parlak gün ısığında daha fazla salgılanır. Bunun yanı sıra bazı besin maddeleri de serotonin hormonun salgılanmasını arttır. Kendimizi mutsuz hissettiğimiz sonbaharın güneşin olmadığı bulutlu günlerinde, mutluluk hormonunu arttırıcı özelliği olan besinleri tüketerek karamsarlıktan kurtulabilirsiniz. B6 vitamini, serotonin ve diğer amino asit nörotransmitterlerin üretimi için gereklidir. B6 vitamini açısından zengin gıdalar; kepekli tahıllar, ayçiçeği tohumu, ceviz, baklagiller, patates, Brüksel lahanası, karnabahar, kahverengi pirinç, fındık, muz ve avokadodur.

Vitamin B12 ve folik asit, serotonin üretiminde yardımcı olmak için birlikte çalışırlar. B12 zengin kaynakları karaciğer, böbrek, yumurta, balık, peynir ve ettir. B grubu vitaminler, anti stres vitaminleridir. Vücudun stresle mücadelesine yardım ettiğinden; bu dönemde kesinlikle ihmal edilmemelidir. Beslenmede folik asit ve benzer şekilde selenyum eksikliğinin; mutsuz ve endişeli ruh hali, kişinin kendini depresif hissetmesi gibi olumsuz duygulara neden olduğu tespit edilmiştir. Folik asit; yeşil yapraklı sebzelerde, kepekli tahıllar, baklagiller, kuşkonmaz, brokoli ve lahanada bulunur. Kepekli tahıllar, yumurta ve ton balığı iyi selenyum kaynaklarıdır.

Vücudunuzun direncini arttırmak için; kalsiyum, magnezyum, çinko ve potasyum içeren yiyecekler beslenmenizde olmalı. Mevsim geçişleri, insan vücudunda çeşitli fizyolojik değişimlere neden olur, gün içinde ısı değişimleri olduğu dönemlerde solunum yolu enfeksiyonlarına karsı egilimleri artar. Bu geçis dönemlerinde beslenmeye özen gösterilmemesi ile vücudumuz yeni koşullara kendini daha kolaylıkla uyarlayacaktır. Magnezyum; badem, balık, deniz ürünleri , kakao , incir, yeşil yapraklı sebzeler, yulaf, yer fıstığı, bezelye, susam, buğday kepeği ve tam buğdayda bulunur. Kalsiyum; brokoli, badem, kabak, koyu renkli sebzeler, süt, yoğurt, peynir, somon ve sardalye balığı iyi kalsiyum kaynaklarıdır. Çinko; kırmızı et, hindi, kabuklu deniz hayvanları, mantar, fındık, fıstık, kabak çekirdeği, süt, peynir ve kuru baklagillerde bulunur. Potasyum; taze meyve ve sebzelerin çoğunda bulunur. Muz, kuru kayısı, kabak, avokado, incir, sarımsak, hurma, kuru üzüm; potasyum içeren yiyecekler arasındadır.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.