Otizmli çocuklar için alışverişe devam
Otizmli çocuklar için alışverişe devam
RÖPORTAJ İREM ORHAN
FOTOĞRAF ŞEREF YILMAZ
Tohum Otizm Vakfı Yılbaşı Alışveriş Festivali, 29 - 30 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde Galataport İstanbul Paket Postanesi ev sahipliğinde gerçekleşecek. Etkinlik öncesi heyecanlarını paylaşmak üzere Tohum Otizm Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mine Narin ve sosyal komite üyeleri ile bir araya geldik.
Otizmli çocuklar için alışverişe devam
Tohum Otizm Vakfı'nın, otizmli çocuklar yararına 2006 yılından beri geleneksel olarak düzenlediği ve yoğun ilgi gören alışveriş festivali, bu yıl 15. yaşını kutluyor. 29, 30 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde Galataport İstanbul Paket Postanesi'nde gerçekleşecek etkinlikte ziyaretçiler, yılbaşı öncesi sevdikleri için pek çok farklı seçenek arasından hediyeler alırken, aynı zamanda otizmli çocukları da sevindirecek ve onların eğitimine katkıda bulunmuş olacak. Etkinlik öncesi, Galataport İstanbul Paket Postanesi'nin büyüleyen ambiyansı eşliğinde vakfın başkanı Mine Narin ve sosyal komite üyeleriyle bir araya gelip, ziyaretçileri bu yıl nasıl bir alışveriş deneyimi beklediğini konuştuk.
Otizmli çocuklar için alışverişe devam
Tohum Otizm Vakfı, otizmliler için bugüne kadar pek çok şey yaptı, önce biraz bunları anlatır mısınız?
MİNE NARİN: Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişimsel farklılıktır. Otizmin çaresi ise erken tanı, yoğun ve kesintisiz eğitimdir. Erken tanı ve doğru eğitim alan çocukların yaklaşık yüzde ellisinde otizmin belirtileri kontrol altına alınabiliyor, gelişim sağlanıyor, büyük ilerleme kaydedilebiliyor ve hatta bazı otizmli çocuklar ergenlik yaşına geldiklerinde diğer arkadaşlarından farkı kalmayabiliyor. Tohum Otizm Vakfı'nın kuruluş amacı da bu; erken tanı ve eğitimle çocukları topluma, eğitim, iş ve sosyal hayata kazandırmak, ve topluma katkıda bulunacak bağımsız bireyler haline getirebilmek.
Tohum Otizm Vakfı, kar amacı olmayan yarattığı kaynağı amacına yönelik harcamakla yükümlü olan kamu yararına bir kuruluş. Vakfın çalışmaları iki başlıkta toplanabilir. Birincisi model okulumuz ki, bu okulda çocuklarımıza doğrudan yüz yüze eğitim verebiliyoruz. Tohum Otizm Vakfı Okulu otizm eğitimi konusunda ülkemize kazandırdığımız bir model ve örnek okul, aynı zamanda otizm konusunda eğitim almak isteyen öğretmenler için gözlem ve staj yapmak bilgilenmek isteyen öğretmen adayları için de bir kaynak merkezi. Okulumuzda bugüne kadar toplam 2 bin 510 otizmli çocuk eğitim aldı; bin 115 çocuğa burs desteği sağlandı. Gönlümüz ülkemizin her yerindeki her otizmli çocuğumuza birebir eğitimler verebilmek istiyor, keşke daha çok çocuğumuzu okulumuzda burs ile okutabilsek fakat bildiğiniz gibi bizim gibi vakıfların çalışmaları yaratabildiği kaynaklar ile kısıtlı. Dolayısı ile birebir eğitim veremediğimiz çocuklarımıza ve ailelerine yaptığımız projeler ile ulaşmaya çalışıyor onların hayatlarına dolaylı olarak etki ediyoruz. 19 yılda toplam 36 büyük ulusal ve uluslararası proje imza atan vakfımız; gerek okulu, gerek otizm konusunda yaptığı farkındalık ve savunu çalışmaları, projeleri ve iş birlikleri ile Türkiye'de 760 bin 987 otizmli çocuk ve ailenin hayatında fark yarattı. 2003 yılından bugüne yaptığımız çalışmaları rakamlarla anlatmak gerekirse; projelerimiz ile 2.495 sağlık personeline, 16.784 öğretmene eğitimler verdik. Sağlık Bakanlığı ile yaptığımız projeler kapsamında 55.919 çocuğu otizm taramasından geçirdik. Rehberlik birimimizde 18.390 kişiye ücretsiz danışmanlık ve eğitsel değerlendirme yaptık. Ülkemizin her yerinden ücretsiz olarak faydalanılabilen bir Otizm Eğitim Portalı geliştirdik, ebeveynler aileler öğretmenler toplam 20 bine yakın kişi faydalanıyor ve devamlı yeniliyoruz tekrar kullanıma sunuyoruz. İlk Türkçe iOS/Android uygulamalarını geliştirdik ve ücretsiz kullanıma sunduk. Otizmli çocuklara eğitim veren 156 devlet okuluna öğretmen eğitimleri, müfredat ve materyal desteği sağladık. Aile ve uzmanlar eğitici eğitimleri için verdiğimiz seminer ve eğitimlerin Türkiye çapında yaygınlaştırılabilmesi, yeni teknolojik uygulamaların geliştirilmesi için 2015 yılında Sürekli Eğitim Birimi'ni kurduk ve yapılan eğitimlerle 34.861 aile, eğitimci ve üniversite öğrencisine ulaştık. Ailelere, eğitmenlere ve alanda çalışan diğer uzmanlara yönelik hazırlanan 205.573 adet otizm eğitim kiti ve kitapçığı, Türkiye'nin tüm illerine ücretsiz gönderimini sağladık. Türkiye'de ilk kez otizmli gençler için iş ve yaşam müfredatı geliştirdik ve Beylikdüzü Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi'nde uygulanıyor. Vakfımızın tüm çalışmalarının sürdürülebilir olması için kaynak yaratmak zorundayız. İşte Tohum Otizm Vakfı Yılbaşı Alışveriş Festivali de bunlardan en önemlisi...
Otizmli çocuklar için alışverişe devam
Tohum Otizm Vakfı Yılbaşı Alışveriş Festivali'nden elde edilen gelir ile otizmli çocuklar için neler yapılacak?
MİNE NARİN: Hepimiz kazan-kazan deyimini çok iyi biliriz. Bizim etkinliğimiz kazan- kazan-kazan yani 3 kazananı olan ender organizasyonlardan biri... Win-win değil, win-win-win! Peki, kim bu kazananlar? Katılımcı firmalar, ziyaretçiler ve otizmli çocuklar... Etkinlik sayesinde; eğitim bursuna ihtiyaç duyan otizmli çocuklara ve eğitim projelerine destek sağlanıyor. Otizmli çocuklar ve aileleri için sorunlarının hatırlandığı ve otizm farkındalığı yaratılan bir festival oluyor. Bu vesile ile bizi bu sene ağırlayan Galataport İstanbul'a, Festivalimizin ana sponsoru Chakra'ya, cosponsorumuz İş Bankası'na, Paket Postanesi'ndeki markalara, festivale katılan 100'ün üzerindeki değerli markaya, katkı sağlayan sponsorlarımıza ve sesimizi duyurmamıza destek olan Şamdan Plus'a teşekkür etmek istiyorum.
Otizmli çocuklar için alışverişe devam
Tohum Otizm Vakfı Yılbaşı Alışveriş Festivali'ne sayılı günler kaldı. Bu yılki projenin detaylarını sizden öğrenerek devam edelim mi sohbetimize?
OKŞAN BOZKIR MİRAP: Otizmli çocuklar yararına 2006 yılından beri geleneksel olarak düzenlediğimiz, büyük ilgi gören alışveriş festivalimiz, bu yıl on beşinci yaşını kutluyor. 29, 30 Kasım ve 1 Aralık tarihlerinde saat 10.00 ve 22.00 arasında düzenlediğimiz 'Tohum Otizm Vakfı Yılbaşı Alışveriş Festivali' bu yıl ilk defa Galataport İstanbul Paket Postanesi ev sahipliğinde gerçekleşecek. Alışveriş festivalimize ziyaretçiler, yılbaşı öncesi sevdikleri için pek çok farklı seçenek arasından hediyeler alırken, aynı zamanda otizmli çocukları da sevindirecek ve onların eğitimine de katkıda bulunmuş olacaklar. Bu yıl önemli bir birlikteliğimiz var. Chakra, alışveriş festivalimizin ana sponsoru. Chakra, festivali sadece desteklemekle kalmadı, misafirlerimiz için çok özel bir lounge alanı da hazırlıyor. Böylece ziyaretçilerimiz Chakra Lounge'da keyifle vakit geçirirken, doğal bambu ürünlerinin keyfini de çıkaracaklar.
Otizmli çocuklar için alışverişe devam
Bu yılki alışveriş festivalinin mekanı da dikkate değer. Bu mekana nasıl karar verdiniz?
EBRU KOHEN: Bu yıl festivalimiz ilk defa Galataport İstanbul Paket Postanesi'nde gerçekleşiyor. Paket Postanesi; 1911 yılında inşa edilen, yolcu salonu, gümrük binası olarak İstanbullulara uzun yıllar hizmet veren çok özel ve tarihi bir yapı. Galata Rüsumat, yani Gümrük Başmüdürlüğü olarak inşa edilen bu yapı, gümrük hizmeti dışında Karaköy Limanı'nda yolcu salonu olarak hizmet veren ilk yapı olmuş. Binanın alt katı depolama, gümrük ve yolcu salonları olarak hizmet vermiş, üst kat ise 'Der-i Saadet' (İstanbul) Rıhtım-Dok ve Antrepoları Şirketi'ne ait idare ve gümrük merkezi olarak kullanılmış. Daha sonra deniz hastanesi ve son olarak da adını aldığı paket postanesi olarak farklı işlevler üstlenmiş. Paket Postanesi, Galataport İstanbul tarafından çok özel ve şık bir alışveriş merkezine çevrilmiş. Bugün içindeki özel markalar, restoranlar, cafeler ile çok renkli bir alışveriş merkezi olarak hizmet veriyor. Şimdi ise alışveriş festivalimize ev sahipliği etmeye hazırlanıyor. Otizmli çocuklara umut olacak bu etkinliğimize mekan sponsoru olarak kapılarını açan Galataport İstanbul Paket Postanesi, Karaköy'ün çok kültürlü ticaret hayatını ve zanaat geleneklerini İstanbul'dan dünyaya açılmış moda, tasarım, lezzet ve mücevher sanatı ustaları ile günümüze taşıyor. Bu yılki festivalimizi mimarisi ve tarihi ile çok özel ve şehirle yıllar sonra yeniden bütünleşen bu mekanda yapmak fikri bizleri çok heyecanlandırdı. Galataport İstanbul Paket Postanesi ev sahipliğinde düzenlediğimiz festivalimize gelecek katılımcılar üç gün boyunca alışverişin keyfini çıkarırken, lezzetli ikram büfelerimiz, sürpriz etkinliklerimiz ile dopdolu günler yaşayacaklar.
Otizmli çocuklar için alışverişe devam
Festivale katkı veren isimler kimler? Biraz da onlara değinelim mi?
ZEYNEP ÜSTÜNEL: Uzun yıllardır Tohum Otizm Vakfı'na gönüllü olarak destek veren Vakıf gönüllülerimizden oluşan 16 kişilik bir ekibimiz var. Alışveriş festivalimizin hazırlıklarına aylar öncesinden başlıyoruz. Her sene ziyaretçiler için farklı neler olabilir, ne tür yenilikler ve sürprizler hazırlayabiliriz diye düşünerek farklı temalar belirliyoruz. Daha sonra kendi içimizde belirlenen temalara göre görev dağılımı yapıyoruz. Gönüllülerimizin birçoğu iş hayatında aktif olarak da çalışıyor ama böyle güzel bir işe zaman ayırmaktan da büyük keyif alıyorlar. Yetişkin gönüllüler dışında bir de genç gönüllülerimiz var. Tohum Genç Gönüllülerimizle çalışmayı çok seviyoruz. İlk, orta ve lise çağında olan gönüllülerimiz kendileri kadar şanslı olmayan otizmli akranları için gönüllü olarak çalışıyorlar. Her sene onların desteği ve yardımları ile çok daha güçlü oluyoruz. Tohum genç gönüllülerimizle birlikte çalışmayı çok seviyoruz.
Otizmli çocuklar için alışverişe devam
Alışveriş festivalinde diğer yıllardan farklı olarak bu sene bizleri neler bekliyor peki, sürprizler var mı?
ZEYNEP BABAN: Etkinlikte, ziyaretçilerimiz 100'ü aşkın birbirinden seçkin ve özel markanın ürünlerini ve koleksiyonlarını bir arada bulabilecekler. Bilinen birçok markanın yanı sıra tarzıyla öne çıkan yeni firmalar da misafirlere değişik seçenekler sunacaklar. Galataport İstanbul Paket Postanesi'nde olmamız ise en büyük sürpriz diyebiliriz. Yaşayan bir mekana dahil olduk. Mekanda hali hazırda yer alan çok değerli markalar da festivalin bir parçası oldular. Hep birlikte 3 bini aşkın ziyaretçiyi ağırlamaya hazırlanıyoruz. Festivalimiz hareketliliği ile ekonomik olarak da katkı yaratacak.
Otizmli çocuklar için alışverişe devam
Yılbaşı Alışveriş Festivali'ne katılacak markaları seçerken nelere dikkat ediyorsunuz?
RENEE SABAN: Festivale katılacak firmaları seçerken bizim için en önemlisi hedef kitle ile uygunluk. Hem katılan firma ziyaretçiler içinde kendi hedef kitlelerine uygun bir tüketici ile buluşmalı, hem de ziyaretçiler kendi zevklerine uygun bir hediye ya da alışveriş seçeneği yelpazesi bulmalılar. Bugüne kadar her yıl, daha mağazaları bile olmayan bazı markalar, lansmanlarını bizim alışveriş şenliğimizde yaparak, markalaşma ve hedef tüketicisi ile buluşma anlamında çok yol kat etmişlerdir. Bu anlamda kendimizle gurur duyuyoruz çünkü pek çok firmanın markalaşması Tohum Otizm Vakfı aracılığı ile gerçekleşmiş oldu. Etkinlikte yer alacak firma seçiminde, ziyaretçiye geniş bir yelpaze yaratmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu şenlikte; mücevherden kıyafete, hediyelik eşyadan ev dekorasyon malzemelerine, kozmetik, aksesuar gibi saymakla bitmeyecek kadar çeşitli ve farklı markalardan, farklı fiyat aralıklarında ürün bulmak mümkün. 15 senedir firmaların yerleşim organizasyonunda titizlikle çalışıyoruz. En önemli nokta, firmalarımızı sosyal sorumluluk bilinciyle mutlu ve keyifli bir şekilde ağırlayabilmek...
Otizmli çocuklar için alışverişe devam
Bu yılki festivale ulaşım da çok kolay. Katılımcılar için nasıl kolaylıklar sağladınız?
ALEV ECE BORANCILI: İstanbul'un en popüler mekânı Galataport İstanbul'da olmak çok keyifli. Bu keyifli mekanda gerçekleşecek festivalimize misafirlerimizin deniz yolu ile kolayca ulaşabilmesini sağlamak için her gün tekne seferleri düzenliyoruz. Belirli saatlerde Kandilli ve Bebek'ten Galataport'a sefer olacak ve sonra geri dönecek. İstanbul'un yoğun trafiğine girmek istemeyen misafirlerimiz için ulaşımı çeşitlendirdik ve her gün 2 geliş, 2 dönüş olacak şekilde seferleri düzenledik. Seferler ile ilgili detaylı bilgiye tohumalişverişfestivali. org adresinden ulaşılacak. Galataport İstanbul içerisinde ise farklı bir ulaşım desteği daha sağlıyoruz. Misafirlerimiz belirlenmiş saatlerde duraklardan buggy araçlar ile Paket Postanesi'ne rahatlıkla ulaşabilecekler.
Otizmli çocuklar için alışverişe devam
Festivalde özel tasarım yılbaşı sepetleri olacak. Kimler hazırladı bu sepetleri?
NİL BENTÜRK UYGUNER: Bildiğiniz gibi yılbaşı öncesi en güzel hediyelerden biri de özenerek hazırlanmış sepetlerin sevdiklerinizle paylaşılmasıdır. Bu paylaşıma vesile olmak için yılbaşı alışveriş festivalimizde kurucularımız, iş, sanat ve medya dünyasının ünlü isimleri tarafından hazırlanan yılbaşı sepetleri olacak. Her sene git gide artan ilgi karşısında çok mutluyuz. Bu amaca ortak olmak için Aylin Tahincioğlu, Betina Hakko, Candan Varnalı, Caroline Koç, Enis Karavil, İrem Kınay, Reyhan Demirören, Merve Gürsel, Serra Türker, Sevan Bıçakçı, Siren Ertan Kayalar, Şirin Yalçın & Rosella Karabacak, Rezzan Benardete, Zeynep Madra ve alışveriş festivalimizin ana sponsoru Chakra çok özel ve sürprizlerle dolu sepetler hazırladı. Bu çok duyarlı kişilerin otizmli çocuklar için tasarladıkları, kalplerini, emeklerini ve kendilerini yansıttıkları, maddi ve manevi olarak çok değerli, birbirinden güzel yılbaşı sepetleri Tohum Otizm Vakfı Yılbaşı Alışveriş Festivali'nde yardım karşılığında sunulacak. Sepetlerin gelirinin tamamı ise otizmli çocuklara yönelik eğitim projelerine aktarılacak.