ALABAŞ GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDAN
ÇİĞ OLARAK TÜKETİN
Direkt elma soyar gibi soyuyor ve dilimliyorsunuz ya da incecik cips gibi de kesebilirsiniz. Özellikle yeşil elma ile birlikte çok hoş bir ara öğün olur. Salatalarınızın vazgeçilmezi olabilir, rendeleyip, kırmızı lahana eşliğinde hazırlayabilirsiniz. Yine iri iri rendelenip sarımsaklı yoğurtla karıştırabilirsiniz, isterseniz içine bir yemek kaşığı sıvı yağ ilave ederseniz sağlıklı bir mezeniz olur. Ya da hafif, az kalorili yemek olarak pişirebilir, çorbalarınıza katabilirsiniz. İsterseniz sumak, limon ekleyip meze ya da yemeklerin yanında garnitür olarak yiyebilirsiniz. Benim tercihim çiğ
MAKSİMUM TOKLUK İÇİN TATLI PATATES
Bugüne kadar bizde fazla bilinmeyen lezzetli ve besin değeri yüksek bir sebze olan tatlı patatesten bahsetmek istiyorum. Bildiğimiz patatesten oldukça farklı, hatta patates ile aynı aileden de değil! Ancak endişelenmeyin, genetiği ile de oynanmamış bir yumru besin bu. Anavatanı Peru, fakat dünyada üretimde Çin başı çekiyor, bizde üretimi çok sınırlı. Meraklıları Hatay bölgesinde yetiştiriyor. Türkiye'de üretimi sınırlı olduğu için fiyatı oldukça pahalı. Tadını patatesten ziyade, biraz kestane, biraz balkabağı lezzetinde olarak tanımlayabiliriz. Şekil itibari ile ortası şişkince, uçlara doğru incelen, kabuğu daha koyu renkte ve daha uzun bir yumru olarak tanımlayabiliriz. Renkleri farklı olabiliyor; içi turuncu ,mor ve sarı
LİF VE MİNERAL KAYNAĞI
Tatlı patates; beta karoten bakımından zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır, kolesterolü düşürür, kanser ve yaşlanma etkilerine karşı mücadele eder. Göz ve karaciğer hastalıklarına karşı son derece yararlıdır. Zengin lif ve magnezyum içeriği ile sindirim sistemi için mükemmel bir besindir, bağırsakların sağlıklı çalışmasına katkıda bulunur ve uzun süre tokluk hissi vererek zayıflamaya
SİNDİRİMİ DÜZENLİYOR
Tatlı patates bağışıklık sistemini güçlendiren güçlü antioksidanlar olarak tanımlanan A, C ve E vitaminleri içerir. Mor tatlı patates antosiyanin açısından zengin iken, turuncu tatlı patates beta karoten açısından zengindir. Ayrıca, tatlı patates içindeki A vitamini, güneş hasarına karşı cildi korur, C ve E vitaminleri kolajen dokuyu besler. A vitamini görme yeteneğini arttırıcı özelliktedir. Diyet lif oranı yüksek bir besindir, tok tutar, sindirim sistemi sağlığını güçlendirir ve sindirimi düzenler. Haşlama ve kızartma yerine, buharda veya fırında pişirmeyi denemelisiniz. Soğuğu sevmez, bu nedenle buzdolabında saklamayın.
Haber: Banu KAZANÇ