Meyve ve sebzeler mevsiminde yenmeli

Aslında şimdilerde marketlerde her mevsim hemen hemen tüm meyve ve sebzeleri bulmamız mümkün. Doğru olan ise, sebze ve meyvelerin mevsiminde tüketilmesi

Meyve ve sebzeler mevsiminde yenmeli

Mevsimlik sebze ve meyveler, daha ekonomik, daha lezzetli ve daha besleyicidir. Vücudunuza ve sağlığınıza daha fazla yarar sağlar. Sebze ve meyvelerin vitamin ve mineral içeriklerini, antioksidan özelliklerini yitirmemeleri için besinlerin satın alınıp saklama, hazırlama ve tüketim koşulları çok önemli.

MEVSİM SEBZELERİ

Ispanak: Beta karoten yönünden oldukça zengin olmanın yanı sıra; B6, C vitamini, folik asit, demir, kalsiyum, magnezyum ve potasyum kaynağıdır.

Bamya: Düşük kalorili ve lif içeriği yüksek olduğundan önerilir, bağırsakların düzenli çalışması için faydalıdır.

Brokoli: Bol miktarda demir içeren brokoli diğer mineraller açısından da oldukça zengindir. C vitamini ve B1 vitamini için iyi bir kaynaktır. Beta karoten içeriği ile antioksidandır, kalsiyum içeriğinin yüksek olması nedeniyle kemik erimesi riskine karşı önerilir.

Bezelye: C vitamini, beta karoten, potasyum, demir ve lif içerir.

Brüksel lahanası: Kanser türlerine özellikle kolon, akciğer ve sindirim sistemi kanserlerine karşı koruyucu olan sebze, yüksek oranda lif sağlar, C vitamini için iyi bir kaynak.

Enginar: Kolesterolü düşürür, kalp ve karaciğer için faydalı bir bitkidir. Kalp kaslarını güçlendirir ve dolaşımı destekler. Kanı toksinlerden arındıran, sindirim sistemini temizleyen bir besindir.

Kuşkonmaz: Potasyum ve magnezyum için iyi bir kaynaktır. Ülkemizde pek popüler bir sebze olmamasına ve biraz pahalı olmasına karşın Folik asit içeriği yüksektir. İnülin adı verilen bir karbonhidrat içerir, beslenmemizde yeterli miktarda inülin bulunması ile bağırsakta faydalı olan bakteri sayısı artar. Pürin içeriği yüksek olduğundan böbrek ve Gut hastalığı olanlar kuşkonmazdan uzak durmalıdır.

Semizotu: Kanı temizler. İdrar söktürücü özelliği ile böbrek kumlarını dökmeye yardımcı olur, düşük kalorilidir. Sebzeler arasında en fazla miktarda omega 3 içerir.

Roka: Böbrekleri çalıştıran, karaciğeri koruyan roka aynı zamanda idrar söktürücü ve hazmı kolaylaştırıcı özelliğe sahiptir. Çok güçlü bir aromaya sahip, C vitamini miktarı oldukça yüksek bir bitkidir. Küçük kırmızı domatesler, nar ekşisi, sarımsak, limon ve zeytinyağı soslu ile hazırlayacağınız salata bahar için çok lezzetli bir salata seçeneğidir.

Tere: Acımsı tadıyla bu bitki yağ yakıcıdır ve zayıflamaya yardımcı olur. Kanı temizleyici ve hazımsızlığı giderici özellik taşır. Karaciğer, böbrek ve bronşları temizler, kanda şekeri düzenlemede yardımcıdır. Bol demir içeriği ile kansızlığa iyi gelir.

Marul: Tokluk hissi sağladığından iştah kontrolünde ve kandaki şeker oranını dengelemede yardımcı olur. İdrar söktürücüdür, kanı temizler ve karaciğeri korumada katkı sağlar. Yüksek miktarda kalsiyum içerdiğinden, kemikleri güçlendirmesi açısından önem taşır. Beta karoten, lutein, zeaksantin ve quercetin gibi antioksidanlar içerir.

Pazı: Pazının tadı biraz ıspanağa benzer. Ispanakla aynı şekilde hazırlanabilir. Pazı magnezyum ve potasyum ve k vitamini için iyi bir kaynaktır.

Maydanoz: Demir deposudur, ayrıca kalsiyum, potasyum, kükürt ve A vitamini içerir. Bir tutam maydanoz, günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar. Maydanoz sindirimi kolaylaştırır, görme gücünü ve anne sütünü artırır. Kan şekerini dengeler.

Hindiba: Hindiba genellikle salatalarda kullanılabilir veya garnitür olarak yenir bir acı yapraklı sebzedir. Hindiba potasyum için iyi bir kaynaktır. Potasyum, kan basıncı yöneten ve osteoporozun önlenmesinde yer alan bir mineraldir. Ayrıca kemik kırıkları önleyebilir K vitamini içerir. Kalorisi çok düşüktür.

Avokado: Çok kalorili olmasına karşın güçlü bir hücre koruyucusudur. Antioksidan özelliği ile hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatır ve kansere yakalanma riskini azaltır. Tüm meyveler arasında protein bakımından en zengin olanıdır. Bol miktarda E vitamini potasyum ve B6 vitamini de içerir.

Salatalık: Salatalık yüksek oranda su içeriğine sahiptir. Karaciğeri ve böbrekleri daha iyi çalışmasına katkı sağlar, Salatalığın, içeriğindeki kükürt ile kanı temizlenir, ayrıca ciltteki ter bezlerini çalışmasına olan etkisi ile cildin taze ve pürüzsüz olmasına yardım eder. Serinletici etkisi vardır.

MEVSİM MEYVELERİ

Armut: Kabızlık sorunu yaşıyorsanız, armut çözüm için iyi bir seçenektir. Hazmı kolaylaştır, idrar sökücü özelliği ile böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Az kalorili fakat buna karşılık bol lifli ve zengin mineral içeriğine sahip armut, diyet yapanlar için de faydalıdır.

Kivi: C vitamini bakımından en zengin meyvelerden biridir. A vitaminleri ile potasyum açısından da çok zengindir. Ayrıca kalsiyum, demir ve magnezyum gibi mineraller içerir. Kivi aminoasitler yönünden zengindir.

Üzüm: Yeşil üzüm bünyesine bulunan bor minerali ile özellikle menopoz sonrası kalsiyumun emilimine katkısı olan östrojen seviyelerini korumada yardımcıdır. Kemik erimesinin yıkıcı etkilerine karşı koruyucu olur.

Banu KAZANÇ

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.