Her bahar alerji oluyor musunuz?

Baharla birlikte alerjilerden daha sık söz edilir. Antioksidan özelliği olan besinler alerjik reaksiyonlarla ilişkili inflamasyonu azaltır ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Alerji belirtilerini en aza indirmeye yardımcı olur.

Her bahar alerji oluyor musunuz?

Bahar geliyor, toprak yeşermeye, ağaçlar çiçeklenmeye başladı. Bu durum pek çoğumuz için alerji şikayetlerin de artacağı döneme girdiğimizin sinyalidir. Ağaçların bıraktığı polenlerin neden olduğu boğaz-damak kaşıntısı, burun akıntısı, tıkanıklığı, hapşırma, kızaran gözler, saman nezlesi, astım benzeri nefes alma sorunları şikayetlerin ortak paydası olarak karşımıza çıkar.

Bağışıklığı kuvvetlendirin

Baharla birlikte havanın ısı ve nem miktarlarında meydana gelen değişiklikler, insan sağlığı için bazı mevsimsel riskleri de beraberinde getirmektedir. Baharın gelmesiyle hava sıcaklıklarının değişken özelliği çoğu kez giysilerimize de yansır. Sabah ve akşam saatlerinde nispeten serin, öğlen saatlerinde ise artan sıcaklıklarla birlikte ne giyeceğimizi bilemeyiz. Mevsime uygun giysileri seçerken bazen giydiklerimizin kalın gelip bizi terletmesi, bazen ince giyinmek, üşütmeye yol açabilir. Hem alerji şikayetleri aza indirmek hem de üşütüp hasta olmamak için bağışıklık sistemini kuvvetlendiren yiyecekler tüketmeliyiz. C vitaminlerinden zengin bir beslenme, bağışıklık sistemini daha güçlü kılar. C vitamini yüksek olan kivi, portakal, maydanoz, yeşil salata yemeye çalışın. Alerjik şikayetlerini gidermek için antihistamin etkili ilaçların hafif uyku hali yapmaları gibi istenmeyen etkileri olur. Antihistamin içeriği yüksek besinleri tüketirseniz bu istenmeyen yan etkileri de en aza indirgemiş olursunuz. Pancar, çilek, kiraz, koyu mor ve kırmızı üzümü örnek olarak verebiliriz.

Köri de çok faydalı

Kurkumin de güçlü bir antioksidandır; şişkinlik-kızarıklık-iltihap giderici bir maddedir. Dekonjestan olarak (burun mukozasındaki damarları büzerek mukozada şişkinliği giderme) alerji belirtilerini azaltmaya yardımcı anti-inflamatuar etkileri ile önereceğimiz baharatların başında kurkumin içeren köri gelir. Körinin içinde bulunan ve sarı rengi veren zerdeçal iyileştirici etkileri bilinen güçlü bir baharattır. Yemeklerinize, çorbalarınıza, salata soslarına köri ilave edebilirsiniz.

Bol bol yeşil sebze tüketin

Hesperitin, antihistaminik özellikleriyle alerji ve saman nezlesi için faydalıdır. Yeşil sebzeler hesperitin kaynağıdır. Ayrıca limon ve portakal gibi turunçgillerde, yüksek oranda özellikle beyaz kısmında bulunur. Kuersetin, mevsimsel alerjilerin kaynağı olan histamin maddesinin oluşumunu engeller. Elma ve soğan mükemmel kaynaklarıdır. Diğer iyi kaynaklar karalahana, brokoli, ahududu, fındık, yeşil veya beyaz çaydır. Bahar aylarında alerji ve üşütmekten kaynaklanan hastalık etkilerinden korunmak için sıcak et ve tavuk sularıyla yapılmış çorbalarla, bitkisel çayları sıklıkla tüketmelisiniz. Genel olarak sıcak sıvıların, boğaz ve sinüs tıkanıklığı üzerinde yatıştırıcı etkileri olur.

Alerji önleyici alışveriş listesi

Bu aylarda alışveriş yaparken bazı besinleri listenize eklemeyi unutmayın. Sarımsak, soğan gibi içinde kuersetin olan bazı sebzeler antihistaminik özellikleriyle burun tıkanıklığı için iyi bir seçimdir. Çay veya kahvenin içeriğindeki kafein, taze demlenmiş olması kaydıyla vücutta antihistamin gibi hareket edebilir. Zencefil, kırmızı biber, zerdeçal, köri, hardal gibi baharatların da sinüsler ve burundaki mukozayı rahatlatarak mevsimsel alerjiler üzerindeki iyileştirici etkilerini unutmamak gerekir. Biber, dijon hardalı, taze sarımsak ve turp gibi baharatlı gıdalar sinüslerin temizliği için yardımcıdır. Kapari, antihistamin etkisiyle alerji etkilerini azaltır ayrıca bir tür kimyasal kuersetin içerir. Yeşil çay, vücutta mukus üretimini azaltıcı etkisi olan epigallokatekin-3-gallat olarak bilinen bir antioksidan ve kuersetin içerir. Ahudududa bol miktarda kuersetin bulunur. Brokoli; alerji giderici, C vitamini açısından yüksek ve sinüsleri temizlemek için önerilir. Maydanoz, alerji uyaran histamin salgılanmasını engeller. Karalahana, saman nezlesi için önerilen başka bir bitkidir. Fitokimyasal olarak ağırlıklı karotenoidler içermesi açısından allerjiye karşı oldukça faydalıdır. Karotenoid emilimi artırmak için pişirdikten sonra zeytinyağı ilave etmelisiniz. Havuç, brokoli, zerdeçal gibi bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için karatonoidlerce zengin besinleri tüketmelisiniz. Fındık, içeriğindeki magnezyum ve E vitaminiyle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcıdır. Balık, anti-inflamatuar özellikleri ile tanınan omega-3 yağ asitlerinin büyük bir kaynağıdır. Bal çok önemli bir besin, günde iki çay kaşığı yemeyi deneyin. İçindeki polenler vücutta bağışıklık sistemini kuvvetlendirmeye yardımcı olur.

Banu KAZANÇ

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.