Günümüzün sorunu çocuklukta obezite

Genetik faktörlerin dışında ailelerin yanlış beslenme alışkanlıkları çocuklara da yansıyor. Fiziksel aktivite eksikliğinin katkısıyla da giderek şişman çocuklar yetiştiriyoruz. Anne-baba olarak yeme davranışıyla çocuklara örnek oluruz, çocuklarımızın tüke

Günümüzün sorunu çocuklukta obezite

Çocuklarda beslenmeyle ilgili ailelerin daha çok şikayet ettiği konu bir zamanlar iştahsız oluşlarıydı, günümüzde kilolu çocukların problemleriyle ilgili şikayetler önem kazanıyor.

PORSİYONLARA DİKKAT!

Erişkin porsiyonlarını onlara da sunup, tabağındakileri bitirmelerini beklemek insafsızlık olur. Aç olmadığı zamanlarda ya da keyifsiz olup yemek yemeği reddettiklerinde ısrarcı tutumlardan kaçının, çünkü sevmediği bazı yiyecekler olabilir, alternatifler üretin. Zorlamak çok yanlış olur.

ARA SIRA İŞTAHSIZLIK YAŞANABİLİR

Çocuklar bazen çok iyi yemelerine karşın başka bir gün hiçbir şey yemek istemeyebilirler, bunu problem haline getirmeyin. Eğer normal bir büyüme takip ediyor ve enerjisi, neşesi yerindeyse ara sıra yaşanan iştahsızlıkları için kaygılanmayın. Yemeği özellikle ayaküstü veya televizyon karşısında değil, özenle kurulmuş bir sofrada aile bireyleriyle keyifle yenilmesine özen gösterin. Süt, meyve suyu gibi sıvı gıdalar özellikle öğün öncesinde çok fazla tüketildiğinde, çocuğun iştahını kapatacak ve düzensiz beslenmelerine neden olacaktır.

YİYECEKLER ÖDÜL YA DA CEZA DEĞİLDİR

Yiyecekleri ödül veya ceza olarak kullanmayın. Çocuğunuzun TV veya bilgisayar başında geçirdiği süreyi kısıtlayarak günlük aktivitesini arttırmaya çalışın, yürüyüşlere çıkın, açık havada arkadaşlarıyla oynayabilmesi için fırsatlar yaratın.

1. BESİN GRUBUNA DİKKAT!

Çocukların günlük olarak her besin grubundan tüketmesi sağlanmalıdır. Süt ve süt ürünleri, et grubu, sebze-meyve grubu, yağ grubu ve tahıllardan yemesi sağlanmalıdır. Hayvansal kaynakları yumurta, et, tavuk, balık, deniz ürünleri, süt ve yoğurt olarak, bitkisel kaynakları ise kurufasuyle, nohut, mercimek gibi kurubaklagiller ve tahıl ürünleri olarak sıralayabiliriz.

2. KAHVALTI ALIŞKANLIĞI MUTLAKA KAZANDIRIN

1-2 dilim peynir çeşidi, tam tahıllı ekmek, zeytin, pekmez, bal, süt, haftada 2-3 kere haşlanmış yumurta veya omlet, taze meyve, evde yapılmış kek çocukların kahvaltılarında olabilecek gıdalardır. Mutlaka kahvaltı arkasına ara öğün, öğle yemeği, bunu takip eden 1 veya 2 küçük ara öğün ve akşam yemeği ve gece yatmadan önce meyve veya sütten oluşan bir öğün beslenmelerinde olmalıdır.

3. ARA ÖĞÜN ÖNEMLİDİR

Ara öğünlerde abur cubur yerine meyve, az yağlı süt veya yoğurt ile beslenmelerine özen gösterilmeli. Kurabiye, kek gibi şeker içerikleri yüksek yiyecekleri bir bardak süt, yoğurt, peynir gibi protein içeren gıdalarla birlikte tüketmelerini sağlayabiliriz.

4. KEMİK GELİŞİMİ

Kalsiyum çocukların özellikle kemik gelişimi için çok önemlidir. Koyu yeşil yapraklı sebzeler, süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünleri zengin kalsiyum kaynaklarıdır. A, D, E ve K vitaminleri ihtiyaçtan fazla alınırsa, vücutta depolanmakta ve sorunlara yol açmaktadır. Doğrusu vitaminleri doğal yollarla mevsime uygun sebze ve meyveler tüketerek karşılamaktadır.

5. DEMİR EKSİKLİĞİ

Çocuklarda demir eksikliği iştahsızlık, zeka düzeyinde gerilik, dikkati toplayamama, düşük kilo, bağışıklığın zayıflaması gibi sorunlara sebep olur. Et, pekmez, yumurta, soya fasulyesi, kuru meyve, kuru yemiş, yeşil yapraklı sebzeler, demir içeren gıdalardır. C vitamini demirin emilimini artır. Kahvaltıda çay yerine, yumurtanın yanında portakal suyu içmek doğrudur.

Banu KAZANÇ

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.